Ο Αμερικανός ηθοποιός και πρωταγωνιστής της δημοφιλούς κινηματογραφικής σειράς «Die Hard», Μπρους Γουίλις, διαγνώστηκε με μετωποκροταφική άνοια, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειας.

Ο γνωστός ηθοποιός είχε διαγνωστεί πέρυσι με αφασία, μια κατάσταση που επηρεάζει την ικανότητα επικοινωνίας, λόγω εγκεφαλικής βλάβης. Έκτοτε η κατάσταση του επιδεινώθηκε.

«Πλέον έχουμε μια πιο συγκεκριμένη διάγνωση: Μετωποκροταφική άνοια», αναφέρει η οικογένεια του Μπρους Γουίλις σε ανακοίνωσή της. «Δυστυχώς, οι δυσκολίες επικοινωνίας είναι μόνο ένα σύμπτωμα της ασθένειας που αντιμετωπίζει ο Μπρους», εξηγεί στην ανακοίνωσή της.

Μετωποκροταφική άνοια: Τι είναι η πάθηση από την οποία πάσχει ο Μπρους Γουίλις

Μετωποκροταφική άνοια: Τι είναι η πάθηση από την οποία πάσχει ο Μπρους Γουίλις

Η μετωποκροταφική άνοια αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές άνοιας. Πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, η οποία οφείλεται σε νευροεκφυλιστικές αλλοιώσεις του εγκεφάλου.

Ενδεχομένως, είναι η πιο δύσκολη μορφή άνοιας στη διαχείρισή της. Μία από τις ιδιαιτερότητές της είναι ότι συνήθως εμφανίζεται σε νεαρότερες ηλικίες, συγκριτικά με τις άλλες άνοιες. Μπορεί να προσβάλλει άτομα ηλικίας από 40 έως 65 ετών.

Η ονομασία της προέρχεται από τα σημεία του εγκεφάλου που εστιάζεται η ατροφία (μετωπιαίος και κροταφικός λοβός).

H μετωποκροταφική άνοια/εκφύλιση (FTD)  ανήκει σε μία ομάδα εγκεφαλικών παθήσεων με κύριο χαρακτηριστικό την ατροφία του μετωπιαίου ή/και κροταφικού λοβού του εγκεφάλου.

Σε αυτήν την πάθηση συνήθως εμφανίζονται διαταραχές στην προσωπικότητα,  τη συμπεριφορά αλλά και τη λεκτική ικανότητα. Ο πιο συχνός υπότυπος μετωποκροταφικής άνοιας  είναι ο  υπότυπος με διαταραχές στην συμπεριφορά (behavioral variant – bvFTD).

Μετωποκροταφική άνοια: Ποια είναι τα συμπτώματά της

Η μετωποκροταφική άνοια διακρίνεται από τρεις υποδιαιρέσεις συμπτωμάτων:

  • Πρωταρχικό σύμπτωμα της νόσου είναι οι διαταραχές στη συμπεριφορά και στην προσωπικότητα του ατόμου. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα και η δυσκολία να τεθεί έγκαιρα η διάγνωση. Λόγω του νεαρού της ηλικίας τα συμπτώματα παρερμηνεύονται και αντιμετωπίζονται ως ψυχιατρικές διαταραχές. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το άτομο μπορεί να έχει διάφορα ξεσπάσματα, επιθετικότητα, άρση αναστολών, παραβατική συμπεριφορά, εθισμό σε τζόγο ή ουσίες. Πολλές φορές οι κοντινοί τους άνθρωποι περιγράφουν ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που γνώριζαν και δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι συμβαίνει.
  • Ως αρχικό σύμπτωμα παρατηρείται η δυσκολία στο λόγο είτε αφορά την εκφορά, είτε την κατανόηση. Σε αυτό τον τύπο συγκαταλέγονται τα διάφορα είδη Αφασίας.
  • Όταν συνυπάρχουν κινητικές διαταραχές, που παρομοιάζουν με αυτά της νόσου Parkinson.

Όσο εξελίσσεται η κατάσταση, υπάρχει σταδιακή επιδείνωση και στις νοητικές λειτουργίες. Στα τελικά στάδια της νόσου ο άνθρωπος χρειάζεται 24ωρη βοήθεια χάνοντας την ανεξαρτησία και την αυτονομία του.

Μετωποκροταφική άνοια: Πώς γίνεται η διάγνωση

Για δυνατή διάγνωση θα πρέπει να ισχύουν τρία από τα παρακάτω:

  • Πρώιμη (2-3 χρόνια) άρση αναστολών
  • Πρώιμη (2-3 χρόνια) απάθεια ή αδράνεια
  • Πρώιμη (2-3 χρόνια) απώλεια ενσυναίσθησης
  • Τελετουργική ή ψυχαναγκαστική, συμπεριφορά
  • Διατροφικές διαταραχές
  • Διαταραχή επιτελικών-μετωπιαίων λειτουργιών σε νευροψυχολογικές δοκιμασίες με σχετική διατήρηση της μνήμης και της οπτικοχωρικής ικανότητας

Πιθανή διάγνωση τίθεται μέσω με την παρουσία απεικονιστικών ευρημάτων.

Σίγουρη διάγνωση τίθεται μόνο μέσω ιστολογικής ή γονιδιακής επιβεβαίωσης.

Μετωποκροταφική άνοια: Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη μετωποκροταφική άνοια. Τα αντιανοϊκά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη νόσο Αλτσχάιμερ δεν φαίνεται να βοηθούν.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά – σιταλοπράμη, σερτραλίνη ή παροξετίνη, και κάποιες παρεμβάσεις, όπως η λογοθεραπεία, που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου.

Διαβάστε ακόμη: