O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, με αφορμή την 48η «μαύρη» επέτειο της τουρκικής εισβολής, την οποία η τουρκική πλευρά αποκαλεί «ειρηνευτική επιχείρηση».

«Το μήνυμα αποστέλλεται εκ μέρους του Έθνους και εμού, με την ευκαιρία της 48ης επετείου της ειρηνευτικής μας επιχείρησης στην Κύπρο, κατά την οποία οι Τουρκοκύπριοι επέτυχαν μία ατμόσφαιρα ειρήνης και ελευθερίας, που έθαψε στην Ιστορία μία για πάντα την απόπειρα ενάντια στα δικαιώματα, τους νόμους, την ύπαρξη και την κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού, που είναι κυρίαρχος, ισότιμος και κοινός ιδιοκτήτης του νησιού», επεσήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος και συμπλήρωσε:

«Ο Τουρκοκυπριακός λαός, που ανέκαθεν επιδεικνύει τη δέσμευσή του για ειρήνη και λύση στην πορεία της Ιστορίας, έχει δείξει με κάθε ευκαιρία ότι κατέχει τη δύναμη και τη θέληση να ξεπεράσει προκλήσεις κάθε είδους, με συνείδηση της ενότητας και της αλληλεγγύης και με αποφασιστικότητα, να προστατεύσει το δίκαιό του, παρά τους παράνομους και απάνθρωπους περιορισμούς που έχει υποστεί.

Υπό το πρίσμα της κοινής ιστορικής μας εμπειρίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μία δίκαια, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο θα είναι δυνατή, μονάχα σε ένα πλαίσιο, βασισμένο στις πραγματικότητες επί του πεδίου.

Με αυτή την κατανόηση, θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μία φορά ότι υποστηρίζουμε πλήρως το όραμα της Εξοχότητάς σας στη Γενεύη πέρυσι, πρώτα από όλα, την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού και κατόπιν μια λύση ώστε τα “δύο κράτη” να διαπραγματευθούν μεταξύ τους μοντέλα συνεργασίας, στο νησί».

«Αναμφίβολα, η εφαρμογή αυτών των προτάσεων, θα συμβάλλει σημαντικά όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να περιμένει από τη Μητέρα – Πατρίδα Τουρκία να παραμένει για πάντα, θύμα της αδιαλλαξίας. Ο αυξανόμενος περιφερειακός και παγκόσμιος ρόλος της, θα συνεχίσει αναμφίβολα να είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για το μέλλον της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», επισημάνθηκε στην επιστολή.