Σήμερα (25/11), ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, τόνισε ότι δεν επιθυμεί η Γαλλία να λάβει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Αρμενία, ακυρώνοντας μία τετραμερή συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την 7η Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.
«Ο Μακρόν επιτέθηκε και προσέβαλε» το Μπακού και «δεν πρέπει να ενεργεί ως μεσολαβητής», υπογράμμισε ο κ. Αλίεφ
Τον Σεπτέμβριο, «ξέσπασαν» σφοδρές μάχες ανάμεσα στις δύο χώρες του νότιου Καυκάσου, στη μακρόχρονη διαμάχη για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο οποίος αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από Αρμένιους, με την υποστήριξη του Ερεβάν.
Η μία πλευρά κατηγόρησε την άλλη ότι προκάλεσε τις τελευταίες συγκρούσεις, κατά τις οποίες η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβαν οικισμούς εντός των συνόρων της άλλης.
Μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός επετεύχθη στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον περασμένο μήνα, στην Πράγα, τα δύο κράτη ενέκριναν την ανάπτυξη μίας πολιτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα σύνορά τους.
Ωστόσο, ο Ιλχάμ Αλίεφ κατηγόρησε νωρίτερα τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ότι προσπαθεί να υπονομεύσει το επόμενο στάδιο των συνομιλιών, επιμένοντας πως η Γαλλία πρέπει να αποτελέσει μεσολαβητή.
«Ο Μακρόν επιτέθηκε στο Αζερμπαϊτζάν και μάς κατηγόρησε για κάτι που δεν έχουμε κάνει. Υιοθέτησε μία αντί–αζερική θέση· είναι σαφές ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η Γαλλία δε μπορεί να είναι μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία», τόνισε ο κ. Αλίεφ, μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη που διεξάγεται στο Μπακού.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ανέφερε ότι επιθυμεί να διατηρήσει το «σχήμα της Πράγας» στις συζητήσεις, το οποίο περιλαμβάνει τόσο τον Εμανουέλ Μακρόν, όσο και τον Σαρλ Μισέλ.
Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στο Μπακού και το Ερεβάν, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη στην κυριαρχία της Αρμενίας, σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον Νικόλ Πασινιάν.
Παράλληλα, η Αρμενία υποστήριξε ότι «το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει απαντήσει ακόμη στις πρόσφατες προτάσεις μας για συμφωνία ειρήνης», τις οποίες υπέβαλε σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στην Ουάσινγκτον, στις αρχές Νοεμβρίου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε πως η Μόσχα –η οποία, ανέπτυξε 5.000 ειρηνευτές στην περιοχή το 2020, προκειμένου να διαχειριστούν την κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη έπειτα από πόλεμο έξι εβδομάδων– παρουσιάζεται έτοιμη να βοηθήσει στην επίτευξη και άλλων συμφωνιών, όμως, δεν υπάρχει οιοδήποτε σχέδιο για συνάντηση των δύο ηγετών, στη Μόσχα.
Η Ρωσία αποτελεί επίσημο σύμμαχο της Αρμενίας, ωστόσο, επιδιώκει ταυτόχρονα να διατηρεί καλές σχέσεις με το Μπακού, έχοντας αντισταθεί στις εκκλήσεις να αναπτύξει δυνάμεις προς όφελος του Ερεβάν, βάσει μίας αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας, μετά τις συγκρούσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε ακόμη:
- Πώς από το «δε διαφαίνεται ύφεση», βυθιζόμαστε γοργά σε βαθιά κρίση
- Μουντιάλ: Το εκπληκτικό γκολ του Ριτσάρλισον στον αγώνα Βραζιλία – Σερβία
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι επιδοτήσεις για τον Δεκέμβριο σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες
- Μουντιάλ: Η πρώην «Μις Κροατία» ποζάρει με μαγιό με G–string και κινδυνεύει με σύλληψη – Δείτε βίντεο
- Λάρισα: Δεν του δίνουν πτυχίο λόγω χρέους 150€