Την πεποίθησή του ότι ελληνική οικονομία θα κινηθεί σε ικανοποιητικότερα επίπεδα από την Ευρωπαϊκή, εξέφρασε την Τρίτη ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, τονίζοντας ότι όλες οι αναλύσεις προβλέπουν σημαντική ανάπτυξη των χωρών του Νότου σε σχέση με τις βόρειες χώρες που στήριξαν όλο τα προηγούμενα χρόνια την ευημερία τους στα φθηνά ορυκτά καύσιμα.

Μιλώντας την Τρίτη στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο επικεφαλής της Μυτιληναίος δεν δίστασε να σχολιάσει και την εγχώρια επικαιρότητα.

Αφού επέκρινε κομψά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη για τα χρωματιστά τιμολόγια που όπως είπε έχουν μπερδέψει τον κόσμο, του συνέστησε να μπει πιο «βαθιά» στην ενεργειακή αγορά. Σε ότι αφορά τον τομέα των κατασκευών δήλωσε ότι υπάρχουν έργα 15 δισ. αλλά τα περισσότερα είναι κολλημένα και ότι υπάρχει ανησυχία και από τον Πρωθυπουργό για την τύχη τους.

Να ανοίξουν οι προσφορές στον ΒΟΑΚ

«Συμμετέχουμε με τον Ελλάκτωρ στο διαγωνισμό του ΒΟΑΚ που είναι ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο έργο που απασχολεί και τον πρωθυπουργό λόγω Κρήτης αλλά και γιατί έχει ιδιαίτερη ευαισθησία να προχωρήσουν όλα τα μεγάλα έργα» δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις καθυστερήσεις στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το έργο. «Δώσαμε προσφορά πολύ μελετημένη και σε πολύ ανταγωνιστική τιμή. Περιμένουνε να ανοίξουν οι προσφορές δεν έχουμε να κάνουμε κάτι περισσότερο» είπε.

Επίσκεψη Ερντογάν

Για την επίσκεψη Ερντογάν είπε ότι ήταν απολύτως επιτυχημένη. Η Τουρκία εξελίσσεται και παίζει μεγάλο ρόλο στην περιοχή και ο Ερντογάν είναι επικεφαλής στην χώρα του για 20 χρόνια. Αν εξαιρέσουμε όπως τόνισε ο οκ. Μυτιληναίος περιόδους όπως τα Ίμια που υπήρξε ένταση στις σχέσεις των δύο κρατών, δεν χάσαμε ένα εκατοστό εδάφους και η γειτονία παραμένει σχετικά καλή.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις που μπορούν να καθορίσουν το μέλλον του πλανήτη με τις εκλογές στις ΗΠΑ, ότι αυτή η εκλογική εκστρατεία δεν θα είναι μια τυπική διαδικασία γιατί η πολιτική στην ΕΕ δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Και έχουμε δύο ανοικτά μέτωπα στην ΕΕ, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αναταραχή στην Μέση Ανατολή που συνεχίζεται.

Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι στις ΗΠΑ η προεδρία Τράμπ είχε ιδιαιτερότητες που άλλαξαν τον πλανήτη σε πολλά πράγματα. Για παράδειγμα είπε, ο τότε πρόεδρος είχε αρχίσει να δοκιμάζει την έξοδο από το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Εάν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί αυτοί σε μια δεύτερη τετραετία Τράμπ, θα πρέπει να αναλογιστούμε τί θα συμβεί στον πλανήτη. Όταν, όπως ανέφερε η ΕΕ έχει συνηθίσει σε μια περίοδο ευημερίας με φθηνούς πόρους από την Ρωσία και «τσάμπα» ασφάλεια από την Αμερική. Κινδυνεύει να χάσει και τα δύο. Που θα βρει την ενέργεια και που την ασφάλεια αναρωτήθηκε για την Ευρώπη ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος τόνισε ότι η ΕΕ πλησιάζει στα αδιέξοδά της κάτι που πηγάζει από την επανάπαυση δεκαετιών.

Συναντήσεις κορυφής στην ΕΕ

Σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση στο κτίριο της Κομισιόν, στην οποία συμμετείχε όλη η ενεργοβόρα βιομηχανία της ΕΕ είπε ότι δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν μηδέν. «Η ΕΕ πρέπει να ανακαλυφθεί από την αρχή» και ο τρόπος που ηγείται από ασθενείς κυβερνήσεις κρατών δείχνει μια ασθενής δύναμη με χαμηλή επιρροή. Οι Βρυξέλλες αποτελούν ένα γραφειοκρατικό κράτος που δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα και παίρνει αποφάσεις. Αυτό τι μοντέλο δεν πάει άλλο, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.

Από την κριτική του δεν έλειψε ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα μπορούσε όπως τόνισε να ήταν κοινοβούλιο αρίστων αλλά δεν είναι. Όλο το οικοδόμημα πρέπει να το ξαναδούμε από την αρχή, δήλωσε. Για το πετρέλαιο είπε ότι είναι διαφορετική η αγορά σε σχέση με το αέριο που έχει καταστεί βασικό καύσιμο της ηλεκτροπαραγωγής και βρίσκεται σε μια ευαίσθητη ισορροπία. Πριν την κρίση ανάφερε ήταν στα 15 ευρώ και τώρα στα 40 ευρώ είμαστε ευτυχείς γιατί πέρσι έφτασε στα 300 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πολιτική κατάσταση

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την κυβέρνηση και ειδικά για τον Πρωθυπουργό. «Όσοι υποτίμησαν το Μητσοτάκη το 2016 το έχουν μετανιώσει πικρά. Απέδειξε ότι όχι απλώς μπορούσε αλλά και ότι αυτή την στιγμή έχουμε τον καλύτερο ηγέτη που είχε η Ελλάδα για αυτό και πάμε καλύτερα από άλλες χώρες». Θλίβομαι τόνισε σαν Έλληνας που δεν υπάρχει μια αξιόλογη αντιπολίτευση που είναι το βασικό εργαλείο της δημοκρατίας.

Η οικονομική ανάπτυξη

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία του τουρισμού ως πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι ο τουρισμός επανεκκίνησε μετά την πανδημία πανηγυρικά και ότι θα συνεχίσει αλλά ίσως όχι τόσο καλά όσο πριν. Η βιομηχανία, όπως σημείωσε, ταλανίζεται από το ενεργειακό κόστος και από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που λείπει αλλά στέκεται καλά καθώς και οι εξαγωγές πάνε καλά. Τα ενεργειακά σχέδια απαιτούν πολύ μεγάλες επενδύσεις και τα αποτελέσματα αρχίσουν να φαίνονται όπως π.χ το FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Για τις κατασκευές είπε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί και τον πρωθυπουργό γιατί αντιλαμβάνεται ότι έχουν δοθεί σχεδόν 15 δις για έργα κάθε κατηγορίας (παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ, δημόσια έργα) αλλά στην πλειοψηφία τους είναι σταματημένα. Πρέπει όπως δήλωσε να γίνει η επανεκκίνηση ώστε να διαχυθεί η δραστηριότητα σε όλη την αγορά. Υπάρχουν προβλήματα στις κατασκευές αλλά θέλει μεγάλη προσοχή και ένταση ενεργειών για να επανακκινήσουν τα έργα που είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία. Στον κατασκευαστικό κλάδο όπως είπε λείπουν 250.000 εργαζόμενοι και δεν έχουν αναληφθεί μέτρα. Μεγάλο θέμα είναι και η ρευστότητα των εταιρειών γιατί όπως τόνισε ο επικεφαλής της Μυτιληναίος το κράτος δεν πληρώνει τόσο εύκολα και η ρευστότητα προέρχεται από τις τράπεζες και τα όρια έχουν εξαντληθεί από τις εγγυητικές.

Επιδοτήσεις στο ρεύμα

Αναφορικά με τα τιμολόγια στο ρεύμα, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι τα χρωματιστά τιμολόγια έχουν μπερδέψει πολύ κόσμο. «Αδικούμε τον Σκυλακάκη που έχει την εμπειρία της μακροοικονομικής διαχείρισης αλλά στην ενέργεια πρέπει να μπει πιο βαθιά για να ελέγξει καλύτερα την κατάσταση γιατί είναι και τελειομανής». Όπως είπε, η διαδικασία με τα χρωματιστά είναι πιο απλή. Πήραν χρώμα τιμολόγια για να είναι αναγνωρίσιμα από τον πολίτη.

Η κυβέρνηση επέλεξε ως πιο ασφαλή τιμολόγιο το πράσινο και ο καταναλωτής το δέχεται ή φεύγει. Υπάρχει και το μπλε τιμολόγιο που έχει μια φίξ τιμή. Δεν είναι τόσο δύσκολη η επιλογή. Για το θέμα των επιδοτήσεων είπε ότι έχουν κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια στους ηλεκτροπαραγωγούς και τα διυλιστήρια καθώς κάλυψαν με τα υπερκέρδη τους το ΤΕΜ για τις επιδοτήσεις στους ασθενέστερους. «Ποτέ δεν γκρινιάξαμε για την διαδικασία όλοι δώσαμε και η κυβέρνηση τα λιγότερα». Το ρεύμα είναι το βασικότερο αγαθό μετά το νερό.

Οικονομία

Δεν είμαι αισιόδοξος για την ΕΕ, είμαι όμως αισιόδοξος για την Ελλάδα. Έχει ενδιαφέρον ότι οι προοπτικές με βάση τους αναλυτές για την Νότα Ευρώπη είναι καλύτερες σε σχέση με την Βόρεια, η οποία βασίστηκε στην ενεργοβόρα βαριά βιομηχναία και το πλεονέκτημά της έγινε μεγάλο μειονέκτημα. «Εμείς με πιο πράσινη οικονομία μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα την ενεργειακή μετάβαση και αν συνεχίσουμε έτσι με σταθερή κυβέρνηση θα πάμε καλύτερα».

Διαβάστε ακόμη: