Η Κίνα έχει δεχθεί υπέρμετρες επενδύσεις καθώς η οικονομία της συνεχίζει να πλήττεται – αλλά η Ινδία έχει χώρο για επενδυτικές ευκαιρίες, δήλωσε η Morgan Stanley.

«Η Κίνα έχει υπερεπενδυθεί. Έχει υπερμοχλευθεί και έχει υπερπροσφορά. Και πλέον αυτών έχει αυτό το γεωπολιτικό σύννεφο πάνω της», δήλωσε η Jitania Kandhari, αναπληρώτρια CIO της Morgan Stanley για λύσεις και πολλαπλά περιουσιακά στοιχεία και διευθύνουσα σύμβουλος.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την Ινδία, για την οποία η Kandhari λέει ότι είναι Underinvested. Πρόσφατα, οι εταιρείες ακολούθησαν μια στρατηγική «China-plus-one», καθώς διαφοροποιούν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους σε μια προσπάθεια να γίνουν περισσότερο ανθεκτικές.

Η Kandhari πρόσθεσε ότι η Ινδία έχει χαμηλή προσφορά σε ότι αφορά τα σπίτια και την περιουσία, ενώ «η Κίνα έχει πολλές υπερβολές».

Ο κλάδος των ακινήτων της Κίνας έχει βυθιστεί σε χρέη και μαστίζεται από αδύναμες πωλήσεις.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών για τους 100 κορυφαίους developers μειώθηκαν κατά περίπου ένα τρίτο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, μετά από διψήφια αύξηση νωρίτερα μέσα στο έτος, σύμφωνα με την S&P Global Ratings.

«Η Ινδία ξεκινά έναν νέο κύκλο από την πλευρά του real estate – κατασκευασμένο στην Ινδία, δουλειά από την Ινδία – με τα παγκόσμια κέντρα να δημιουργούνται εκεί», διευκρίνισε. «Έτσι, η ιστορία της Ινδίας είναι σίγουρα σαν να έχει υπόβαθρο».

Δεδομένου αυτού η Kandhari πιστεύει ότι ορισμένοι θύλακες της Κίνας εξακολουθούν να είναι άξιες να δεχθούν επενδυτικά κεφάλαια, ενδεχόμενο που εξαρτάται ωστόσο από τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Η Kandhari είπε ότι ένας βασικός παράγοντας που πρέπει να λάβουν υπόψη οι επενδυτές είναι ότι το ασφάλιστρο κινδύνου τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά κινεζικά περιουσιακά στοιχεία που έχει αυξηθεί λόγω γεωπολιτικών ζητημάτων, καθώς και της ονομαστικής ανάπτυξης της χώρας που «έχει καταρρεύσει».

Η Κίνα έχει πληγεί από ένα πλήθος απογοητευτικών οικονομικών μεγεθών, με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία να χάνουν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες.

«Επομένως, νομίζω ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμη και για οποιαδήποτε ανοδική πορεία, και [για] ορισμένες από τις επιλεγμένες κατηγορίες της αγοράς που [θα] μας φαίνονται ενθαρρυντικές» κατέληξε η αναπληρώτρια CIO της Morgan Stanley.

Διαβάστε ακόμη: