Ο επικεφαλής της αυτονομιστικής κυβέρνησης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Ρούμπεν Βαρντανιάν, αποπέμφθηκε σήμερα από το αξίωμα, μετέδωσε το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων Armenpress, εν μέσω του αποκλεισμού του θύλακα από Αζέρους ακτιβιστές, που ήδη διαρκεί τρεις μήνες.

Ο Πρόεδρος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Αραγίκ Χαρουτιουνιάν, απέπεμψε τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είχε διορισθεί μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Βαρντανιάν, δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης, είχε «συγκρουστεί» με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας για τον ρόλο που διαδραματίζει η ρωσική ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή. Ο Βαρντανιάν είχε επικριθεί και από το Αζερμπαϊτζάν.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, όμως, αποσχίσθηκε μετά τον πόλεμο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι 120.000 κάτοικοι της περιοχής είναι αρμενικής καταγωγής, στην πλειονότητά τους. Το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε μεγάλο μέρος των χαμένων εδαφών στον πόλεμο των έξι εβδομάδων του 2020, ο οποίος τερματίσθηκε με την παρέμβαση της Ρωσίας και την ανάπτυξη μίας ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, Αζέροι πολίτες, που δηλώνουν ακτιβιστές για το περιβάλλον, απέκλεισαν τον διάδρομο του Λατσίν, τον μοναδικό δρόμο που συνδέει τον θύλακα με την Αρμενία. Οι αυτονομιστές αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι επίκειται ανθρωπιστική καταστροφή, αν δεν ανοίξει ξανά ο δρόμος και ο Αρμένιος Πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, επέκρινε τη Ρωσία επειδή δεν κάνει αρκετά για να αρθεί ο αποκλεισμός.

Τον Ιανουάριο, ο Ρούμπεν Βαρντανιάν ανέφερε ότι η «μάταιη» κριτική εις βάρος της Μόσχας μονάχα βοηθά το Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού, από την άλλη, χαρακτήριζε τον Βαρντανιάν ως «εμπόδιο» στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Στην πρόσφατη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, υποστήριξε ότι το Μπακού είναι έτοιμο να μιλήσει στους Αρμένιους κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπό τον όρο ότι ο Βαρντανιάν θα εγκαταλείψει τον θύλακα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Πασινιάν ισχυρίσθηκε ότι έχει στείλει στο Μπακού ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πρόεδρος, Αραγίκ Χαρουτιουνιάν, διόρισε νέο Πρωθυπουργό τον γενικό εισαγγελέα, Γκουργκέν Νερσιγιάν. Ο Βαρντανιάν ήταν μέχρι πρόσφατα Ρώσος πολίτης. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ικανοποίησε το αίτημα εκείνου να τού αφαιρεθεί το ρωσικό διαβατήριο, με διάταγμα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Διαβάστε ακόμη: