Ευκαιρία να «ρίξει φως στις αδικίες εναντίον γυναικών, δημοσιογράφων και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων», βρήκε ο Rod Stewart, απορρίπτοντας μια γενναιόδωρη προσφορά της Σαουδικής Αραβίας για συναυλία στην ισλαμική χώρα.
Ο 78χρονος τραγουδιστής δημοσίευσε μέσω Instagram μια δήλωση, εξηγώντας την απόφασή του να μην εμφανιστεί στη χώρα του Κόλπου, όπου η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο.
Στη δήλωσή του έγραψε: «Είμαι ευγνώμων που έχω την επιλογή αν θα παίξω ή όχι στη Σαουδική Αραβία. Τόσοι πολλοί πολίτες εκεί έχουν εξαιρετικά περιορισμένες επιλογές – γυναίκες, LGBTQ+ κοινότητα, Τύπος».
Επιδεινώνοντας ένα ήδη ευαίσθητο θέμα, ο Khalid Salman, πρώην ποδοσφαιριστής του Κατάρ και πρέσβης του περσινού Μουντιάλ, είχε περιγράψει σύμφωνα με τον εφημερίδα TIME, την ομοφυλοφιλία ως χαράμ («απαγορευμένη») και «εγκεφαλική βλάβη » σε μια συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με τη βρετανική The Mirror, ο βρετανός τραγουδιστής είναι «αποφασισμένος να κάνει το σωστό» αρνούμενος την προσφορά, προσθέτοντας ότι «ορισμένα πράγματα είναι πιο σημαντικά» από τα χρήματα. «Μου προσφέρθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια, αλλά τα απέρριψα»
Προηγουμένως, είχε αποκαλύψει σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στους The Sunday Times ότι του πρόσφεραν ένα εκατομμύριο δολάρια για μια παράσταση, για να εμφανιστεί στο Κατάρ, κατά την διάρκεια του περσινού παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου, αλλά αρνήθηκε την προσφορά λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των βάναυσων συνθηκών εργασίας, των διακρίσεων κατά των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Κατάρ και τιμωρείται με φυλάκιση έως και τριών ετών.
Στη συνέντευξη, ο Stewart ρωτήθηκε αν σκέφτηκε ποτέ να εμφανισθεί στο παγκόσμιο Κύπελλο που θα φιλοξενούσε το Κατάρ. «Πράγματι, μου προσφέρθηκαν πολλά χρήματα, πάνω από ένα εκατομμύριο, για να παίξω εκεί πριν από 15 μήνες. Τα απέρριψα», είχε πει τότε. «Δεν είναι σωστό να πας. Και οι Ιρανοί πρέπει επίσης να αποκλειστούν από το τουρνουά, διότι προμηθεύουν όπλα στην Ρωσία».
Οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ
Το 2021, μια έρευνα του The Guardian αποκάλυψε ότι 6.500 εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα είχαν σκοτωθεί σε εργατικά ατυχήματα στο Κατάρ, τα περισσότερα αδήλωτα, από τότε που το κράτος του Κόλπου κέρδισε την υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010 και ξεκίνησε κατασκευές γηπέδων. Η έρευνα επισημαίνει ότι κατά μέσο όρο 12 εργάτες από αυτά τα πέντε έθνη της Ασίας πέθαιναν κάθε εβδομάδα.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τους θανάτους εργατών από χώρες που στέλνουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων στο Κατάρ, όπως οι Φιλιππίνες και η Κένυα. Δεν περιλαμβάνονται επίσης οι θάνατοι που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2020.«Η κληρονομιά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 θα εξαρτηθεί από το εάν το Κατάρ θα επανορθώσει με τη FIFA για τους θανάτους και τις κακοποιήσεις μεταναστών που έχτισαν το τουρνουά, θα πραγματοποιήσει εργασιακές μεταρρυθμίσεις και θα προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους στο Κατάρ και όχι μόνο για επισκέπτες και τους αθλητές», δήλωσε ο Minky Worden, στέλεχος της Human Rights Watch, πριν από την έναρξη του Κυπέλλου.
Κατάρ: 10 εκατομμύρια λίρες η αμοιβή του David Beckham
Ο Rod Stewart αρνήθηκε οποιαδήποτε συνεργασία με το Ριάντ, αλλά κάποιοι άλλοι celebrities δεν είπαν όχι στα πετροδολάρια των Σαουδαράβων. Ο βρετανός κωμικός Joe Lycett είχε πει πέρσι στον David Beckham ότι θα έδινε 10.000 λίρες σε φιλανθρωπίες, εάν ο διάσημος ποδοσφαιριστής αποχωρούσε από τη συμφωνία που είχε με το Κατάρ. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κωμικός ήταν διατεθειμένος να σκίσει τα χρήματα, σε μια προσπάθεια να «εκβιάσει» τον Beckham. Μιλώντας για τη συνεισφορά του στην ομοφυλοφιλική κοινότητα, ο κωμικός είπε: «Είσαι ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έγινε εξώφυλλο σε γκέι περιοδικά όπως το Attitude και μίλησες ανοιχτά για τους γκέι θαυμαστές σου και παντρεύτηκες μία Spice Girl, που είναι ό,τι πιο γκέι μπορεί να κάνει κανείς».
Σύμφωνα την Independent, ο David Beckham πληρώνεται 10 εκατομμύρια λίρες για να είναι πρεσβευτής της χώρας για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την κίνηση αυτή, απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα, δηλώνοντας σύμφωνα με το Sky News, «Μόλις βρεθήκαμε εκεί, ξέραμε ότι θα υπάρχουν άνθρωποι που θα μιλούσαν για αυτά τα θέματα λίγο περισσότερο», εξήγησε ο Beckham. «Πάντα έλεγα ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να μοιράζεται σε όλο τον κόσμο. Ας το αφήσουμε να μιλήσει. Ήταν ένα υπέροχο τουρνουά και πολύς κόσμος ήταν χαρούμενος. Αυτή ήταν μια ευκαιρία για τον αραβικό κόσμο να πάρει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο».
Robbie Williams: «Θα ήταν υποκριτικό εκ μέρους μου να μην πάω στο Κατάρ»
Εκτός από τον πρώην ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ και ο Robbie Williams έχει στενές σχέσεις με το καθεστώς του Κατάρ. Όταν ανακοίνωσε ότι ο σχεδιάζει να παίξει στο τουρνουά ποδοσφαίρου τον προηγούμενο Δεκέμβριο, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Σύμφωνα με τη συνέντευξη του Robbie Williams στην ιταλική εφημερίδα Il Venerdì di Repubblica, το πρώην μέλος των Take That απάντησε σε όσους τον κατέκριναν για την επιλογή του να εμφανισθεί στο Κατάρ. «Δεν υποστηρίζω πουθενά καμία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά, λέγοντας αυτό, αν δεν υποστηρίζουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πουθενά, τότε η περιοδεία μου θα ήταν η συντομότερη που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος. Δεν θα μπορούσα να παίξω ούτε καν στη δική μου κουζίνα». Και πρόσθεσε: «Όποιος αναπαράγει δημοσιεύσεις που λένε «όχι στο Κατάρ» το κάνει με κινεζική τεχνολογία. Θα ήταν υποκριτικό εκ μέρους μου να μην πάω στο Κατάρ, αν δει κανείς σε ποιες άλλες χώρες πηγαίνω ».
Οι ομοφυλόφιλοι και οι τρανσέξουαλ δεν γίνονται αποδεχτοί στη Σαουδική Αραβία και ο νόμος τιμωρεί τις πράξεις ομοφυλοφιλίας με θανατική ποινή, ισόβια κάθειρξη, πρόστιμα, απέλαση και μαστίγωμα, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και χημικός ευνουχισμός. Το ισλαμικό καθεστώς της ερήμου είναι ακόμη και σήμερα, απάνθρωπο, ενώ σύμφωνα με την διεθνή αμνηστία, μόνο φέτος εκτελέστηκαν στην χώρα εκατό άτομα για διαφόρους λόγους.
Dua Lipa, Shakira και Nicki Minaj ακύρωσαν τις εμφανίσεις τους στη Σαουδική Αραβία
Μαζί με τον Rod Stewart, η Dua Lipa και η Shakira ήταν μεταξύ των τραγουδιστών που διέψευσαν τις φήμες ότι είχαν δεχτεί πρόταση για να εμφανιστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Dua Lipa δήλωσε σύμφωνα με το BBC ότι «ανυπομονεί να επισκεφθεί το Κατάρ όταν θα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει δώσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν έγινε οικοδεσπότης του τουρνουά». Η Shakira η οποία ήταν η headliner της συναυλίας, αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από την διοργάνωση, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε.
Το 2019, η Nicki Minaj είχε ακυρώσει μια προγραμματισμένη εμφάνιση σε ένα μουσικό φεστιβάλ στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σαουδικής Αραβίας, την Τζέντα, εκφράζοντας την υποστήριξή της στα δικαιώματα των γυναικών και των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Γράφοντας στο twitter μετά την απόφασή της, η Minaj είπε ότι ανησυχεί ότι μπορεί να παραβιάσει τους κανόνες της Σαουδικής Αραβίας και να καταλήξει στη φυλακή. «Θα μπορούσα να κάνω ένα λάθος και να πάω φυλακή σε μια διαφορετική χώρα όπου οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα», έγραψε.
Τον προηγούμενο Οκτώβριο, η Melanie C, γνωστή από τις Spice Girls, είπε ότι ένιωθε «πολύ άβολα» δείχνοντας υποστήριξη στο Κατάρ λαμβάνοντας υπόψη τη μεταχείριση του έθνους προς τους ομοφυλόφιλους. Η τραγουδίστρια μίλησε επίσης για τον ρόλο του David Beckham ως πρεσβευτή για το τουρνουά και την αμοιβή που εξασφάλισε για τη συμμετοχή του. «Είναι δύσκολο… Ο David είναι φίλος μου και ο καθένας πρέπει να κάνει τις επιλογές του». Πρόσθεσε ότι είναι «περίεργο» για τον αθλητισμό να εμπλέκεται με την πολιτική όταν εμπλέκονται τόσα χρήματα.Τον Μάρτιο του 2022, αναφέρθηκε επίσης ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος είναι πρόεδρος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, δεν θα παρευρεθεί στο τουρνουά. Ως δικαιολογία αναφέρθηκε ένα «φορτωμένο πρόγραμμα για τον Χειμώνα» και το βρετανικό ITV News ανέφερε τον Οκτώβριο ότι η απουσία του «δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί εντελώς», εάν η Αγγλία «προχωρήσει στα επόμενα στάδια του διαγωνισμού». Τελικά το τρόπαιο σήκωσε η Αργεντινή, νικώντας την Γαλλία στα πέναλτι.
Κατάρ: Ο Jung Kook των BTS ανέβηκε πρώτος στη σκηνή με τον Morgan Freeman σε ρόλο παρουσιαστή
Η 26λεπτη τελετή έναρξης του περσινού παγκοσμίου κυπέλλου ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου στο Al Bayt Stadium με τον κορεάτη Jung Kook, των BTS, χωρίς το υπόλοιπο γκρουπ, ερμηνεύοντας το «Dreamers», ένα από τα επίσημα τραγούδια του soundtrack της FIFA. Κατά τη διάρκεια κομματιού, ο τραγουδιστής των BTS ενώθηκε με τον καταριανό Fahad Al Kubaisi.
Διάσημοι μουσικοί της λατινικής Αμερικής ήταν επίσης παρόντες, όπως ο κολομβιανός Maluma και ο πορτορικανός Ozuna. Ο Maluma ανέβηκε στη σκηνή με την Λιβανέζα τραγουδίστρια Mryiam Fare για το τραγούδι τους «Tukoh Taka». Ο Ozuna ανέβηκε στη σκηνή στο πλευρό του Γαλλο-Κονγκολέζου ράπερ Gims για το κομμάτι «Arbho» στην τελετή λήξης των αγώνων. Άλλοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν ήταν ο νιγηριανός Davido, η καταριανή Aisha, η Balqees από τα Εμιράτα και η μαροκινή Manal, ενώ ο επίσημος παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο διάσημος ηθοποιός, Morgan Freeman, ο οποίος και αυτός δέχτηκε κριτική για την επιλογή του, όπως αναφέρει η Independent.
Τελικά, αν και η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στη χώρα, το Κατάρ διαβεβαίωσε ότι τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δεν θα συλληφθούν αν κρατιούνται από το χέρι ή φιλιούνται δημόσια. Και ενώ το σεξ μεταξύ ανύπαντρων ζευγαριών είναι και αυτό αντίθετο με την νομοθεσία του Κατάρ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα ανύπαντρα ζευγάρια θα επιτρέπεται να μοιράζονται δωμάτια ξενοδοχείου, ανεξάρτητα από τη σεξουαλικότητά τους. Τέλος η FIFA ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις μπύρας θα απαγορευθούν στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ λόγω των αυστηρών κανόνων της χώρας κατά της κατανάλωσης αλκοόλ.