Η Moderna ανακοίνωσε πως η τρίτη (ενισχυτική) δόση του εμβολίου της προστατεύει από την ταχέως μεταδιδόμενη μετάλλαξη «Όμικρον».

Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό προκύπτει από τα εργαστηριακά τεστ ενώ όπως τονίζει «η τρέχουσα εκδοχή του εμβολίου θα συνεχίσει να είναι η «πρώτη γραμμή άμυνας κατά της Όμικρόν» της Moderna».

Όπως αναφέρει στο δελτίο της η Moderna, η έρευνα για την αποτελεσματικότητα απέναντι στην Όμικρον έγινε για δυο τύπους ενισχυτικής δόσης: αυτής με τα 50μg που έχει εγκριθεί και μιας με 100μg. Σύμφωνα με τη Moderna, η τρίτη δόση εμβολίου των 50μg αυξάνει κατά 37 φορές τα αντισώματα κατά της Όμικρον, ενώ με τη δόση των 100μg τα αντισώματα αυξάνονται κατά 83 φορές.

Moderna: Η 3η δόση του εμβολίου της προστατεύει από την μετάλλαξη «Όμικρον»

Η τρίτη δόση εμβολίου της Moderna προστατεύει από την μετάλλαξη Όμικρον

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως η απόφασή της να επικεντρώσει στο τρέχον εμβόλιο, το mRNA-1273, καθοδηγήθηκε εν μέρει από το πόσο γρήγορα μεταδίδεται η προσφάτως ανακαλυφθείσα παραλλαγή.

Η εταιρεία εξακολουθεί να σχεδιάζει να αναπτύξει ένα εμβόλιο για την προστασία ειδικά κατά της Όμικρον, το οποίο ελπίζει ότι στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς θα έχει φθάσει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

«Αυτό που έχουμε διαθέσιμο αυτή τη στιγμή είναι το 1273», δήλωσε σε συνέντευξή του ο δρ. Πολ Μπάρτον, ο αρχίατρος της Moderna. «Είναι πολύ αποτελεσματικό και είναι εξαιρετικά ασφαλές. Πιστεύω ότι θα προστατεύσει τους ανθρώπους κατά την ερχόμενη εορταστική περίοδο και αυτούς τους χειμερινούς μήνες, όταν θα δούμε τη μεγαλύτερη πίεση από την Όμικρον».

Η Moderna, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, συνεχίζει να αναζητά υποψήφια booster και για άλλες ανησυχητικές μεταλλάξεις (Variants of Concern).

Τα παραπάνω δεδομένα, τα οποία δεν έχουν ακόμη εξετασθεί από ομότιμους επιστήμονες, προέρχονται από τον έλεγχο αίματος ανθρώπων οι οποίοι έχουν κάνει το εμβόλιο εναντίον ενός ψευδοϊού που σχεδιάστηκε ώστε να μοιάζει με την μετάλλαξη Όμικρον.

Ο Μπάρτον δήλωσε πως έγκειται στην κυβέρνηση και τις ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν αν θέλουν να αυξήσουν το επίπεδο της προστασίας σε αυτό που μπορεί να προσφέρει μια δόση 100 μικρογραμμαρίων. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως η δόση των 100 μικρογραμμαρίων είναι γενικά ασφαλής και καλά ανεκτή, αν και υπάρχει μια τάση προς ελαφρά πιο συχνές παρενέργειες.