Μια 23χρονη ιρακινή περσόνα του TikTok δολοφονήθηκε στη Βαγδάτη, κάτω από συνθήκες που θυμίζουν ακραίο ομοφοβικό έγκλημα. Η Noor BM, όπως ήταν το ψευδώνυμό της ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στα social media (το πραγματικό όνομα ήταν Noor Alsaffar), με περισσότερους από 370.000 followers συνολικά στο Instagram και στο TikTok.

Ο Alsaffar ανέβαζε κυρίως σύντομα βίντεο στα οποία κάλυπτε θέματα μόδας και ομορφιάς, έδινε συμβουλές για χτενίσματα και μακιγιάζ, ενώ κάποτε χόρευε και συνομιλούσε με ανθρώπους τόσο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όσο και τρανς γυναίκες και άνδρες. Ο Alsaffar πυροβολήθηκε θανάσιμα και κάπως έτσι έγινε ακόμα ένα θύμα της ακραίας ομοφοβίας που ήδη από το 2018 δολοφονεί εν ψυχρώ ανθρώπους στη χώρα. Η είδηση του θανάτου της Noor BM προκάλεσε τόσο κύμα θλίψης, όσο και… επευφημίες από ομοφοβικούς κύκλους της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με κύκλους των ιρακινών αστυνομικών υπηρεσιών για τη δολοφονία της Noor BM έχει ξεκινήσει έρευνα, ενώ ο Χάλεντ Αλμέχνα, εκπρόσωπος της ιρακινής αστυνομίας, χαρακτήρισε την επίθεση ως “εγκληματικό περιστατικό” την Τρίτη, προσθέτοντας ότι θα είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για το ομοφοβικό έγκλημα σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ας σημειωθεί, ότι η δολοφονία της Noor BM, η οποία αυτοπροσδιοριζόταν ως queer άτομο, έρχεται σε μία χρονική συγκυρία όπου στο Ιράκ επιχειρείται η ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, ενώ πολύ συχνά άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στοχοποιούνται με τη βοήθεια αόριστων ρητρών που υπάρχουν στον ιρακινό ποινικό κώδικα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γινει γνωστά, λίγο πριν τη δολοφονία του Alsaffar αντιμετώπισε διαδικτυακή κακοποίηση, καθώς και ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητα και το φύλο. Σε μια συνέντευξη του 2020 στο κανάλι Al Walaa του Ιράκ, ο Alsaffar είχε πει χαρακτηριστικά : «Δεν είμαι τρανς και δεν είμαι γκέι. Δεν έχω άλλες τάσεις, είμαι μόνο κάποιος που ντύνεται με γυναικεία ρούχα και μοντέλο». 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Channel 4 News (@channel4news)

Διαβάστε ακόμη: