Με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά περίπου 30%, έτρεξε το Α’ εξάμηνο 2023 για τη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, αύξηση που στις εξαγωγές σκαρφάλωσε στο 38%, ενώ κατά το διάστημα αυτό βελτιώθηκε και το μικτό κέρδος της Εταιρείας, η οποία συνεχίζει με αναπτυξιακές επενδύσεις καθώς πρόκειται να υλοποιήσει, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, επένδυση 9 εκατ. ευρώ, για την επέκταση του τυροκομείου.
Τα ανωτέρω αναφέρθηκαν στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της ΜΕΒΓΑΛ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, κατά την οποία έγινε και ανάλυση των παραγόντων που διαμόρφωσαν τις εξελίξεις στην εταιρική χρήση 2022.
Πέρυσι, ο τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε μεν σημαντικά για να διαμορφωθεί στα 153,4 εκατ , αλλά τα κέρδη , ΕBITDA, μειώθηκαν λόγω της ανόδου ενεργειακού κόστους αλλά και των τιμών των πρώτων υλών.
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την εταιρεία:
To 2022 ο κύκλος εργασιών της ΜΕΒΓΑΛ διαμορφώθηκε στα 153,859 εκ ευρώ, έναντι 129,643 εκ ευρώ της προηγουμένης χρήσης παρουσιάζοντας μια αύξηση 18,68%. Ειδικότερα ο καθαρός κύκλος εργασιών στην ελληνική αγορά ανήλθε σε 96,084 εκ. έναντι 83,981 εκ. το προηγούμενο έτος σημειώνοντας μια αύξηση 12,103 εκ. ευρώ ή ποσοστό 14.41% και στο εξωτερικό σε 57,775 εκ. ευρώ, έναντι 45.662 εκ. ευρώ το προηγούμενο έτος σημειώνοντας αύξηση 12,113 εκ ή ποσοστιαία, κατά + 26,53%.
Τα αποτελέσματα όμως έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών και πάρα την αύξηση του κύκλου εργασιών το EBITDA της χρήσης διαμορφώθηκε στα 7,6 εκ ευρώ, έναντι 8,1 εκ ευρώ της προηγουμένης χρήσης(-6,17%).
Οι αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και στις πρώτες ύλες οδήγησαν και σε αύξηση του κόστους των πωληθέντων με επακόλουθο το μεικτό κέρδος να διαμορφωθεί στο 17,38% παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,30% έναντι του αντίστοιχου 21,67% του προηγουμένου έτους.
Το κόστος μισθοδοσίας ανήλθε σε 15,967 εκ. ευρώ, έναντι 16,383 εκ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Ο δανεισμός της εταιρίας κατά την χρήση 2022 αυξήθηκε κατά 6,6 εκ ευρώ και ανήλθε σε 62,2 εκ. ευρώ, έναντι 55,6 εκ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Στην χρήση 2022 δαπανήθηκαν πάνω από 7 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις για αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας, διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και μείωση του κόστους μέσω αυτοματισμών και ρομποτικών συστημάτων.
Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου το 2022 είχαν επικεντρωθεί γύρω από τις συνέπειες του πληθωρισμού (που έφτασε μέχρι και 12,1% τον Ιούνιο και έκλεισε στο 7,2% τον Δεκέμβριο) και των αυξήσεων των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας .
Πρώτη ύλη και ελλείψεις προϊόντων
Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος είχε προέλθει από τη διαθεσιμότητα της πρώτης ύλης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις προϊόντων τις οποίες και έπρεπε να διαχειριστεί η βιομηχανία.
Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της εταιρείας έλαβε τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να περιορίσει τις συνέπειες και να διασφαλίσει την χωρίς προβλήματα λειτουργία της εταιρείας.
Αναχρηματοδότηση δανεισμού με ΚΟΔ
Τον Δεκέμβριο του 2022 υπογράφηκε με τις πιστώτριες τράπεζες Eurobank , AlphaBank και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 59 εκ. ευρώ με το οποίο αναχρηματοδοτήθηκε ο υφιστάμενος μακροπρόθεσμος δανεισμός της εταιρείας ύψους 46,7 εκ ευρώ, χρηματοδοτήθηκε η εταιρεία με 3,3 εκ. ευρώ για κάλυψη επιχειρηματικών σκοπών και χρηματοδοτήθηκε επίσης η εταιρεία με 9 εκ. ευρώ για την χρηματοδότηση της επένδυσης επέκτασης της δυναμικότητας του τυροκομείου σύμφωνα με τα οριζόμενα στον αναπτυξιακό νόμο στον οποίο εντάχθηκε η επένδυση
Προοπτικές για το 2023
Κατά το 2023 οι επιχειρήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πληθωριστικών τάσεων, των αυξήσεων του χρηματοοικονομικού κόστους και του κόστους ενέργειας, γεγονότα που θα ασκήσουν πίεση στην κατανάλωση των νοικοκυριών.
Η στρατηγική της εταιρείας είναι η διαφύλαξη της κερδοφόρας πορείας της μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής και των δαπανών λειτουργίας της στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της παρουσίας της στην αγορά της Ελλάδος και των χωρών που έχει παρουσία άλλα και τη διείσδυση της σε νέες αγορές του εξωτερικού .
Η διοίκηση της εταιρείας αξιολογεί συνεχώς τις συνθήκες τη αγοράς και λαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση της θετικής της πορείας.
Οι ενδείξεις από το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι θετικές και παρουσιάζουν τόσο αύξηση του μικτού κέρδους όσο και του κύκλου εργασιών ο οποίος παρουσιάζει συνολικά εταιρική αύξηση 29,4% με επι μέρους αύξηση 21% στην ελληνική αγορά και 38% στις εξαγωγές.
Διαβάστε περισσότερα
- Στην κούρσα για την εξαγορά της Κωτσόβολος μπαίνει η ΔΕΗ
- Μετά τον κινηματογράφο η Barbie γίνεται ελληνική ταινία πορνό
- H Δήμητρα Ματσούκα ποζάρει με μίνι εφαρμοστό φόρεμα
- Η πτώση του Canadair και οι πρόχειροι πατριωτικοί επικήδειοι: δεν χρειαζόμαστε άλλους ήρωες