Η κυπριακή κυβέρνηση έχει θέσει την προστασία και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως ύψιστη προτεραιότητα, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα της Κύπρου ως μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2027, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα στη Σύνοδο για τη Δημοκρατία που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία Προέδρου ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε μια σειρά δεσμεύσεων από πλευράς της Κυβέρνησης, σημειώνοντας πως οι δεσμεύσεις αυτές αποτελούνται από τρεις άξονες: ο πρώτος είναι η προστασία των παιδιών και η εκπαίδευση, ο δεύτερος είναι η προώθηση της ισότητας των φύλων και ο τρίτος είναι η ειδική προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ανέφερε πως “πιστεύουμε ακράδαντα ότι μια σωστή εκπαίδευση είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος και έχουμε δρομολογήσει, μεταξύ άλλων, εξειδικευμένες υπηρεσίες για τη στήριξη των παιδιών που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού και των οικογενειών τους, καθώς και μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος για την προώθηση της εκπαίδευσης των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο”.

Όσον αφορά την ισότητα των φύλων, είπε πως «ενώ έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας».

«Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε έναν Εθνικό Οργανισμό Συντονισμού, κύριο καθήκον του οποίου θα είναι η παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως «ενισχύουμε την υποστήριξή μας στους λειτουργούς πρώτης γραμμής ώστε να αναγνωρίζουν και να μπορούν να διαχειρίζονται τις περιπτώσεις των θυμάτων βίας».

Όσον αφορά την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, επεσήμανε πως «αξιοποιούμε τις διεθνείς μας σχέσεις για να διασφαλίσουμε ότι οι ρυθμιστικές πολιτικές τηρούνται και ενισχύονται για τη βέλτιστη προστασία όλων των εργαζομένων, αξιοποιώντας πλήρως τις ψηφιακές τεχνολογίες».

«Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνησή μου είναι δεσμευμένη για τη συνέχιση του εν εξελίξει κοινωνικού διαλόγου, ώστε να διασφαλιστεί το παραδοσιακό εργασιακό περιβάλλον, να προστατευθούν οι πλέον ευάλωτοι και τα εργασιακά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και την εισαγωγή εθνικού μισθού για όλους», ανέφερε.