Εξερράγη από την Τρίτη ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ρωσίας, εκτοξεύοντας ένα τεράστιο σύννεφο στάχτης στον ουρανό και πνίγοντας χωριά με γκρίζα ηφαιστειακή σκόνη.

Μάλιστα, η έκρηξη του ηφαιστείου οδήγησε σε μια προειδοποίηση της αεροπορίας γύρω από την ανατολική χερσόνησο Καμτσάτκα της Ρωσίας.

Το ηφαίστειο Σιβελούτς εξερράγη λίγο μετά τα μεσάνυχτα φτάνοντας στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του έξι ώρες αργότερα, εκτοξεύοντας ένα σύννεφο τέφρας σε μια περιοχή 108.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με το τοπικό Παράρτημα της Γεωφυσικής Έρευνας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Σημειώνεται ότι ροές λάβας εκτοξεύθηκαν από το ηφαίστειο, λιώνοντας το χιόνι και προκαλώντας μια προειδοποίηση για ροές λάσπης κατά μήκος ενός κοντινού αυτοκινητόδρομου, ενώ τα χωριά καλύφθηκαν με γκρίζα στάχτη έως και 8,5 εκατοστά, το βαθύτερο των τελευταίων 60 ετών.

Η στάχτη έφτασε τα 20 χιλιόμετρα ψηλά, το σύννεφο τέφρας κινήθηκε προς τα δυτικά και σημειώθηκε μια πολύ ισχυρή πτώση τέφρας σε κοντινά χωριά», δήλωσε η Ντανίλα Τσεμπρόφ, διευθύντρια του κλάδου της Γεωφυσικής Έρευνας στην Καμτσάτκα. «Το ηφαίστειο προετοιμαζόταν για αυτό για τουλάχιστον ένα χρόνο… και η διαδικασία συνεχίζεται αν και έχει ηρεμήσει λίγο τώρα», είπε.

https://youtu.be/G3MqVJCPXiM

Πρόσθεσε δε ότι το ηφαίστειο πιθανότατα θα ηρεμήσει τώρα, αλλά ότι νέα μεγάλα σύννεφα τέφρας δεν μπορούν να αποκλειστούν αν και οι ροές λάβας δεν πρέπει να φτάσουν στα γύρω χωριά. Η Ομάδα Αντιμετώπισης Ηφαιστειακής Έκρηξης της Καμτσάτκα (KVERT) εξέδωσε κόκκινη προειδοποίηση για την αεροπορία, λέγοντας ότι «η συνεχιζόμενη δραστηριότητα θα μπορούσε να επηρεάσει διεθνή αεροσκάφη και αεροσκάφη χαμηλών πτήσεων».

Κάποια σχολεία στη χερσόνησο Καμτσάτκα, περίπου 6.800 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, έκλεισαν και οι κάτοικοι διατάχθηκαν να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, δήλωσε ο επικεφαλής της δημοτικής περιφέρειας Ουστ-Καμτσάτσκι σε ανάρτηση στο Telegram. «Αυτό που μόλις είδα εδώ με τα μάτια μου, σημαίνει οτι θα είναι αδύνατο για τα παιδιά να πάνε σχολείο, και γενικά, η παρουσία των παιδιών εδώ είναι δύσκολη», είπε ο Μπονταρένκο. Είπε ότι η ενέργεια έχει αποκατασταθεί και ότι παρέχεται πόσιμο νερό.

Διαβάστε περισσότερα