«Σε κανένα άλλο κράτος της Ευρώπης ή του κόσμου δεν ισχύουν ανάλογες αξιώσεις όπως αυτές που προβλήθηκαν είτε στο Κραν Μοντανά, είτε και προγενέστερα», ανέφερε Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λεμεσού.
Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως χαίρεται, διότι «κάποιοι που υιοθέτησαν αφηγήματα όχι φίλων της Κύπρου, αλλά υπηρετών σκοπιμοτήτων, διαψεύστηκαν μέσα από τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών που καταδεικνύουν από τη μία, την καλή πίστη της ελληνοκυπριακής πλευράς και από την άλλη, το απαράδεκτο των αξιώσεων της Τουρκίας να διατηρεί μονίμως στρατό στην Κύπρο και να είναι εγγυήτρια της Κύπρου.
Είμαστε μάρτυρες όσων συνέβησαν με τη Συνθήκη Εγγύησης το 1974, αλλά και για κάθε απόφαση του κεντρικού κράτους να απαιτείται μία θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων που κατά τους ίδιους, αποτελεί πολιτική ισότητα.
Μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε πόσο πολιτική ανισότητα είναι, όταν εάν η μικρότερη σε πληθυσμό δεν δώσει θετική ψήφο δεν θα λαμβάνεται απόφαση, ή και για το πόσο θα ελέγχεται αυτή η κοινότητα, η οποία κατά πλειοψηφία σήμερα αποτελείται από Τούρκους έποικους. Έποικους, ύστερα από τον ακολουθήσαντα, στοχευμένο εποικισμό, το 1974», τόνισε.
«Έχω τη συνείδηση μου ήσυχη πως έπραξα ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν με σκοπό να φέρω μία αξιοπρεπή λύση», επεσήμανε ο κύριος Πρόεδρος και προσέθεσε ότι «βλέποντας τους σχεδιασμούς, τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, τα όσα παρακολουθούμε και καταγράφονται από τις συμπεριφορές της, είτε στις παρεμβάσεις στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ.
Πιο σημαντικό γεγονός, είναι οι αξιώσεις έναντι της Ελλάδας και εκείνες που, πλέον, γίνονται εμφανέστερες μετά την 25η Απριλίου 2021, όταν υπέβαλαν στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την αξίωση για δύο κράτη, ένας στόχος που ετέθη το 1956 από την Τουρκία, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι υποχρέωση μας είναι τουλάχιστον να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία.
Το κράτος, που με το αίμα τους θεμελίωσαν οι αγωνιστές της ελευθερίας, τόσο πολιτικά μέσα από τις συμμαχίες που έχουμε συνάψει και καλλιεργούμε, όσο και αμυντικά».
«Δεν θέλω να πω περισσότερα αναφορικά με όσα έγιναν στον τομέα της Άμυνας. Αρκεί να πω ότι η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ έχει επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά έναντι σύγχρονων οπλικών συστημάτων.
Πέραν τούτου, δεν θέλω να προσθέσω τίποτα όσον αφορά τουλάχιστον τον αποτελεσματικό, αποτρεπτικό ρόλο που θέλουμε να διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, για την προστασία των Ελλήνων και της Κύπρου, γενικότερα.
Έχω κατ’ επανάληψη αποδείξει με έργα ότι επιθυμία δική μας είναι επιτέλους να επιτύχουμε μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό, με βάση κάποιες προϋποθέσεις ή προαπαιτούμενα που δεν τα θέτουμε ως ιδιοτροπία εμείς οι Έλληνες της Κύπρου, αλλά τα υπαγορεύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι πανανθρώπινες, γενικότερα, αξίες.
Αυτό που ζητούμε, είναι σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε ότι ζητούμε να απεξαρτηθούμε από τις όποιες εγγυήσεις, να απαλλαγούμε από τα όποια στρατεύματα κατοχής, να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος που να μην ελέγχεται από τρίτους, να μη μετατρέπεται σε προτεκτοράτο μίας δύναμης που μέσα από τις αξιώσεις που διεκδικεί εν τη ουσία θέλει να ελέγχει και τον τρόπο λήψης ή και τις όποιες αποφάσεις θα παίρνει το κράτος.
Σε μια προσωπική αναφορά, έξι μήνες πριν από την διεξαγωγή των Προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, υπογράμμισε πως «αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι με μέλη της οικογένειας μου, με αγαπημένους φίλους με τους οποίους ανδρώθηκα, έφθασα σε μία ηλικία που πρέπει να παραδώσουμε τα ηνία σε κάποιους άλλους.
Είναι φυσικό, κάποια στιγμή, αντί να σού το πουν, να έχεις τη δύναμη να το αντιλαμβάνεσαι. Από το 1981, είμαι ενεργά στην πολιτική σκηνή της Κύπρου για να μην πω από το ’64 και τα φοιτητικά μου χρόνια.
Αυτό που θα μού μείνει οπωσδήποτε, ως ένα αποτύπωμα ψυχής, είναι η συνεργασία που είχα με τους Συνδέσμους Αγωνιστών, ιδιαίτερα τους εφέδρους αξιωματικούς Λεμεσού, γενικότερα όσους πιστεύουν σε αυτή την πατρίδα, όσους τάχθηκαν, όπως και οι προγενέστεροι, και έχουν στόχο ζωής την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας», κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Διαβάστε ακόμη:
Νικολά Σαρκοζί: Ο Γάλλος πρώην Πρόεδρος φωτογραφίζει τόπλες την Κάρλα Μπρούνι
Ένας δρόμος της Αθήνας στους πιο cool του κόσμου
Lana Rhoades: Η πρώην πορνοστάρ έκανε κρυφά παιδί με σούπερ σταρ του NBA