search

REAL ESTATE

Ν. Υόρκη: Πτώση στις πωλήσεις διαμερισμάτων στο Μανχάταν 29% το δ΄τρίμηνο

Οι πωλήσεις διαμερισμάτων στο Μανχάταν μειώθηκαν κατά 29% το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, πυροδοτώντας φόβους για στασιμότητα. Αγοραστές και πωλητές παραμένουν στο περιθώριο λόγω οικονομικών φόβων. Υπήρξαν 2.546 πωλήσεις το τρίμηνο, από 3.560…

Ν. Υόρκη: Πτώση στις πωλήσεις διαμερισμάτων στο Μανχάταν 29% το δ΄τρίμηνο

Οι πωλήσεις διαμερισμάτων στο Μανχάταν μειώθηκαν κατά 29% το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, πυροδοτώντας φόβους για στασιμότητα. Αγοραστές και πωλητές παραμένουν στο περιθώριο λόγω οικονομικών φόβων. Υπήρξαν 2.546 πωλήσεις το τρίμηνο, από 3.560 πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση των Douglas Elliman και Miller Samuel.

Η πτώση ήταν η μεγαλύτερη από το τρίτο τρίμηνο του 2020, στο μέσον της πανδημίας. Οι τιμές υποχώρησαν επίσης για πρώτη φορά από τις αρχές του 2020, με τη μέση τιμή να καταγράφει απώλειες κατά 5,5%. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως οι μειώσεις τόσο στις πωλήσεις όσο και στις τιμές σηματοδοτούν το τέλος της ραγδαίας επιστροφής στην ακίνητη περιουσία του Μανχάταν μετά τις χειρότερες ημέρες της πανδημίας και εγείρουν φόβους για συνεχιζόμενη αδυναμία και τη νέα χρονιά.

Επιτόκια και πληθωρισμός

Η αύξηση των επιτοκίων, η ασθενέστερη οικονομία και η πτώση του χρηματιστηρίου, η οποία έχει τεράστιο αντίκτυπο στα ακίνητα του Μανχάταν, είναι πιθανό να επιβαρύνουν την αγορά και το 2023 λένε οι αναλυτές υποστηρίζοντας ότι η μεγάλη ανησυχία τους είναι η παρατεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ αγοραστών και πωλητών. «Μπορούσα να δω την αγορά να κινείται πλαγίως, με κάποια μέτρια πτώση σε ορισμένους τομείς», δήλωσε ο Jonathan Miller, Διευθύνων Σύμβουλος της Miller Samuel, της εταιρείας αξιολόγησης και έρευνας. «Και θα μπορούσε να αποδυναμωθεί περαιτέρω εάν υπάρχει το φόντο της ύφεσης και της απώλειας θέσεων εργασίας».

Παρόλο που οι τιμές και οι πωλήσεις πέφτουν, ωστόσο, το απόθεμα παραμένει περιορισμένο καθώς οι πωλητές καθυστερούν να καταχωρήσουν τα σπίτια τους για πώληση. Υπήρχαν 6.523 διαμερίσματα στην αγορά στο τέλος του τέταρτου τριμήνου, σύμφωνα με την έκθεση, αύξηση μόλις 5% από πέρυσι, αλλά ακόμα πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο των 8.000 περίπου.

Χωρίς μεγάλη αύξηση στα αποθέματα, οι αναλυτές λένε ότι οι τιμές είναι απίθανο να πέσουν αρκετά ώστε να δελεάσουν και πάλι τους αγοραστές που περιμένουν εκπτώσεις. Η μέση έκπτωση από την αρχική τιμή καταλόγου στην τιμή πώλησης ήταν 6,5%, από 4,1% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τον Serhant. Τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν επίσης μετακινήσει περισσότερους αγοραστές του Μανχάταν σε συμφωνίες με μετρητά, οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 55% όλων των πωλήσεων το τέταρτο τρίμηνο, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τον Miller.

Διαβάστε ακόμη: