Ναι , απαντά το υπουργείο Οικονομικών και σε αυτό το θέμα επανήλθε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την περασμένη εβδομάδα κατά τη συνάντησή του, με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα να κλείσει ένα ακόμη «μέτωπο» ανοικτό που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εκλογική συμπεριφορά των νοικοκυριών, έστω και θεωρηθεί από την αντιπολίτευση πως πρόκειται για προεκλογική ρύθμιση.
Άλλωστε σε μεγάλο βαθμό από τον περασμένο Ιούλιο όταν άρχισε η κούρσα της ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ , οι τράπεζες προσάρμοσαν τα επιτόκια χορηγήσεων αλλά …λησμόνησαν τα επιτόκια καταθέσεων επιτείνοντας το πρόβλημα για χιλιάδες δανειολήπτες.
Έστω και αν από τούδε και στο εξής η Φρανκφούρτη ακολουθήσει πιο «λογική» πολιτική επιτοκίων, το πρόβλημα που έχει προκύψει για τους δανειολήπτες είναι σημαντικό.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τις επόμενες κινήσεις των τραπεζών εκτιμώντας ότι δύο είναι οι μεγάλες δεξαμενές δανειοληπτών που ενδέχεται να πληγούν :
Η πρώτη αφορά τα στεγαστικά δάνεια τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο ( η ανησυχία για τα καταναλωτικά δάνεια είναι μικρή γιατί είναι συνήθως συνδεδεμένα με σταθερό επιτόκιο).
Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα στεγαστικό 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια, η δόση τον Ιούνιο ήταν στα 560 ευρώ . Πλέον μετά και την έκτη αύξηση , έχει φτάσει στα 720 ευρώ το μήνα,
Πρόκειται για αύξηση της επιβάρυνσης κατά 160 το μήνα ή 1.920 ευρώ το χρόνο.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του κάνει λόγο για ρυθμίσεις δανείων που πρέπει να γίνουν οι οποίες θα είναι βιώσιμες και αναφέρεται σε υποχρέωση των τραπεζών να προσφέρουν ακόμη πιο “ορθολογικές” ρυθμίσεις σε όσους είχαν ρυθμίσει τα δάνεια τους και βγήκαν εκτός ρύθμισης εξαιτίας των αυξήσεων.
Η δεύτερη έχει να κάνει με όσους θέλουν να πάρουν δάνειο αλλά κάνοντας την σχετική έρευνα διαπιστώνουν πολύ υψηλά επιτόκια.
Στο ΥΠΟΙΚ ανησυχούν για την πιστωτική επέκταση – η οποία ενισχύει το ρυθμό ανάπτυξης- και ιδανικά θα επιθυμούσαν παρεμβάσεις από τις τράπεζες στο θέμα των επιτοκίων των νέων δανείων ώστε αυτά να παραμείνουν ελκυστικά.
Παράλληλα στις τράπεζες δεν φαίνεται να προχωρά αποτελεσματικά η πλατφόρμα επιδότησης των ευάλωτων δανειοληπτών με το 50% της αύξησης των δόσεων τους που έχει προκληθεί από τις αυξήσεις επιτοκίων.
Στο παραπάνω παράδειγμα, εφόσον ο δανειολήπτης ανήκει στους ευάλωτους, η τράπεζα του θα αναλάβει να πληρώνει τα 80 ευρώ από τα 160 ευρώ το μήνα ρίχνοντας έτσι την μηνιαία δόση από τα 720 ευρώ στα 640 ευρώ, προς το παρόν.
Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί λίγο περισσότερες από 800 αιτήσεις.
Όμως παραμένουν χωρίς οριστικοποίηση περίπου 26.000 και ήδη οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει προσωπική επικοινωνία με τους δανειολήπτες αυτούς – από τους οποίους περί τους 10.000 δεν έχουν ούτε email – προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις ώστε να αρχίσουν από τον Απρίλιο να λαμβάνουν την επιδότηση.
Με αργά βήματα προχωρά και ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία περισσότεροι από 4.200 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει το σύνολο του χρέους τους – προς το δημόσιο και τις τράπεζες -, περίπου 350 δανειολήπτες ρυθμίζουν σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ κάθε 15 ημέρες.
Στο πλαίσιο του νέου νόμου για τον εξωδικαστικό, τράπεζες και servicers ανακοίνωσαν τις αιτίες για τις οποίες αρνούνται τις ρυθμίσεις που προτείνει η αυτόματη πλατφόρμα κι έτσι πλέον οι οφειλέτες έχουν πλήρη εικόνα και μπορούν από πριν να γνωρίζουν αν η αίτηση τους θα γίνει δεκτή. Στόχος φυσικά να μειωθεί δραστικά το ποσοστό των απορρίψεων που πέρυσι έφτασε και το 80%.
Διαβάστε περισσότερα
- Γραφείο (επιχειρηματικών) κηδειών «Ν. ΠΕΘΑΝΗΣ»: Από όπου περνάει φέρνει την …καταστροφή
- Αρχίζει να ξηλώνεται το πουλόβερ των εν Ελλάδι επιχειρήσεων του Ιβάν Σαββίδη
- Οι 50 αθλητές με τα μεγαλύτερα έσοδα στην ιστορία
- Βρώσιμα έντομα: Οι νέες θεωρίες συνωμοσίας σαρώνουν την Ευρώπη