Πολύωρη σύσκεψη είχαν την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω των πυκνών χιονοπτώσεων, τα ηγετικά στελέχη της «Ομπρέλας», με αφορμή τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή προέδρου και μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εν όψει του Συνεδρίου του κόμματος.

Για όσους δεν είναι μυημένοι στα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου, την «Ομπρέλα» αποτελούν η «Κίνηση των 53+», με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και κορυφαίοι στελέχη όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι πρώην γραμματείς του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Βίτσας, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης – που σημειωτέον πως στο παρελθόν υπήρξε σφοδρός επικριτής των τάσεων και ζητούσε την κατάργησή τους, τουλάχιστον με τον τρόπο που δρουν.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, σκληρά εναντίον της πρότασης Τσίπρα για εκλογή της ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος τάχτηκαν οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος (ο «θεωρητικός» της «Κίνησης των 53+», αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – με την πρωτολογία του, καθώς η δευτερολογία του εκτιμήθηκε από τους παριστάμενους ως πιο «διαλλακτική».

Ο Δημήτρης Βίτσας εκτίμησε πως η εκλογή Τσίπρα από τα μέλη του κόμματος μπορεί να γίνει αποδεκτή (κάτι που φάνηκε κάπως –σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες– να συμμερίζονται και ένα δύο στελέχη ακόμα, όπως ευρωβουλευτής του κόμματος), ενώ υπήρξαν και στελέχη που τάχτηκαν υπέρ της πρότασης Τσίπρα.

Στην ηγετική σύσκεψη της «Ομπρέλας» του ΣΥΡΙΖΑ:

-Αποφασίστηκε να δημοσιοποιηθεί πολιτικό κείμενο εν όψει του Συνεδρίου, με τη συζήτηση να εστιάζεται στο ποιοι θα το υπογράφουν.
-Συγκαλείται πανελλαδική σύσκεψη στελεχών της «Ομπρέλας» την Κυριακή, για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για την τακτική εν όψει του Συνεδρίου του κόμματος.