Λίγο καιρό μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον περασμένο Ιανουάριο, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι θα βρίσκεται σήμερα το πρωί στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Η πύκνωση των ελληνοαιγυπτιακών επαφών καταδεικνύει αν μη τη άλλο τη στρατηγική σχέση στον άξονα Αθήνας-Καϊρου, αλλά και την εδραίωση Ελλάδας και Αιγύπτου ως δύο πυλώνων σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή, σε ένα περιβάλλον ευρύτερων αναταράξεων.
Ο κ. Αλ Σίσι θα κάνει την πρώτη του στάση στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με τον Κώστα Τασούλα λίγο πριν αυτός αναχωρήσει για το πρώτο του ταξίδι εκτός Ελλάδος στην Κύπρο. Και λίγο μετά τις 11:15, ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναμένεται να μεταβεί από το Προεδρικό στο παρακείμενο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου και τέλος οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Σημειωτέον, η σύσταση του Συμβουλίου είχε συμφωνηθεί από τους κ. Μητσοτάκη και Αλ Σίσι στη συνάντησή τους τον Μάρτιο του 2024.
Σύσφιγξη σχέσεων και ενεργειακή συνεργασία
Οι εργασίες του ΑΣΣ και οι μετέπειτα δηλώσεις αναμένεται να αποτελέσουν ένα μήνυμα αναβάθμισης των ήδη εξαιρετικά στενών σχέσεων σε στρατηγική εταιρική σχέση. Παράλληλα, θα ενισχυθούν η συνεργασία και ο συντονισμός στο πολιτικό επίπεδο (μηχανισμός τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων), στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, στις μεταφορές και τις υποδομές, σε έργα συνδεσιμότητας, στην ενεργειακή ασφάλεια (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου GREGY interconnector) και την κλιματική αλλαγή, στην άμυνα και την ασφάλεια, στο μεταναστευτικό, στην παιδεία και στον πολιτισμό. Αυτοί θα είναι και οι βασικοί άξονες της κοινής δήλωσης των δύο ηγετών.
Βασική παράμετρος της συναντίληψης των κ. Μητσοτάκη και Αλ Σίσι είναι το διεθνές δίκαιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, σε μια συγκυρία που το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται. Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών άλλωστε θα συζητηθούν οι τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη.
Στρατηγική προσέγγιση
Οι ανταλλαγή απόψεων και η συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου σε ανώτατο και υπουργικό επίπεδο είναι πλέον δεδομένη κατάκτηση, ενώ τον Ιανουάριο είχε συνεδριάσει στην Αίγυπτο η τριμερής Ελλάδος-Κύπρου και Αιγύπτου. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το Κάιρο τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για τη σύναψη της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης Ε.Ε.-Αιγύπτου.
Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που είχαν πρωτοστατήσει για τη σύναψη της συμφωνίας αυτής, συνηγορώντας στην κατεύθυνση της σημασίας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, με το βλέμμα και στον ρόλο που διαδραματίζει το Κάιρο για την ανάσχεση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.
Από ελληνικής μεριάς, στο σημερινό ραντεβού θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Μίλτων Νικολαϊδης, η διευθύντρια του γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη και ο πρέσβης μας στο Κάιρο Νίκος Παπαγεωργίου.
Διαβάστε ακόμη:
-
Eurostat: Αμετάβλητες οι τιμές ρεύματος – Άνοδος στο φυσικό αέριο στο β΄ εξάμηνο 2024
-
Κιμ Καρντάσιαν: Στο Met Gala 2025 με αποκαλυπτική δημιουργία
-
Τράπεζα Πειραιώς: Πώς είδαν οι ξένοι αναλυτές τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου
-
Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο σκύλος της οικογένειάς του επιτέθηκε σε περαστικό έξω από καφετέρια