Η επένδυση στο retail συνδέεται με την στρατηγική και την φιλοσοφία της ΔΕΗ, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το ενδιαφέρον της για την Κωτσόβολος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΔΕΗ θα είναι μεταξύ των υποψήφιων μνηστήρων για την μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρικών συσκευών που έχει βάλει πωλητήριο η βρετανική Currys, παρότι πηγές κοντά στη διοίκηση αποφεύγουν να κάνουν κάποιο σχόλιο τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο.

Σημειώνεται ότι στην κούρσα για την απόκτηση της Κωτσόβολος έχει μπει και ο Όμιλος Quest, που έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες, προκειμένου να δηλώσει το ενδιαφέρον του και να διερευνήσει τις πιθανότητες για την απόκτηση της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών.

Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ από ένα κορυφαίο πάροχο ενέργειας σε ένα ολοκληρωμένο utility που θα επενδύει στον συμβουλευτικό τομέα της ενέργειας και θα πουλάει υπηρεσίες όπως ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών, αντλίες θερμότητας, υπηρεσίες φόρτισης, συστήματα ελέγχου θερμότητας για τον οικιακό τομέα και άλλα προιόντα χρειάζεται ένα ισχυρό δίκτυο λιανικής και υποδομής logistics που η επιχείρηση δεν διαθέτει.

Αυτό όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του retail, η ΔΕΗ μπορεί να το αγοράσει έτοιμο και μάλιστα με μία μικρή επένδυση σε σχέση με το γιγαντιαίο επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους περί τα 11 δισ. που υπολογίζεται να είναι της τάξης των 200 έως 300 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε για την ΔΕΗ η «εκπαίδευση» των καταναλωτών είναι σύμφυτη με την ιστορία της καθώς κάτι παρόμοιο έκανε και την δεκαετία του ’50 όταν ξεκίνησε ο εξηλεκτρισμός της χώρας, τότε που χτύπησε την πόρτα των ελληνικών νοικοκυριών για να βάλλει μέσα στα σπίτια το ηλεκτρικό ρεύμα.

Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις υποστηρίζουν ότι η κίνηση της ΔΕΗ αποτελεί ένα game changer για την αγορά αλλά και την ίδια την εταιρεία που βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση και από τους ισχυρούς μετόχους της. Θυμίζουν μάλιστα ότι κάτι αντίστοιχο έκανε προ 15ετίας και ο ΟΤΕ, αποκτώντας έναντι μαμούθ τιμήματος τότε, τα καταστήματα Γερμανός αποκτώντας ένα στρατηγικό δίκτυο πώλησης αποκλειστικής συνεργασίας.

Το πλεονέκτημα της Κωτσόβολος για την ΔΕΗ είναι πολύ μεγάλο καθώς η εξαγορά του βάζει την επιχείρηση σε κεντρικά σημεία σε όλη την χώρα και αναβαθμίζει την δική της παρουσία στο retail και όλα όσα σχεδιάζει η διοίκηση Στάσση μεθοδικά τους τελευταίους μήνες.

Αρμόδιες πηγές μάλιστα μιλούν για ένα σχέδιο της επιχείρησης που υπηρετεί το όραμα του στρατηγικού μετασχηματισμού της ΔΕΗ και το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει συνέχεια ακόμη και αν δεν προχωρήσει η εξαγορά της Κωτσόβολος.

Διαβάστε περισσότερα