Η Σαουδική Αραβία έχει πάρει την αποφασίσει να επανεφεύρει τον εαυτό της, ως το πιο προσοδοφόρο και οικονομικά νοικοκυρεμένο μέρος για να παίζει κανείς ποδόσφαιρο στον πλανήτη.
Μπορεί κάποιοι να έχουν απογοητευτεί, άλλοι να έχουν εκνευριστεί, ή να έχουν θυμώσει, αλλά κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί από την ανακοίνωση της FIFA μετά την αποχώρηση της Αυστραλίας, που καθιστούσε ως μοναδική υποψήφια για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034 τη Σαουδική Αραβία. Ηδη, εκεί έχουν προγραμματίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων FIFA τον Δεκέμβριο, τα ισπανικά, ιταλικά και τουρκικά Super Cups του επόμενου έτους, καθώς και την υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2035. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το κορυφαίο αθλητικό event για τους Αραβες, αλλά έχουν ακόμη ετοιμαστεί για τη “Riyadh Season”, που περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, όπως το παγκόσμιο πρωτάθλημα πυγμαχίας, τις εκδηλώσεις του UFC, τους αγώνες της Formula 1, τις βραδιές του WWE, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ιππασίας και κάποια μάλλον εξωφρενικά σχέδια, για τη διοργάνωση 25 Παγκόσμιων πρωταθλημάτων σε διάφορα αθλήματα.
Ακόμη, δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς τους Χειμερινούς Ασιατικούς Αγώνες του 2029 που θα διεξαχθούν σε μια «μεγαλούπολη» της ερήμου, την Τροζένα, αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων (412,1 δισεκατομμυρίων λιρών), η οποία δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί. Σε ένα τέτοιο σκηνικό ένα Παγκόσμιο Κύπελλο είναι απλώς μια φυσική εξέλιξη για ένα έθνος με μεγάλο πλούτο και με μια δέσμευση να γίνει, μέσω της δύναμης του αθλητισμού, πιο ελκυστικό στον έξω κόσμο. Οπως συνέβη και με το Κατάρ, το Μουντιάλ θα επιστρέψει στην Ασία σε 11 χρόνια, με τη διεθνή κοινή γνώμη να αντιδρά με τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
Οι αντιδράσεις των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντέδρασαν έντονα στην επιβεβαίωση του προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία. Η πρώτη που έστειλε μήνυμα μετά την ανακοίνωση του προέδρου της FIFA ήταν η Διεθνής Αμνηστία, η οποία μέσω του Στιβ Κόκμπερν (επικεφαλής οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης) υπογράμμισε: «Πρέπει να είναι έτοιμη να σταματήσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών εάν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αντιμετωπιστούν αξιόπιστα».
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη μεριά του, χαρακτήρισε «ντροπή» τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στη Σαουδική Αραβία. «Η Σαουδική Αραβία δεν πρέπει να ανταμείβεται για την καταστολή της», ανέφερε η πρόεδρος Μίνκι Γουόρντεν και συμπλήρωσε: «Δεν είναι δυνατή η ανεξάρτητη παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία λόγω της κυβερνητικής καταστολής. Είναι αδύνατο για τη FIFA να παρακολουθεί και να επιθεωρεί συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία με βάση τη δική της πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η FIFA αποτυγχάνει στην ευθύνη της απέναντι στον κόσμο του ποδοσφαίρου να διεξάγει τις διαδικασίες διαγωνισμού κι επιλογής του Παγκοσμίου Κυπέλλου με ηθικό, διαφανή, αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο».
Ολα αυτά προκαλούν μια συλλογή διαφορετικών συναισθημάτων σε όσους αισθάνονται λίγο ανήσυχοι για τον τρόπο με τον οποίο η Σαουδική Αραβία προχωρά στο μέλλον. Ηταν φανερό και κάπου αναπόφευκτο ότι ένα έθνος με ανυπολόγιστο πλούτο θα έκανε το δικό του.
Η Σαουδική Αραβία πήρε τη θέση της στο τραπέζι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιβεβαιώνει η απόφαση αυτή της FIFA, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι ότι η Σαουδική Αραβία έχει πάρει τη θέση της στο τραπέζι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Κάποια στιγμή θα συνέβαινε. Απλά τώρα η Σαουδική Αραβία είναι επίσημα μέλος της μεγάλης ποδοσφαιρικής οικογένειας. Το πέτυχαν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα και φυσικά αυτό θα ενισχύσει την επιθυμία τους να μετατρέψουν το Saudi Pro League σε ένα ενδιαφερον πρωτάθλημα την επόμενη δεκαετία. Ολο και περισσότεροι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές (Κριστιάνο Ρονάλντο, Καρίμ Μπενζεμά κ.ά.), αλλά και ατζέντηδες θα γίνονται πάμπλουτοι. Ακόμη, όλο και περισσότεροι προπονητές, επίσης, αν θυμηθούμε ότι ο Ρομπέρτο Μαντσίνι εγκατέλειψε τη θέση του προπονητή της εθνικής ομάδας της Ιταλίας πριν αποδεχθεί το «χρυσάφι» που του πρόσφεραν για να αναλάβει την αντίστοιχη της Σαουδικής Αραβίας.
Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί ως προορισμός αθλητικού τουρισμού σε εντελώς διαφορετική κλίμακα. Εχει ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία σχεδόν από το μηδέν, χωρίς πραγματική αθλητική ιστορία και, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες της. Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει να κάνει με ένα πολιτικό σχέδιο που βασίζεται στο χρήμα. Φυσικά οι άνθρωποι θα αισθάνονται άβολα που το παιχνίδι παίρνει αυτό τον δρόμο. Ολα αυτά φαίνονται θεμιτά, όταν η Σαουδική Αραβία θα ήταν μεταξύ των φαβορί του τουρνουά, αν υπήρχε Παγκόσμιο Κύπελλο αθλητικού ξεπλύματος.
Η FIFA έχει τους δικούς της κανόνες
Η FIFA δεν φαίνεται να προβληματίζεται ιδιαίτερα για το γεγονός ότι το Μαρόκο, στο οποίο ανατέθηκε η διοργάνωση του 2030 μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, είναι άλλη μια χώρα όπου μπορείς να διωχθείς για τη σεξουαλικότητά σου. Και πάλι, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο έχει ανατεθεί σε ένα έθνος που πρέπει να φαίνεται εχθρικό, αφιλόξενο και σκληρό, τουλάχιστον, για κάθε ΛΟΑΤΚΙ+ ποδοσφαιρόφιλο. Είναι εκπληκτικό να σκέφτεται κανείς, σε έναν υποτιθέμενα προοδευτικό κόσμο, ότι αυτό αποτέλεσε ζήτημα στα δύο τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα και θα συνεχίσει να αποτελεί σε δύο από τα επόμενα τρία.
Στη FIFA, τα μεγάλα κεφάλια γνωρίζουν ότι μπορούν να το αντέξουν. Παρ’ όλα τα πυρά που δέχτηκαν για το Κατάρ, κατάφεραν να το προβάλουν ως το μεγαλύτερο τουρνουά που υπήρξε ποτέ. Θα απολαμβάνουν τη θέα από τις VIP θέσεις τους το 2034, χαμογελώντας στις κάμερες, τσουγκρίζοντας ποτήρια και συγχαίροντας τους εαυτούς τους που υπενθύμισαν σε όλους ότι είναι δυνατόν να φιλοξενηθεί ένα Παγκόσμιο Κύπελλο τον χειμώνα.
Η Σαουδική Αραβία θα έχει 11 χρόνια για να προετοιμαστεί με κάθε είδους εμπειρία όσον αφορά τη διοργάνωση παγκόσμιων εκδηλώσεων. Και, μέχρι τότε, σκοπεύει να γίνει μια υπερδύναμη στον κόσμο του αθλητισμού.
Διαβάστε ακόμη:
- Μάθιου Πέρι: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Courteney Cox μετά τον θάνατο του
- Κλόντια Σίφερ: Η 18χρονη κόρη της Κλημεντίνη είναι ίδια η μαμά της – Οι σέξι πόζες στο Instagram
- Ανανεωτική Αριστερά: Από το ΚΚΕ εσωτερικού στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κασσελάκη
- Φήμες για επιθετική επανάκαμψη του Τέλη Μυστακίδη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα