Η Σαουδική Αραβία φαίνεται ότι θα είναι η οικοδέσποινα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034, αφού η μόνη άλλη χώρα που έχει δείξει ενδιαφέρον για τη φιλοξενία – η Αυστραλία – πήρε την τελευταία στιγμή την απόφαση να μην υποβάλει προσφορά.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα να μην το κάνουμε για τη διοργάνωση του 2034», ανέφερε μια δήλωση της Football Australia την Τρίτη, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας της FIFA για αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Η απόφαση θέτει τη Σαουδική Αραβία σε καλό δρόμο για να φιλοξενήσει το παγκόσμιο τουρνουά ποδοσφαίρου σε μια δεκαετία από τώρα – μια κίνηση που είναι πιθανό να θεωρηθεί ως εξαιρετικά αμφιλεγόμενη.
Θα ήταν επίσης η δεύτερη χώρα του Αραβικού Κόλπου που θα φιλοξενήσει ποτέ Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά το Κατάρ το 2022.
Η επιλογή του Κατάρ ως οικοδεσπότη εξόργισε πολλούς ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι κατηγόρησαν το κράτος για κακοποίηση μεταναστών εργαζομένων, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές της LGBT κοινότητας και πνίγοντας την ελευθερία του λόγου.
Το Κατάρ απώθησε επιμένοντας ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα και αρνήθηκε τις αναφορές ότι χιλιάδες εργάτες έχασαν τη ζωή τους χτίζοντας τα στάδια, αλλά είπε ότι είχε το δικαίωμα να θεσπίσει τους δικούς του νόμους.
Μερικοί οπαδοί ήταν επίσης απογοητευμένοι στην τοποθεσία, καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο έλαβε χώρα το χειμώνα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού στην περιοχή του Κόλπου.
Εν τω μεταξύ, το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2030 θα φιλοξενηθεί από το Μαρόκο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, με τους τρεις εναρκτήριους αγώνες να διεξαχθούν στη Νότια Αμερική.
Η Σαουδική Αραβία επικρίνεται για τις καλά τεκμηριωμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών και την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.
Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία το 2022 επέβλεψε τον υψηλότερο αριθμό ετήσιων εκτελέσεων τα τελευταία 30 χρόνια, με 196 νεκρούς.
Διαβάστε ακόμη:
- Νικήτας Κακλαμάνης: «Είμαι 17, μην με αφήσεις να πεθάνω» – Η ιστορία που τον σημάδεψε
- Μπάρκα: Ξέσπασε κατά του Κονδυλάτου και όσα είπε για τις υπέρβαρες
- Ελεονώρα Μελέτη: Δεν είναι όλα body shaming, ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει την άποψή του
- Κόνι Μεταξά: Από τα πιο μεγάλα λάθη που έχω κάνει είναι που άφησα την Αμερική