Διψήφια ανάπτυξη και νέα επίπεδα ρεκόρ για τις πωλήσεις στα επίπεδα των €217 εκατ. αναμένει για τη φετινή χρονιά η διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο-Χατζάκο. Μάλιστα, με αιχμή του δόρατος το στραγγιστό γιαούρτι αλλά και τη φέτα, αναμένει υπεραπόδοση για τις εξαγωγές, αφού όπως δείχνουν και τα πρώτα στοιχεία του 2025, αναμένεται φέτος να εμφανίσουν ανάπτυξη πέριξ του 20%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2024 έκλεισε για τη γαλακτοβιομηχανία από τα Κουφάλια Θεσσαλονίκης η οποία κλείνει φέτος τα 75 χρόνια λειτουργίας, με ανάπτυξη άνω του 7% και πωλήσεις της τάξης των €195,6 εκατ.με τις εξαγωγές της να φθάνουν τα €82 εκατ. καλύπτοντας μερίδιο ύψους 42% στο συνολικό τζίρο. Παράλληλα η εταιρεία ενίσχυσε το EBITDA κατά 30%, στα €20,2 εκατ. από €15,5 εκατ. το 2023.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει παρουσία σε 33 χώρες, με βασικές αγορές την αμερικανική, αλλά και ευρωπαϊκές με κυριότερες τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης όπως Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, τις σκανδιναβικές κ.ά.

Ωστόσο, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για επέκταση σε νέες αγορές όπως για παράδειγμα σε χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ενώ η εταιρεία εκτιμά ότι οι προοπτικές για τη φέτα και το ελληνικό γιαούρτι είναι μεγάλες στις αγορές του εξωτερικού. Γι’ αυτό, επενδύει κάθε χρόνο με σκοπό να εκμεταλλευτεί το καλό momentum των ελληνικών προϊόντων.

Μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό γιαούρτι

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον CEO της Μεβγάλ, παρατηρείται ολοένα αυξανόμενη τάση στο εξωτερικό για πιο θρεπτικά με υψηλές πρωτεΐνες προϊόντα, όπως είναι το ελληνικό γιαούρτι. Πέρυσι οι εξαγωγές στραγγιστού γιαουρτιού εμφάνισε αύξηση 20% σε αξία και 30% σε όγκο, ρυθμοί που αναμένεται να συνεχιστούν υψηλοί τουλάχιστον και τα επόμενα 4-5 χρόνια.

Και αυτό επειδή, όπως είπε, το στραγγιστό έχει πολλές συνταγές όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ενώ παράλληλα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Μάλιστα, πρόσθεσε, ότι οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες μπορούν να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερα μερίδια στην κατηγορία του Greek style yogurt , η οποία αποτιμάται περίπου σε €10 δισ.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Παπαδόπουλος-Χατζάκος σημείωσε ότι θα πρέπει να επενδύσουν και οι κτηνοτρόφοι, με τη Μεβγάλ να στέκεται αρωγός στην προσπάθεια αυτή με διάφορους τρόπους, παρέχοντας π.χ.

  • Χρηματοδότηση για επέκταση των στάβλων
  • Εισαγωγή ζώων από εξωτερικό
  • Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε συνεργασία και με πανεπιστήμια, με στόχο την αύξηση των αποδόσεων αλλά και την εστίαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα

Συνολικά, η διάρθρωση των πωλήσεων της Μεβγάλ (σε όγκους) ανά κατηγορία διαμορφώνεται ως εξής: 40% γάλα, 40% γιαούρτι και 20% τυροκομικά, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αγορές γιαούρτι και φέτα έχουν από 50% ποσοστό.

Επενδύσεις

Η Μεβγάλ υλοποιεί συνεχώς επενδύσεις που αποβλέπουν στη διαρκή βελτίωση της ποιότητας, τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της, την αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, την αύξηση των δυνατοτήτων μας για παραγωγή νέων προϊόντων και μείωση του αποτυπώματός της στο περιβάλλον.

Πέρυσι ολοκληρώθηκε τετραετές πλάνο ύψους €34 εκατ. – και συνολικά €58 εκατ. από το 2016 που η οικογένεια Χατζάκου ανέλαβε και πάλι τις τύχες της εταιρείας – εκ των οποίων τα €20 εκατ. αφορούσαν την υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής φέτας και λευκών μαλακών τυριών.

Για τη φετινή χρονιά είναι δρομολογημένες επενδύσεις ύψους €14 εκατ. οι οποίες αφορούν:

  • €9 εκατ. για την προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής γιαούρτης για στραγγιστό και επιδόρπια, με παράλληλη αντικατάσταση κάποιου παλαιού εξοπλισμού με νέο, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και τη δυνατότητα κάλυψης των ολοένα αυξανόμενων αναγκών. Το project βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου εξαμήνου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Μεβγάλ πραγματοποιεί σήμερα περί το 15% των συνολικών εξαγωγών του ελληνικού γιαουρτιού.
  • €3,5 εκατ. για την εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής για γάλα υπερυψηλής παστερίωσης (UHT).
  • €1 εκατ. για την δημιουργία αποθήκης για υλικά συσκευασίας
Επίσης, η διοίκηση η οποία αναμένει να εντάξει επενδυτικά της προγράμματα στον Αναπτυξιακό αλλά και σε έργα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έχει στο πλάνο της και τη δημιουργία μονάδας βιοαερίου, αλλά και μεγαλύτερο νέο επενδυτικό πρόγραμμα για περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικής.

Η διαδρομή της τελευταίας δεκαετίας

Με αφορμή την συμπλήρωση των 75 χρόνων λειτουργίας της, η Μεβγάλ διοργάνωσε μια μεγάλη εκδήλωση παρουσία πολιτικών παραγόντων, επιχειρηματιών και συνεργατών της εταιρείας, στην οποία η οικογένεια Χατζάκου υπογράμμισε το turn around story της εταιρείας την τελευταία δεκαετία και πιο συγκεκριμένα από το 2016 όπου ανέλαβε και πάλι τις τύχες της εταιρείας.

Τότε η εταιρεία εμφάνιζε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, καθυστερήσεις πληρωμών, προβλήματα ρευστότητας και υψηλό δανεισμό. Όπως αναφέρθηκε, με στρατηγικές ενέργειες και τηρώντας πιστά το σχέδιο που κατέθεσε μαζί με την Grant Thornton στις τράπεζες, κατάφερε να επιστρέψει σε κερδοφόρες χρήσεις εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην ενίσχυση εσόδων και κερδών στοχεύοντας σε προϊοντικές κατηγορίες με μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης και κερδοφορίας, καθώς και νέα κανάλια (όπως π.χ. το foodservice), στο πλάνο επενδύσεων για ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας και στην περαιτέρω αύξηση της εξωστρέφειας.

Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή σελίδας στην εταιρεία έπαιξε και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των €10 εκατ. – εκ των οποίων τα €3 εκατ. προήλθαν από την ΔΕΛΤΑ και τα €7 εκατ. από την οικογένεια Χατζάκου – καθώς η αναδιάρθρωση δανεισμού που επιτεύχθηκε, οδήγησε σε μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους κατά €13 εκατ. μέχρι το 2021.

Από το 2021 στόχος τέθηκε η ανάπτυξη, με έμφαση όχι μόνο την κερδοφορία, αλλά και την ικανοποίηση συνεργατών, καταναλωτών και προσωπικού.

Η επικεφαλής της Μεβγάλ, Μαίρη Χατζάκου, εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους της ΔΕΛΤΑ που στήριξαν την εταιρεία εκείνες τις δύσκολες περιόδους, αλλά και τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο ο οποίος βοήθησε και αυτός, συμμετέχοντας με ένα διόλου ευκαταφρόνητο μειοψηφικό ποσοστό το καλοκαίρι του 2021.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο κ. Θεοδωρόπουλος αποκάλυψε ότι η πρώτη του επαφή με την Μεβγάλ είχε γίνει το…1978, όταν ανατέθηκε στην οικογένεια του η αντιπροσώπευση των προϊόντων της γαλακτοβιομηχανίας στην Αθήνα και την Κρήτη. Ο ένας, λοιπόν, από τους λόγους για τους οποίους επένδυσε στην εταιρεία ήταν το συναισθηματικό δέσιμο και ο δεύτερος η δέσμευση της οικογένειας Χατζάκου να γυρίσει την κατάσταση, στηρίζοντας και στην πράξη αυτό, βάζοντας δικά της χρήματα στην Μεβγάλ.

Θυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η Μαίρη Χατζάκου διατηρεί το 64,8% των μετοχών, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος το 21,5% και η οικογένεια Συμεωνίδη το 13,7%.

Διαβάστε ακόμη: