Τη μεγάλη πορεία της Metlen στο εξωτερικό ξεκινάει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο όμιλος αρχίζει trading σε σε έξι χώρες Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Σλοβενία και Βοσνία.
Μέχρι το φθινόπωρο του 2025 θα παρέχει στους πελάτες των χωρών αυτών, ολοκληρωμένο πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών.
Η «ειρηνική απόβαση» στις χώρες αυτές εντάσσεται στο πλάνο της εκτεταμένης ενεργειακής διαχείρισης (energy management) που ακολουθεί η εταιρεία, αξιοποιώντας συνδυαστικά όλα της τα περιουσιακά πλεονεκτήματα (assets), από την παραγόμενη ενέργεια των 7 TWh που αθροίζει συνολικά 11 TWh μαζί με αυτήν που διακινεί μέσω των αγορών, μέχρι το trading, το χαρτοφυλάκιο ΦοΣΕ (Οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης -Φο. Σ. Ε., είναι οι νέες οντότητες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των οποίων θα πραγματοποιηθεί η πλήρης ενσωμάτωση των μονάδων ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας) που αναπτύσσει εσχάτως στην Ιταλία με προσεχείς στόχους σε Ρουμανία – Βουλγαρία, και κυρίως οι νέες μακροχρόνιες συμφωνίες PPAs που έχει στα σκαριά.
Αφορούν προϊόντα ρεύματος σταθερής τιμής Virtual Based Load (VBL), διάρκειας από 1 έως 5 χρόνια, παρόμοια με αυτό που τροφοδοτεί την Αλουμίνιον, δεν εξαρτώνται από τα ενεργειακά χρηματιστήρια και τις διακυμάνσεις τους, και θα έχουν αποδέκτες μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές των Βαλκανίων, όπως για παράδειγμα αλυσίδες σούπερ-μάρκετ και telecoms.
Με τις στρατηγικές αυτές κινήσεις, αφενός γίνεται όλο και πιο αποτελεσματικά η τροφοδοσία της Αλουμίνιον της Ελλάδος, αφετέρου η Metlen που παράγει σήμερα πάνω από 180 προϊόντα και υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο (από τον τομέα του ηλεκτρισμού μέχρι τα μέταλλα), εξασφαλίζει κερδοφορία παντός καιρού, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις τιμών διεθνώς, τις μεταβολές και τις πάμπολλες αβεβαιότητες στη σημερινή και κυρίως αυριανή ενεργειακή πραγματικότητα.
Το στρατηγικό σχέδιο και το εμπόριο ηλεκτρισμού (trading) στις αγορές
Όλο το στρατηγικό σχέδιο προϋποθέτει πανοραμική γνώση της αγοράς, δηλαδή η εκτίμηση για τη πορεία των τιμών να αποδειχθεί σωστή.
Η πρώτη φάση του σχεδίου προβλέπει την απόκτηση αδειών για trading σε Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία, φτάνοντας πλέον συνολικά τις 12, μαζί με όσες έχει ήδη άδεια φυσικής εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή σε Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Β.Μακεδονία, Αλβανία και Ουγγαρία.
Η δεύτερη φάση, μέχρι το φθινόπωρο του 2025, προβλέπει trading μέσω του μεγαλύτερου ευρωπαικού χρηματιστηρίου ενέργειας, του European Energy Exchange που εδρεύει στη Γερμανία, αλλά και διάθεση σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής νέων «πακέτων» προιόντων ρεύματος, τα λεγόμενα Virtual Based Load (VBL).
Τα πράσινα αυτά διμερή συμβόλαια εξασφαλίζουν σταθερή χρέωση και σταθερή ροή ενέργειας για μεγάλη διάρκεια, μέσω και του shaping που κάνει το τμήμα Energy Management της Metlen, εξασφαλίζοντας όποτε χρειάζεται, ενέργεια και από άλλες πηγές.
Τα VBL προιόντα βασίζονται σε μια συγκεκριμένη φόρμουλα. Επιτρέπει στην εταιρεία να προαγοράζει και να προπουλά την ενέργεια, ακόμη και κάτω από τα επίπεδα της forward αγοράς, με βάση φυσικά την ορατότητα για τη πορεία των τιμών, το hedging και την ενεργή διαχείριση του συνολικού της portfolio.
Σήμερα η ποσότητα που παράγει η εταιρεία κινείται στις 7 TWh, αλλά μαζί με τις αγορές από τα energy markets της ευρύτερης περιοχής και τις διμερείς συμφωνίες φτάνει να διακινεί κοντά στις 11 TWh με στόχο να φτάσει τις 15 TWh.
Το μερίδιο της εταιρείας στη παραγωγή είναι μεγαλύτερο απ’ ότι στη προμήθεια, το αντίστροφο από εκείνο της ΔΕΗ. Η συνολικής ισχύς όλων των μονάδων παραγωγής της Metlen (θερμικών και ΑΠΕ) κινείται πάνω από τα 3.000 MW όταν καλείται να καλύψει ζήτηση γύρω στα 1.500 MW. Και ο στόχος είναι το κενό αυτό σταδιακά να κλείσει, γι’ αυτό και επιδιώκει το κομμάτι της λιανικής όπου ελέγχει μέσω της Protergia το 18,5% (μαζί με τη Volterra), να φτάσει στο 30%.
Τον Οκτώβριο τα forwards ήταν 15 ευρώ ακριβότερα από τη τελική τιμή της DAM. Επίσης στη περίπτωση του Νοεμβρίου, τα forwards κινούνται ανοδικά, γι’ αυτό και ουκ ολίγοι παίκτες της αγοράς έχουν προαγοράσει ποσότητες. Επίσης σε μια συγκυρία που η Ουγγαρία έχει εκτός λειτουργίας δύο πυρηνικές μονάδες, η ανησυχία είναι τι θα συμβεί αν η απουσία τους συνοδευτεί από ελλειμματική κάλυψη του κενού από τις διεθνείς διασυνδέσεις. Ενας συνδυασμός που θα μπορούσε να μας επηρεάσει και να δούμε φαινόμενα ανάλογα με εκείνα του καλοκαιριού.
Αυτός είναι ο ουσιαστικός ρόλος του energy management που όχι μόνο αξιοποιεί τις συνέργειες εκεί όπου έχει ήδη παρουσία η Metlen, αλλά «παντρεύει» τα υφιστάμενα προϊόντα π.χ. πώληση φυσικού αέριου, με πράσινα πακέτα ρεύματος σε μεγάλους πελάτες (Β2Β), παρέχοντας παράλληλα υπηρεσίες σωρευτικής εκπροσώπησης σε παραγωγούς ΑΠΕ και γενικά καλύπτοντας με ένα «μπουκέτο» νέων παροχών όλο το φάσμα προιόντων και υπηρεσιών που μπορεί να δώσει ένα integrated utility.
Ποτέ θα πάρει το πάνω χέρι η τεχνητή νοημοσύνη στο trading
Σήμερα υπάρχει ο «automated trader» όπου παραμετρικοί αλγόριθμοι που δημιουργήθηκαν από ανθρώπινα insights, με βάση μοτίβα που συνέβησαν στο παρελθόν (π.χ. η κρίση του Ιουλίου στη ΝΑ Ευρώπη), χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο. Τις αποφάσεις ωστόσο τις παίρνουν ακόμη οι άνθρωποι.
Τα επόμενα χρόνια θα αναλάβει τα ηνία η τεχνητή νοημοσύνη και ο AI trader. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και ο κλασικός trader απλώς θα έχει μόνο το ρόλο του επιβλέποντος, παρεμβαίνοντας μόνο εάν και εφόσον χρειάζεται.
Στο σκέλος των υπηρεσιών ΦοΣΕ για παραγωγούς ΑΠΕ, το portfolio που διαχειρίζεται το energy management της εταιρείας φτάνει σήμερα, εντός κι εκτός Ελλάδος, τα 1404 MW, με τάσεις μεγέθυνσης μετά την είσοδο στην ιταλική αγορά και προσεχώς στη ρουμανική και τη βουλγαρική.
Σημειωτέον επίσης ότι στην Ιταλία, η εταιρεία διαθέτει ένα portfolio πράσινων έργων της τάξης των 3,7 GW.
Σε ένα ενεργειακό σύμπαν με περισσότερες αβεβαιότητες λόγω και της ταχύτατης διείσδυσης των ΑΠΕ και περισσότερα ρίσκα, οξυμένο ανταγωνισμό που δεν είναι εγχώριος καθώς λειτουργούμε σε μια συζευγμένη αγορά όπου utilities από όλη την Ευρώπη μάχονται για την ίδια πίτα, και νέες τεχνολογίες στο παιχνίδι (αποθήκευση, απόκριση ζήτησης και εμπορία εγγυήσεων προέλευσης), η ανάγκη για υψηλή ανάλυση πριν τη λήψη κάθε σημαντικής απόφασης μεγαλώνει διαρκώς.
Στη περίπτωση της Metlen, η ομάδα που κάνει energy management αποτελείται από 40 άτομα, και συνεχώς αυξάνεται.
Σε αυτή τη νέα και ολοένα πιο σύνθετη πραγματικότητα, οι αποφάσεις των traders λαμβάνονται με όλο και πιο αυτοματοποιημένο τρόπο, παρ’ ότι εξακολουθεί να κυριαρχεί ο ανθρώπινος παράγοντας.
Η ψηφιοποίηση στη διαχείριση της ενέργειας είναι ο κανόνας και στο παιχνίδι αρχίζει να μπαίνει δυναμικά η χρήση της «τεχνητής νοημοσύνης» και οι εφαρμογές ChatGPT για πιο αυτόματες λύσεις συναλλαγών.
Ολοκληρώθηκε και η κατασκευή φωτοβολταϊκού στην Ιταλία
Εν τω μεταξύ, η METLEN Energy & Metals ολοκλήρωσε επιτυχώς την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στο Vidalengo, στην επαρχία του Μπέργκαμο της Ιταλίας, για λογαριασμό της Saint-Gobain, ενός διεθνούς ηγέτη στον τομέα των βιώσιμων κατασκευών.
Τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου πραγματοποιήθηκαν στις 19 Οκτωβρίου, με την παρουσία τοπικών αρχών, φορέων και των συνεργατών που συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.
Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο παράγει πάνω από 7,1 GWh πράσινης ενέργειας ετησίως, ενισχύει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της περιοχής και συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 2.000 τόνους ισοδύναμου CO2 κάθε χρόνο.
«Το εργοστάσιο στο Vidalengo είναι ένα σημαντικό έργο για την τοπική οικονομία και την απασχόληση, καθώς αποτελεί και πρότυπο κυκλικής οικονομίας, με την παραγωγή μονωτικών υλικών από ορυκτοβάμβακα, τα οποία προέρχονται από πάνω από 95% φυσικές πρώτες ύλες, όπως άμμο, νερό και έως 80% ανακυκλωμένο γυαλί, ενώ είναι πλήρως ανακυκλώσιμα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Saint-Gobain Italia, Gaetano Terrasini.
Ο Gabriele Silva, Asset Manager της METLEN, σημείωσε: «Βρισκόμαστε στην Ιταλία από το 2018 και στοχεύουμε να εγκαταστήσουμε 3,7 GW ισχύος από ανανεώσιμες πηγές τα επόμενα χρόνια. Το έργο στο Vidalengo είναι το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο της METLEN που τίθεται σε λειτουργία στην Ιταλία».
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2022, η METLEN και η Saint-Gobain υπέγραψαν συμφωνία πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) μέσω απευθείας γραμμής, με την ενέργεια να παράγεται από το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό πάρκο. Η δεκαετής αυτή συμφωνία (PPA) εξασφαλίζει ένα σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών του εργοστασίου της Saint-Gobain στο Vidalengo, ενώ παράλληλα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας μέσω της μείωσης του λειτουργικού κόστους χάρη στη σημαντική εξοικονόμηση από τέλη δικτύου.
Επιπλέον, η METLEN δραστηριοποιείται στην Ιταλία κυρίως σε έργα ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης, σε περιοχές όπως η Σικελία, η Σαρδηνία, η Καλαβρία, η Καμπανία, το Βένετο, το Λάτσιο, η Ρομάνια και το Αμπρούτσο, με συνολικό pipeline 180 έργων και 3,7 GW μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Το χαρτοφυλάκιο της METLEN στην Ιταλία περιλαμβάνει 2,4 GW φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, 1,1 GW αποθήκευσης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου 8 MW στο Cheremule (Σαρδηνία) που είναι ήδη σε λειτουργία στο πλαίσιο του «Fast Reserve Service», καθώς και ενός ακόμη έργου αποθήκευσης 84 MW που είναι έτοιμο για κατασκευή (RTB).
Περιλαμβάνει επίσης 310 MW αιολικών πάρκων brownfield υπό ανάπτυξη στη Σαρδηνία, τη Βασιλικάτα και τη Σικελία, καθώς και ένα cluster εγκαταστάσεων παραγωγής πράσινου υδρογόνου περίπου 40 MW στην Απουλία, εκ των οποίων το ήμισυ έχει ήδη λάβει θετική έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (VIA).
Εγγύηση το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο της Metlen
«Οι αγορές έχουν αλλάξει και η ενεργειακή μετάβαση έχει χάσει τις αρχικές ευνοϊκές συνθήκες που διατηρουσε. Η γεωπολιτική επηρεάζει, αυξάνονται τα φαινόμενα των περικοπών και των αρνητικών τιμών. Όλοι οι επενδυτές πρέπει να προσέξουμε τις προκλήσεις, γιατί είναι σοβαρό το ενδεχόμενο αυτές να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια».
Αυτό δήλωσε ο ο κ. Γιώργος Λαλούμης, regional Managing Director, MEA & Greece, METLEN Energy & Metals, κατά τη διάρκεια του 6ου Renewable & Storage Forum.
Όπως ανέφερε ο κ. Λαλούμης, στην εταιρεία δραστηριοποιούμαστε σε 40 χώρες και σε διαφορετικές αγορές, σε διαφορετικές ηπείρους και έχουμε διαπιστώσει αρκετά νωρίς την ανάγκη ανθεκτικότητας σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Έτσι, έχουμε αναπτύξει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, το οποίο έχει στόχο ένα ευέλικτο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με βασική συνιστώσα την επίτευξη σταθερότητας του κόστους παραγωγής και την εκμετάλλευση των συνθηκών της αγοράς.
Όπως εξήγησε ο κ. Λαλούμης: «Αυτή η κατάρτιση του ευέλικτου μίγματος έχει βασικούς πυλώνες: Ένα μεγάλο χαρστοφυλάκιο έργων αποθήκευσης στην Ελλάδα με πάνω από 2,5 γιγαβατώρες και την κάλυψη των αναγκών ενέργειας που έχει η PROTERGIA για B2B και B2C και το Αλουμίνιο της Ελλάδας».
«Έχουν αλλάξει οι εποχές που οι ΑΠΕ ήταν ένα επενδυτικό Eldorado. Οι επενδυτές βλέπουν διαφορετικά τις αγορές, και οι αγορές κοιτάζουν διαφορετικά τις επενδύσεις. Πλέον η αγορά των ΑΠΕ εξελίσσεται σε ένα παιχνίδι για μεγάλα παιδιά. Ο χώρος της ενέργειας μεταλλάσσεται, οι επενδύσεις ψάχνουν καινούριες τεχνολογίες, και πρέπει να είμαστε όλοι κοντά για να παρατηρούμε τις εξελίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη:
- Αρτούρ Νταβιτιάν: Παραμένει το αφεντικό στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης;
- Τα «φώτα» στις τράπεζες που μπορούν να τραβήξουν το Χρηματιστήριο ψηλότερα
- Μύθοι και αλήθειες για τον υδράργυρο στις κονσέρβες τόνου
- Ποια είναι τα πιο άτυχα ζώδια του Νοεμβρίου