«Την άνοιξη θα είναι έτοιμο το χάπι κατά του κορωνοϊού» ενώ «τον Μάρτιο θα έχουμε το ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον», αποκάλυψε ο CEO της Pfizer  Dr. Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε ότι η Pfizer ετοιμάζει εμβόλιο ειδικά για την μετάλλαξη Όμικρον για την περίπτωση που η τρίτη δόση του εμβολίου δεν αποδειχθεί επαρκής.

Ωστόσο, όπως είπε, αν και το ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο μπορεί να μην χρειαστεί να διατεθεί, καθώς τα σημερινά εμβόλια είναι ισχυρά απέναντι στη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Αποκάλυψε επίσης ότι την άνοιξη θα είναι διαθέσιμο και το χάπι κατά του κορωνοϊού, ενώ η παραγωγή του έχει ήδη και ξεκινήσει και αναμένεται μόνο η έγκριση κυκλοφορίας από τους αρμόδιους οργανισμούς.

«Το χάπι θα είναι για τους αρρώστους από κορωνοϊό και όχι για να προλάβουν να μην νοσήσουν. Όσοι το πάρουν από τους δέκα, μόνο ένας μπορεί να χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο, σε αντίθεση με τη σημερινή εικόνα. Θα έχουμε 80 εκατομμύρια θεραπείες διαθέσιμες. Κάθε θεραπεία θα είναι πενθήμερη και θα έχει ένα χάπι το πρωί και ένα το βράδυ. Το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο από τις μονοκλωνικές θεραπείες αλλά μεγαλύτερο από το εμβόλιο», τόνισε ο κ. Μπουρλά.

Άλμπερτ Μπουρλά: Έρχεται ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον - Την άνοιξη θα είναι έτοιμο το χάπι

Άλμπερτ Μπουρλά: «Η μετάλλαξη Όμικρον μάλλον θα επικρατήσει»

Ο CEO της Pfizer αναφέρθηκε με έμφαση στην μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Όμικρον».

«Όσο πιο μεγάλη είναι η δεξαμενή, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να δούμε νέες μεταλλάξεις στη συνέχεια» ενώ αναφέρθηκε και στην τρίτη δόση.

«Δεν είμαι βέβαιος, αλλά το πιο πιο πιθανό είναι ότι η Όμικρον θα επικρατήσει. Είναι αρκετά περίπλοκο και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση η τρίτη δόση να μην είναι αποτελεσματική, αλλά δεν ξέρω αν θα είναι αποτελεσματική 95%. Δεν νομίζω να είναι κάτω από 75%».

Είπε επίσης ότι έχει κάνει και ο ίδιος την τρίτη δόση, ενώ έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για την αποτελεσματικότητα της έναντι της μετάλλαξης Όμικρον. «Οι πρώτες εργαστηριακές έρευνες και μελέτες δείξανε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι δύο πρώτες δόσεις δεν προστατεύουν καλά από την Όμικρον. Προστατεύουν πολύ καλά από την μετάλλαξη Δέλτα. Η τρίτη δόση είχε τεράστια άνοδο της προστασίας. Ήταν περίπου ίδια με την προστασία που είχε κάποιος με τις δύο δόσεις για τον αρχικό ιό», τόνισε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer μιλώντας για τον εμβολιασμό του, τόνισε ότι «στην αρχή σκεφτόμασταν ότι θα έπρεπε να είμαι από τους πρώτους που θα κάνει το εμβόλιο για να αποδείξουμε στον κόσμο ότι είναι ασφαλές. Όμως ήταν η περίοδος που τα εμβόλια ήταν λιγότερα από τους ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Οπότε υπήρχαν φαινόμενα ανθρώπων που έκοβαν τη «γραμμή» και πήγαιναν πλαγίως να πάρουν τον εμβόλιο. Σκέφτηκα τότε ότι ήταν πολύ πιο σωστό να περιμένω τη σειρά μου, διότι πρώτον δεν υπήρχε πρόβλημα με τους αρνητές. Περίμενα μέχρι τον Μάρτιο. Δέχθηκα πιέσεις επειδή δεν είχα κάνει το εμβόλιο. Με πήρε τηλέφωνο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και μου λέει «Τι κάνεις; Πρέπει να το κάνεις γιατί εδώ το χρησιμοποιούμε». Δεύτερον, δεν ήθελα να το κάνω εγώ και όχι οι συνεργάτες μου, γιατί δεν ήταν η σειρά τους. Δεν μπορούσα να το δεχτώ αυτό. Δεν θα ήταν δείγμα σωστού ηγέτη αυτό».

Η «μεγάλη αγάπη» με την Θεσσαλονίκη

Ο κ. Μπουρλά, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί πολλές φορές στην αγάπη του προς τη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη.

«Όταν βγω στη σύνταξη θα μοιράζω το χρόνο μου μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής. Έχω την Ελλάδα μέσα μου. Ακούω Χατζηδάκη, διαβάζω καθημερινά ελληνικές εφημερίδες και θυμώνω όταν ακούω κάτι κακό για την Ελλάδα. Κάθε χρόνο θέλω να γίνομαι καλύτερος, όνειρο μου είναι τα παιδιά μου να είναι ευτυχισμένα» κατέληξε.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά έφυγε 28 ετών από την Ελλάδα, αλλά επιστρέφει κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα και κάνει «διακοπές με τους ίδιους ανθρώπους».