Διαδοχικά είναι τα μηνύματα που αποστέλλονται, τις τελευταίες ώρες, προς την Τουρκία η οποία έχει επιδοθεί σε μια πολιτική κλιμακούμενης έντασης. Μετά το μήνυμα της Κομισιόν που κάλεσε την Τουρκία να σέβεται την ακεραιότητα των κρατών μελών της ΕΕ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εστίασε στο θέμα της συμμόρφωσης με το Διεθνές Δίκαιο, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της αποκλιμάκωσης των προκλητικών ενεργειών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν τους συμμάχους τους να απέχουν από την χρήση ρητορικής που θα μπορούσε να υποδαυλίσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα εναντίον της Ελλάδας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου ανέφερε «προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση».

Στην απάντηση του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά στο θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, καθώς κάθε φορά που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε με τις δηλώσεις του να θέσει ένα τέτοιο θέμα, το αμερικανικό υπουργείο είχε τοποθετηθεί άμεσα.

Μάλιστα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ξεκαθαρίσει με δήλωση που είχε κάνει τόσο στις 11 Φεβρουαρίου όσο και στις 2 Ιουνίου ότι η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

Όπως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Κομισιόν για Τουρκία: Να σέβεται την ακεραιότητα των κρατών μελών της ΕΕ

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επέκρινε την Τουρκία για την επιθετική της συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας.

Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα επί του εδάφους, των θαλασσών και του εναέριου χώρου κάθε άλλης χώρας και να λύνει τις όποιες διαφορές με ειρηνικό τρόπο, είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις πρόσφατες απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο ανέφερε:

«Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ υπήρξε και είναι ξεκάθαρη στο ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο».

Ο κ. Στάνο υπογράμμισε επίσης ότι «Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

«Ξαναχτυπά» ο Ακάρ με εμπρηστική ρητορική

Συνεχίζεται το κρεσέντο των προκλητικών δηλώσεων από την πλευρά της Άγκυρας, με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν να μην εγκαταλείπουν την εμπρηστική ρητορική παρά τα μηνύματα της Δύσης για συμμόρφωση της γείτονος με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Λίγο αφότου ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε προκλητικά την Ελλάδα να… «συνετιστεί» με ένα, μάλιστα, μήνυμα γραμμένο στα ελληνικά, «χτύπησε» ξανά και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μίλησε – σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ – για… παράνομες ελληνικές ενέργειες και για εξοπλισμό των νησιών κατά παράβαση συμφωνιών.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ανεβάζοντας τους τόνους, υποστήρξε, ειδικότερα, ότι η Ελλάδα εξόπλισε ορισμένα νησιά κατά παράβαση των συμφωνιών. «Απαντήσαμε σε κάθε μία από τις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά.

Ακόμη υποστήριξε: «Κάποιοι πολιτικοί στην γειτονική Ελλάδα επιμένουν να ξυπνούν το πρωί και να λένε “Τουρκία” και το βράδυ να πηγαίνουν στο κρεβάτι τους λέγοντας “Τουρκία”»…

Ο Ακάρ ισχυρίστηκε ακόμη ότι αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί είναι εκείνοι που υιοθετούν προκλητική ρητορική, «νουθετώντας» τους μάλιστα: «Θέλουμε να ξέρουν ότι προκαλούν μεγάλο κακό στον Ελληνικό λαό».