Με αφορμή τις τελευταίες φωτιές και ειδικά αυτή της Φυλής που επεκτάθηκε και στην Πάρνηθα, αλλά με αιτίες πολύ πιο σοβαρές και μακροχρόνιες, αφού ξηλώνονται δίκτυα τηλεπικοινωνιών και καταστρέφονται υποδομές, ακόμα και στις σιδηροδρομικές γραμμές, εκεί στα συναρμόδια υπουργεία μήπως θα έπρεπε ήδη να έχουν κινητοποιηθεί, για να προστατεύσουν δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες;

Είναι σε όλους γνωστό, ότι όσοι επιδίδονται σε αυτές τις κλοπές και αναγκαστικά καταστροφικές, το υλικό που κλέβουν, “κάπου” το διοχετεύουν, “κάποιοι” το αποδέχονται, το πληρώνουν με μικρό και μαύρο τίμημα και κερδίζουν πολύ μεγάλα ποσά είτε από την εμπορία του σε δεύτερο χέρι είτε από την αξιοποίησή του, εφόσον πρόκειται για βιομηχανίες ή ακόμα και βιοτεχνίες.

Το φαινόμενο έχει προσλάβει επικίνδυνες καταστάσεις πανελλαδικά, καθώς οι κλοπές γίνονται πλέον ακόμα και σε οργανωμένες αποθήκες υλικών, με τους ιδιοκτήτες να μην μπορούν να βρουν λύσεις ή να επανακτήσουν τα εμπορεύματά τους.

Το φαινόμενο αυτό των συμμοριών, που ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια, αρχικά με τις άχρηστες μπαταρίες αυτοκινήτων, έχει πλέον λάβει πανελλαδικές διαστάσεις, με κυκλώματα που χρησιμοποιούν συνήθως αθίγγανους για την πρακτική δουλειά, αλλά με πρωτεργάτες ημεδαπούς και κάποιες φορές και αλλοδαπούς, οι οποίοι έχουν και τις κατάλληλες επαφές για τη διοχέτευση του εμπορεύματος.

Όλο αυτό το κύκλωμα, αν υπάρχει η βούληση, είναι εύκολο να εντοπιστεί, όχι μόνο με αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα, αλλά και με τη θεσμοθέτηση από την πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία Μητρώου επιχειρήσεων εμπορίας ανακυκλώσιμων μεταλλικών υλικών (σκραπ).

Αλλά και δεύτερο βαθμό και αντίστοιχου Μητρώου επιχειρήσεων υποδοχής παρόμοιων προϊόντων αυτής της προέλευσης. Μέσω του Μητρώου μπορεί να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος της αγοράς, με την αντιστοίχιση των τιμολογίων αγορών και πωλήσεών τους, ενώ όσοι δεν συμμορφωθούν και μείνουν εκτός, θα είναι πλέον πολύ εύκολο να εντοπιστούν.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά Επιμελητήρια έχουν απευθυνθεί στα οικονομικά υπουργεία, μεταξύ των οποίων και το ΕΒΕΘ, ζητώντας την δημιουργία Μητρώου καταγραφής επιχειρήσεων και εμπόρων που δέχονται ή επεξεργάζονται κάθε είδους σκραπ, προκειμένου να μετριαστεί τουλάχιστον η σημερινή κατάσταση καθημερινών κλοπών και καταστροφών δικτύων και υποδομών, που περιέχουν μεταλλεύματα, κυρίως χαλκό και σε δεύτερο βαθμό κράματα σιδήρου.

Σημειωτέων ότι ο…κλάδος αυτός των κλοπών μεταλλευμάτων, έχει πλέον και εξαγωγική δραστηριότητα προς γειτονικές χώρες, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική τη δημιουργία του προαναφερόμενου Μητρώου.

Διαβάστε ακόμη: