Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, οι δύο αντιμαχόμενες χώρες του Νότιου Καυκάσου, κατηγόρησαν η μία την άλλη, για την εκτόξευση πυρών γύρω από τον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε μία σύγκρουση που είχε αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες σε αμφότερα τα αντίπαλα στρατόπεδα.

Σήμερα (11/04), τα Υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών εξέδωσαν ανακοινώσεις, αναφέροντας ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός στρατιωτών των ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκε σε σύγκρουση κοντά στον λεγόμενο «Διάδρομο του Λατσίν».

Από τον Δεκέμβριο, ο οδικός άξονας που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο «διάδρομος του Λατσίν», είναι αποκλεισμένος από Αζέρους ακτιβιστές που δηλώνουν ότι διαμαρτύρονται για τα παράνομα ορυχεία της περιοχής. Όμως, το Γερεβάν υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός έχει διαταχθεί από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν και προκαλεί «οξεία» ανθρωπιστική κρίση στις αυτονομιστικές περιοχές, καθώς ανεφοδιάζονται με το «σταγονόμετρο». Το Μπακού αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι οι βασικές προμήθειες μπορούν να εισέλθουν στην περιοχή και υπερασπίσθηκε τους διαδηλωτές για το δικαίωμα εκείνων να κινητοποιούνται, έχοντας θεμιτές περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Οι δύο χώρες του Νοτίου Καυκάσου –πρώην σοβιετικές δημοκρατίες– έχουν πολεμήσει πολυάριθμες φορές μεταξύ τους, τα τελευταία 35 χρόνια, για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά φιλοξενεί έναν –κατά πλειοψηφία– αρμενικό πληθυσμό.

Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανέφερε ότι αζέρικες στρατιωτικές δυνάμεις «άνοιξαν» πυρ γύρω στις 16:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδος) εναντίον Αρμένιων στρατιωτών που έκαναν εργασίες τεχνικού τύπου κοντά στο χωριό Τεχ, στη νότια επαρχία Σουνίκ, της Αρμενίας. Το Τεχ δε βρίσκεται στην αμφισβητούμενη περιοχή, ωστόσο, είναι το τελευταίο χωριό της βασικής οδικής διαδρομής, η οποία συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υπογράμμισε ότι Αζέροι στρατιώτες δέχθηκαν «“βροχή” πυρών» από Αρμένιους στρατιώτες που στάθμευαν στην επαρχία Σουνίκ. Αμφότερες οι πλευρές ανέφεραν ανθρώπινες απώλειες στις τάξεις τους, δίχως να προχωρήσουν σε λεπτομέρειες.

Η τελευταία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αντιπάλων έγινε για τον έλεγχο του «Διαδρόμου Λατσίν». Η Ρωσία απέστειλε ειρηνευτικό σώμα χιλιάδων στρατιωτών στην περιοχή το 2020, στο πλαίσιο συμφωνίας για τον τερματισμό μαχών εβδομάδων, που σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους. Από αυτόν τον πόλεμο, το Αζερμπαϊτζάν έλαβε τη νίκη, με σημαντικά εδαφικά κέρδη. Η Μόσχα αποτελεί σύμμαχο της Αρμενίας, μέσω ενός συμφώνου αμοιβαίας αυτοάμυνας, όμως, προσπαθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις και με το Μπακού.

Διαβάστε ακόμη: