Θα «τεθούν», επιπλέον, στο τραπέζι οι αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία, για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να συναντηθεί την ερχόμενη Παρασκευή με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, στη Λευκωσία, στις 11:00 το πρωί.

Η τουρκική προκλητικότητα αλλά και γενικότερα, η απαράδεκτη συμπεριφορά της γείτονος θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης. Αναμένεται, επίσης, να συνομιλήσουν για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, αλλά και τις επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κ. Αναστασιάδη.

Το μεταναστευτικό περιλαμβάνεται, ακόμη, στην ατζέντα, καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που πάντοτε καθοδηγούσαν τις πολιτικές που ακολουθούν Κύπρος και Ελλάδα και τα οποία, έχουν καθιερώσει τις δύο χώρες ως πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του»

Σαφές μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού ενάντια στις προκλήσεις της Άγκυρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο σαφές μήνυμα προς την Τουρκία μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενώπιον του Σαρλ Μισέλ και των ηγετών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, έκανε λόγο για το απαραβίαστο των συνόρων για να σημειώσει με έμφαση:

«Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι κανείς δε μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί τα σύνορα, επάνω στα οποία δομήθηκε ο σύγχρονος κόσμος».

«Η Σύνοδος χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί, σε μία πόλη που αποτελεί σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η συμμετοχή των ηγετών του εξωτερικού στη Σύνοδο αποδεικνύει τη σημασία της για όλες τις πλευρές, αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή μας», επεσήμανε ακόμη.

«Η διακήρυξη που υιοθετήθηκε αποτελεί και ένα επίσημο κείμενο διαρκούς δέσμευσης των μερών στις αρχές της Δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου και τις ιδρυτικές αρχές του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης», τόνισε ο κ. Πρωθυπουργός.