Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha και την εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικά τα θέματα των γυναικών.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω νέες γυναίκες που κάνουν το βήμα για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Έχουμε ήδη τέτοιες ιστορίες που αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε στερεότυπα και ταμπού. Υπάρχει ακόμα μια απόσταση στις αμοιβές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην πορεία. Πρέπει να μας απασχολήσει η θέση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός  σημείωσε ότι είναι «προϋπόθεση ανάπτυξης να αυξήσουμε τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία. Χρειάζονται πολιτικές που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να ισορροπήσουν ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή».

«Έχω δεσμευθεί ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχουμε περισσότερες γυναίκες. Προσβλέπω να έχουμε και στη Βουλή πολλές περισσότερες γυναίκες. Σίγουρα στα ψηφοδέλτια εντάξαμε μεγάλο ποσοστό γυναικών με σοβαρή επαγγελματική διαδρομή, με καλά βιογραφικά. Έχουμε πάρα πολλές γυναίκες που έχουν κολλήσει ένσημα και γνωρίζουν την κοινωνία» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης

«Με ενοχλεί πολύ να ακούω σε περιφέρειες π.χ. που μπαίνουν 4 σταυροί να λένε κάποιοι “ας βάλουμε και έναν σε γυναίκα”» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας έκανα πράξη όσα λέω με 8 γυναίκες και 4 σε εκλόγιμη θέση».

Και πρόσθεσε ότι «Για την δεύτερη τετραετία θέλουμε να αυξήσουμε τους μισθούς και να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στους μισθούς ανδρών και γυναικών. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στις παραγωγικές επενδύσεις και στην κατάρτιση του εργασιακού δυναμικού».

«Υπενθύμισε ότι δώσαμε άδειες πατρότητας, επίδομα 2.000 ευρώ για τη γέννηση του παιδιού. Είναι ένας τρόπος για να μπορούν τα ζευγάρια να έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι μια πραγματικότητα και στην Ελλάδα είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι θέλουμε και θα στηρίζουμε αυτές τις γυναίκες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το άγχος για το αν θα μπορέσει μια γυναίκα να κάνει ένα ή δύο ή τρια παιδιά. Η υπογεννητικότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας σε βάθος χρόνου. Η δυνατότητα στις γυναίκες να μπορούν να αισθάνονται ότι αν αποκτήσουν ένα παιδί θα υπάρχει κάποιος να το φροντίσει και γι’ αυτό αυξάνουμε τις θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ενώ με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα φτιάξουμε παιδικούς σταθμούς σε επιχειρήσεις.

Για τις γυναικοκτονίες

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις γυναικοκτονίες και είπε ότι «στην διάρκεια της πανδημίας βγήκαν στην επιφάνεια πολλά περιστατικά βίας. Είναι σημαντικό να υπάρχει ο όρος αυτός συμβολικά για να αναδείξουμε ένα θέμα που προϋπήρχε και για να δώσουμε δύναμη στις γυναίκες να μιλήσουν πριν να υπάρξουν άσχημες εξελίξεις».

«Πιο σημαντική παρέμβαση είναι αυτή που κάνουμε στη νέα γενιά. Να τους μάθουμε γιατί το να είσαι βίαιος και τσαμπουκάς δεν είναι κουλ. Έχουμε πολλά προγράμματα ενημέρωσης των παιδιών. Έχουμε σημαντικά προγράμματα στα εργαστήρια για να τους εξηγήσουμε ότι καμία μορφή βιάς φυσικής ή bullying δεν είναι αποδεκτή. Δυστυχώς υπάρχει μια καλλιτεχνική έκφραση μουσικής που δείχνει ακριβώς τα αντίθετα με γυναίκες υποκείμενα από άντρες που τους εκμεταλλεύονται. Αυτά τα στερεότυπα προωθούν τη βία των γυναικών. Μόνο και μόνο τα λεξιλόγια αυτών των τραγουδιών είναι απαράδεκτό» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Για το άνοιγμα στους νέους μέσω TikTok

Σε ερώτηση για το άνοιγμα του στους νέους μέσω TikTok, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «η συνεργάτιδά μου η Κύρα επέμενε ότι το TikTok είναι μέσο για να έρθουμε σε επαφή με τους νέους. Διασκεδάζω πολύ και βγάζω κομμάτια του χαρακτήρα μου πιο χαλαρή και πιο διασκεδαστική. Τη δουλειά μου την κάνω με επαγγελματισμό αλλά αυτές οι ευκαιρίες είναι καλές για να αυτοσαρκαζόμαστε».

«Δικό μου χρέος απέναντι στη νέα γενιά είναι να διαμορφώσω συνθήκες για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Οι νέοι ζητούν καλύτερες δουλειές ενώ τους απασχολεί και το θέμα της στέγης με τα ενοίκια να έχουν πάει “στο Θεό”. Εμείς κάναμε το πρόγραμμα ‘’Σπίτι μου’’, μια πολύ σημαντική παρέμβαση, το έχουν αγκαλιάσει οι νέοι και ψάχνουν να βρουν διαμερίσματα που τους καλύπτουν. Στεναχωριέμαι όταν ακούω νέους ανθρώπους να μένουν ακόμα με τους γονείς τους», ανάφερε.

Η σχέση με τον Τσίπρα και η μπύρα με τον  Δημήτρη Κουτσούμπα

Αναφερόμενος στο debate και το κλίμα ανάμεσα στον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι  «είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι αλλά όταν βρισκόμαστε τηρούμε τους κανόνες της ευπρέπειας και της ευγένειας. Δεν είναι ο άνθρωπος που θα έβγαινα για μπύρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε ευγενείς όταν συναντιόμαστε».

Μάλιστα, σε ερώτηση με ποιον θα έβγαινε για μπύρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με τον Δημήτρη Κουτσούμπα «γιατί θέλω να μάθω τι κάνει τώρα έναν άνθρωπο να είναι κομμουνιστής. Πώς μπορείς να υπερασπίζεσαι μια ιδεολογία που την χρεοκόπησε η ίδια η ιστορία».

Διαβάστε περισσότερα