Την απενοχοποίηση των ΑΠΕ από το blackout της Ισπανίας έκανε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, υποστηρίζοντας ότι για το «σκοτάδι» που έπεσε  στην Ιβηρική χερσόνησο δεν φταίει η παραγωγή των ΑΠΕ αλλά η διαχείρισή τους.

«Δεν μπορούμε να δαιμονοποιούμε τις ΑΠΕ για το blackout. Το πρόβλημα είναι πως διαχειριζόμαστε σωστά την ενέργεια που παράγεται». Ο κ. Μανουσάκης μιλώντας στο ΟΤ Φόρουμ επισήμανε ότι ο αγώνας να μην καταρρεύσει το ηλεκτρικό σύστημα και να παραμείνει ασφαλής η ηλεκτροδότηση της χώρας είναι μια καθημερινή άσκηση.

Θεαματική η διείσδυση των ΑΠΕ

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ εξήγησε τους λόγους μιλώντας για την θεαματική αύξηση των ΑΠΕ που από 10 GW φορτίο πράσινης ενέργειας το 2023 σήμερα έχουμε 15 GW. Και από 3,5 GW φωτοβολταϊκά έχουμε 7 GW δηλαδή τα διπλάσια σε δύο χρόνια.

Ο ίδιος μίλησε για τον καθημερινό αγώνα που καταβάλλει ο διαχειριστής για να διατηρήσει την ευστάθεια του συστήματος που απειλείται από την υπερπαραγωγή της πράσινης ενέργειας την Άνοιξη και το Φθινόπωρο και επανέλαβε τα κρίσιμα έργα που απαιτούνται για να μην κινδυνεύσει με «μαύρο» η Αττική.

Ο κ. Μανουσάκης μίλησε για την ανάγκη καλύτερου προγραμματισμού των ΦΟΣΕ (φορείς εκπροσώπησης φορτίου) προκειμένου να αποκτήσουν τεχνικά τη δυνατότητα να ελέγχουν τις μονάδες των πάρκων που εκπροσωπούν, ώστε η εξισορρόπηση να γίνεται απευθείας από αυτούς και όχι εκ των υστέρων με μηνύματα, όπως γίνεται σήμερα. Οι Φο.ΣΕ έχουν αρκετά σημαντικό μερίδιο παραγωγής και είναι εταιρείες ή οργανισμοί που αναλαμβάνουν να εκπροσωπούν  τους τελικούς καταναλωτές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (χονδρεμπορική αγορά). Το δεύτερο αναγκαίο σημείο παρέμβασης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία μέσω του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να ελέγχει τα πάρκα και να αυξομειώνει την παραγωγή. «Αυτές οι δύο παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι το φθινόπωρο. Έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις και πρέπει να τα κάνουμε αυτά για να διώξουμε τον κίνδυνο».

Όμως μαζί με αυτά ο κ. Μανουσάκης επαναφέρει στο τραπέζι και τη λειτουργία του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Αργυρούπολης που έχει περάσει από 40 κύματα τα προηγούμενα χρόνια. Όπως είπε στην Αττική θα έπρεπε να έχουμε 5 Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) αλλά έχουμε μόνο 4 αφού το έργο δεν υλοποιήθηκε . Όπως μάλιστα είπε η ματαίωσή του εγείρει σοβαρούς κινδύνους για την Αττική, ειδικά με την αύξηση της ζήτησης φορτίου που θα επιφέρει η ανάπτυξη του Ελληνικού και το cold ironing (η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα ελλιμενισμένα πλοία).

Τα κρίσιμα έργα

Ο ίδιος επανέλαβε ότι χρειαζόμαστε το ΚΥΤ Αργυρούπολης και ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτή η συζήτηση ενώ στη λίστα πρόσθεσε άλλα δύο σημαντικά έργα που θα δώσουν διέξοδο στην Κρήτη και την Πελοπόννησο. Την διασύνδεση της Αττικής με την Κόρινθο χωρίς την οποία εκτιμάται ότι η Πελοπόννησος δεν θα είναι ενεργειακά ασφαλής, αλλά και τη διασύνδεση των Χανίων με το Ηράκλειο για την οποία συνεχίζουν να υπάρχουν αντιδράσεις.

Για το έργο η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ έχει δηλώσει στους φορείς του νησιού ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τμήμα του ευρύτερου έργου της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα. Επισημαίνουν δε τη νευραλγική σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της νέας γραμμής για τη διασφάλιση της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος του νησιού και την αποφυγή blackout. Η ευστάθεια αποτελεί κρίσιμο ζητούμενο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εκτοξεύεται, καθώς και σε συνθήκες ακραίων κλιματικών φαινομένων, τα οποία γίνονται όλο και πιο συχνά.

Η ιστορία του ΚΥΤ

Το Κέντρο Υψηλής Τάσης Αργυρούπολης αποτελεί ένα από τα ενεργειακά έργα στην Αττική, με ιστορία που ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις μέχρι σήμερα.

Το ΚΥΤ κατασκευάστηκε από τη ΔΕΗ (πριν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στον ΑΔΜΗΕ) σε αναδασωτέα περιοχή της Β’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού, χωρίς την απαραίτητη αδειοδότηση. Η κατασκευή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από κατοίκους και τοπικούς φορείς, με κινητοποιήσεις και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το ΣτΕ ακύρωσε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου δύο φορές, ωστόσο το ΚΥΤ συνέχισε να λειτουργεί, καθώς νομιμοποιήθηκε με νέο προεδρικό διάταγμα το 2011 .

Το 2014, το Εφετείο Αθηνών επέβαλε στον ΑΔΜΗΕ την καταβολή αποζημίωσης ύψους 690.000 ευρώ σε 69 κατοίκους της Αργυρούπολης και της Ηλιούπολης, λόγω της επιβάρυνσης που προκαλεί το ΚΥΤ στο περιβάλλον και την υγεία τους.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει προτείνει την αναβάθμιση του ΚΥΤ από 150 kV σε 400 kV, θεωρώντας το έργο κρίσιμο για την ασφάλεια τροφοδοσίας του Λεκανοπεδίου Αττικής και ειδικά των νοτίων προαστίων υπό τις παρούσες συνθήκες της νέας πόλης στο Ελληνικό.

Διαβάστε ακόμη: