Μήνα με το μήνα, στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα.
Οι Κινέζοι, έχοντας επενδύσει μαζικά στα ηλεκτρικά και plug-in hybrid αυτοκίνητα, εκμεταλλεύονται το κενό που αφήνουν οι παραδοσιακές ευρωπαϊκές μάρκες σε επίπεδο τιμής και εξοπλισμού, προσφέροντας πακέτα που ταιριάζουν απόλυτα στα εγχώρια δεδομένα.
Με τη βοήθεια έμπειρων ελληνικών εισαγωγικών ομίλων, οι μάρκες εκ Κίνας κερδίζουν σταδιακά την εμπιστοσύνη του αγοραστικού κοινού, αποτελώντας πλέον υπολογίσιμο παράγοντα τόσο στη χώρα μας, όσο και στον ευρωπαϊκό χάρτη.
Ένας από τους μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους, γνωστός για τη συνεργασία του με κορυφαία αυτοκινητικά brands και έχοντας ηγετική θέση στο χώρο του αυτοκινήτου στη χώρα μας, έδωσε τα χέρια με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Changan, αναλαμβάνοντας την εισαγωγή των μοντέλων της.
Η άφιξη της Changan σηματοδοτεί ένα ακόμα κεφάλαιο στη ραγδαία διείσδυση των κινεζικών φιρμών στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα, με στόχο να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για τεχνολογικά προηγμένα και – κυρίως – προσιτά εξηλεκτρισμένα οχήματα.
Η Changan, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στην Κίνα με πολυετή ιστορία και παραγωγική συνεργασία με ομίλους όπως η Ford, διαθέτει ήδη σημαντική παρουσία στην Ασία και τη Νότια Αμερική και πλέον εστιάζει στρατηγικά στην ευρωπαϊκή επέκταση.
Το πρώτο αυτοκίνητο της Changan στην Ευρώπη
Το αυτοκίνητο θα λανσαριστεί αρχικά σε Γερμανία, Νορβηγία, Δανία, και Ολλανδία και μετά στις υπόλοιπες αγορές. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το Deepal S05 και λίγο αργότερα το E07, με την ίδια την αυτοκινητοβιομηχανία να αναφέρει πως σχεδιάζει την πώληση και υβριδικών οχημάτων από το 2026, δημιουργώντας περισσότερες από 1.000 αντιπροσωπείες στις χώρες που θα δραστηριοποιηθεί.
Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως, η Changan ήταν η 16η αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο το 2024, με πωλήσεις άνω των 2,2 εκατ. μονάδων, σύμφωνα με τον αναλυτή της αυτοκινητοβιομηχανίας, Felipe Munoz.