Την ξέφρενη ανοδική πορεία τους θα συνεχίσουν τα επιτόκια για αρκετούς μήνες ακόμη και ο εφιάλτης είναι μπροστά για χιλιάδες νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια.

Πλέον είναι πιθανόν στο τέλος του χρόνου, αρχές του 2024 τα κυμαινόμενα επιτόκια στέγης να έχουν σκαρφαλώσει ακόμα και στο 6,5%.

Σε μία βδομάδα, την επόμενη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση του επιτοκίου του ευρώ, ο κύκλος της ανόδου θα κλείσει όταν ο πληθωρισμός επανέλθει στο 2%, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα.

Την ίδια ώρα το επιτόκιο euribor 3μήνου, με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχει αυξηθεί στο 2,920%, όταν τον Ιανουάριο πέρυσι ήταν στο -0,57%.

Πάνω στο επιτόκιο euribor 3μήνου οι τράπεζες προσθέτουν και ένα spread, ένα περιθώριο που παραμένει σταθερό. Συνήθως είναι 2,5%.

Πέρυσι νας δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο 100 χιλιάδες ευρώ με αποπληρωμή στα 20 χρόνια, πλήρωνε μηνιαία δόση 536 ευρώ και τώρα 695 ευρώ. Αν το euribor 3μήνου αυξηθεί στο 3,5% μαζί με το περιθώριο το τελικό επιτόκιο θα είναι 6% και η δόση του δανείου θα ανέβει στα 723 ευρώ και πάει λέγοντας.

Όμως επιβάρυνση 200 ευρώ στο μηνιαίο προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το «τσουνάμι» των αυξήσεων λόγω πληθωρισμού στις τιμές των τροφίμων, αλλά και τα αυξημένα κόστη ενέργειας.

Και αυτός είναι ο λόγος που οι διοικήσεις των τραπεζών, όσο και αν εμφανίζονται καθησυχαστικές ανησυχούν στο ενδεχόμενο ότι μπορεί να «σκάσουν» και πάλι τα δάνεια των νοικοκυριών.

Διαβάστε περισσότερα