Όποιος παρακολουθεί τη διεθνή ειδησεογραφία μπορεί να νιώθει σαν να γνωρίζει τα πάντα για τους δισεκατομμυριούχους αυτού του πλανήτη.

Εδώ και μήνες δεν περνά ούτε μια μέρα χωρίς ο Elon Musk να γίνει είδηση, ενώ ο Jeff Bezos, o Bill Gates και ο Bernard Arnault απασχολούν τον Τύπο με τις επιχειρηματικές κινήσεις τους, τις φιλανθρωπικές δράσεις τους, αλλά και τα προσωπικά και οικογενειακά ζητήματά τους.

Για αυτό και μοιάζει πολύ απίθανο να υπάρχει τουλάχιστον ένας μυστηριώδης δισεκατομμυριούχος, ο οποίος κατάφερε να ζήσει αλλά και να πεθάνει χωρίς κανείς να μάθει το όνομα και την πηγή του τεράστιου πλούτου του.

Αυτό το μυστήριο βγήκε στην επιφάνεια από τα –κατά τα άλλα βαρετά- στοιχεία των φορολογικών αρχών των ΗΠΑ με τις ημερήσιες οικονομικές συναλλαγές του αμερικανικού κράτους.

Συγκεκριμένα, οι ημερήσιες συναλλαγές του αμερικανικού κράτους δείχνουν ότι στις 28 Φεβρουαρίου του 2023, κάποιος πλήρωσε φόρο κληρονομιάς ή δωρεάς ύψους 7 δισ. δολαρίων. Ήταν ο μεγαλύτερος τέτοιος φόρος που έχει πληρωθεί τουλάχιστον από το 2005.

Με βάση τον φορολογικό συντελεστή που ισχύει στις ΗΠΑ, η πληρωμή των 7 δισ. δολαρίων σημαίνει ότι κάποιος άφησε σαν κληρονομιά ή σαν δωρεάν πλούτο 17,5 δισ. δολαρίων.

Εάν το άτομο αυτό έκανε χρήση διαφόρων εξαιρέσεων και μεθόδων που επιτρέπουν τη μείωση του φόρου και είναι γνωστές στους χρηματοοικονομικούς συμβούλους στις ΗΠΑ, τότε το ύψος της περιουσίας που μεταβιβάστηκε μπορεί να φτάνει και στα 35 δισ. δολάρια.

Ακόμα εάν ληφθεί υπόψη το χαμηλότερο ποσό, φαίνεται ότι ο ιδιοκτήτης αυτής της περιουσίας ήταν ένας από τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Ποιος μπορεί να είναι, λοιπόν, αυτός ο μυστηριώδης δισεκατομμυριούχος;

Όπως λέει στο Quartz ο Gabriel Zucman, οικονομολόγος του University of Berkeley, μπορεί να είναι ένα πολύ πλούσιο άτομο που «ξέφυγε» από το Forbes, μία μεγάλη δωρεά ή μια καθυστερημένη πληρωμή φόρου από κάποιον δισεκατομμυριούχο που πέθανε πριν από αρκετά χρόνια.

Μπορεί, επίσης, να είναι μια πληρωμή που σχετίζεται με ένα διαζύγιο.

Πάντως, η λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους που πέθαναν το 2022 δεν περιλαμβάνει κάποιον Αμερικανό που να ήταν αρκετά πλούσιος για να έχει κάνει μια τόσο μεγάλη πληρωμή.

Άρα το μυστήριο περιπλέκεται.

Διαβάστε περισσότερα