Συνεχίζει τις στρατηγικές κινήσεις στο χώρο των μετάλλων και δη του βωξίτη που είναι η «πηγή» του αλουμινίου ο όμιλος Metlen, καθώς μετά την εξαγορά της Imerys Βωξίτες τον περασμένο Φεβρουάριο και την εξασφάλιση του τεράστιου κοιτάσματος βωξίτη στη Γκάνα στις αρχές του 2024, πλέον ετοιμάζει νέα στρατηγική επένδυση 295 εκατ. ευρώ στη Βοιωτία, για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής βωξίτη, γαλλίου και αλουμίνας.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που όταν ολοκληρωθεί θα καθετοποιήσει και θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις μεταλλουργικές δραστηριότητες της Metlen, καθώς θα αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη γραμμή παραγωγής τριών κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή βωξίτη, γαλλίου και αλουμίνας!
Πιο αναλυτικά, η εταιρεία κατέθεσε επενδυτικό φάκελο Enterprise Greece αιτούμενη την ένταξη της επένδυσης στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως στρατηγική επένδυση στην κατηγορία «εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας» και στρατηγική Επένδυση 1(αβ) και αιτείται σωρευτικά τα κίνητρα των άρθρων 3-10 του νόμου.
Ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που στοχεύει στην επίτευξη συνολικής ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας 1.250.000 τόνων αλουμίνας (επέκταση κατά 350.000 τόνους από την υπάρχουσα δυναμικότητα), 40 τόνων γαλλίου και 1 εκατ. τόνων βωξίτη.
Θυμίζουμε ότι η Metlen διαθέτει ήδη στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας μεγάλη μονάδα όπου παράγει περί τους 900 χιλ. τόνους αλουμίνας.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο
Το επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέας γραμμής έρευνας και εξόρυξης βωξίτη, νέες κτηριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για την ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής γαλλίου.
Επίσης η πρόταση περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για επέκταση και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής δυναμικότητας αλουμίνας, έργα ενεργειακής τροφοδότησης της βιομηχανικής μονάδας, επέκταση και αναβάθμιση του λιμένα, λοιπές οδικές υποδομές και αντιπλημμυρικά έργα.
Επενδυτικά κίνητρα
Σε ό,τι αφορά τα παρεχόμενα επενδυτικά κίνητρα, περιλαμβάνονται η χωροθέτηση του έργου, φορολογικά κίνητρα (για δώδεκα χρόνια παγιωμένο συντελεστή φορολογίας, φορολογική απαλλαγή επί πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών, επιτάχυνση φορολογικών αποσβέσεων των παγίων) και κίνητρα ταχείας αδειοδότησης.
Επιπλέον, με το άρθρο 10 προσφέρονται τα κίνητρα ενίσχυσης δαπανών έως 5 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση και ατόμων με αναπηρία, έως 20 εκατ. ευρώ για βιομηχανική έρευνα, έως 15 εκατ. ευρώ για πειραματική ανάπτυξη και έως 7,5 εκατ. ευρώ για μελέτες σκοπιμότητας.
Τα οφέλη
Όπως επισημαίνει η Enterprise Greece, με την επέκταση της υπάρχουσας βιομηχανικής μονάδας η Ελλάδα θα βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο μέσω της αύξησης των εξαγωγών και της μείωσης των εισαγωγών, καθώς το σύνολο της παραγωγής θα εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ενώ οι εισαγωγές γαλλίου θα υποκατασταθούν πλήρως.
Όπως προαναφέρθηκε, η επένδυση θα αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη γραμμή παραγωγής τριών κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή βωξίτη, γαλλίου και αλουμίνας, μέσω της εισαγωγής πρωτοποριακών και περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών που μειώνουν το ανθρακικό αποτύπωμα της μονάδας, παρέχοντας παράλληλα στην ΕΕ και τις τρεις κρίσιμες πρώτες ύλες από εγχώριους πόρους χωρίς εξάρτηση από τρίτες χώρες.
Η εξαγορά της Imerys Βωξίτες και το άνοιγμα στη Γκάνα
Τον περασμένο Φεβρουάριο η Metlen προχώρησε στη στρατηγική εξαγορά της Imerys Βωξίτες, μια κίνηση που ήρθε λίγους μήνες μετά από την εξαιρετικά κολακευτική εξέλιξη – για μια αποβιομηχανοποιημένη χώρα όπως η Ελλάδα – όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον εισηγμένο όμιλο να γίνει στην ουσία ηγέτης στην Ευρώπη και να παράγει το στρατηγικό μέταλλο γάλλιο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μικροτσίπ.
Η ΕΕ προμηθεύεται το 71% του γάλλιου και το 45% του γερμανίου από την Κίνα, ενώ υπάρχουν μόνο λίγες εταιρείες εκτός Κίνας ικανές να παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τσιπ, ηλιακών φωτοβολταϊκών κυττάρων και οπτικών ινών.
Με την εξαγορά της Imerys Βωξίτες, η Metlen καθίσταται από τους μεγάλους παίκτες διεθνώς στο χώρο των μετάλλων, βάζοντας τη χώρα μας μέσα στις δώδεκα μεγαλύτερες χώρες παραγωγής αλουμίνας (παράγεται από το Βωξίτη) παγκοσμίως.
Γιγαντώνεται ο κλάδος μεταλλουργίας της Metlen
Με την απόκτηση της Imerys Βωξίτες η Metlen ενισχύει σημαντικά τον κλάδο Μεταλλουργίας, καθώς αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής βωξίτη της εξορυκτικής δραστηριότητας που διαθέτει ήδη μέσω της Δελφοί-Δίστομον, της οποίας η ετήσια παραγωγή ανέρχεται στους 570.000 τόνους βωξίτη.
Το σχέδιο είναι – σε δεύτερο χρόνο – η Imerys Bωξίτες να συγχωνευθεί με την 100% θυγατρική Δελφοί Δίστομον, με παραγωγή πλέον άνω των 1,2 εκατ. τόνων και πλήρη εκμετάλλευση των συνεργιών.
Έτσι, καθετοποιείται και στον τομέα της μεταλλουργίας ο όμιλος Metlen, ενώ το ιστορικό εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος, η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις, διασφαλίζει μακροχρόνια τον εφοδιασμό της με τη βασική της πρώτη ύλη, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για όλη την Ευρώπη σε πρώτες ύλες.
To μεγάλο deal στη Γκάνα
Στις αρχές του τρέχοντος έτους η Metlen προχώρησε σε μια άκρως κομβική κίνηση, εξασφαλίζοντας ένα τεράστιο κοίτασμα βωξίτη στη Γκάνα.
Η Metlen εξασφάλισε την εκμετάλλευση ενός πολύ μεγάλου κοιτάσματος βωξίτη στη Γκάνα (περιοχή Ninayhin – Mpasaaso), με μοντέλο Παραχώρησης, κίνηση που εξασφαλίζει για πολλά χρόνια την παραγωγική ικανότητα του ομίλου, ενώ της δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσει συμβόλαια με προοπτική μεγαλύτερα της 10ετίας.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη κίνηση στον κλάδο των μετάλλων που έχει κάνει εταιρεία ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό τα τελευταία πολλά χρόνια και ένα από τα σημαντικότερα deal ευρύτερα για την ασφάλεια και επάρκεια προμηθειών πρώτων υλών για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ελληνική εταιρεία εξασφάλισε από τον κρατικό φορέα ανάπτυξης βιομηχανίας της Γκάνας GIADEC άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων βωξίτη, σε μια περιοχή που εκτιμάται ότι διαθέτει γεωλογικά αποθέματα περίπου 300 εκατ. τόνους και αναμένεται να παράγει έως και περίπου 10 εκατ. τόνους του μετάλλου ετησίως. Η τελετή υπογραφής του έργου της παραχώρησης πραγματοποιήθηκε στην Άκκρα στις 26 Ιανουαρίου, παρουσία του Προέδρου της Γκάνας Nana Akufo-Addo.
Σε οικονομικούς όρους, η παραγωγή – σε σημερινές τιμές – αναμένεται να προσδώσει στον όμιλο ετησίως κύκλο εργασιών ύψους 500 εκατ. δολαρίων.
Συνάμα, η Metlen, από κοινού με την GIADEC θα αξιολογήσουν ενδεχόμενη κατασκευή μονάδας παραγωγής αλουμίνας στον τόπο εξόρυξης, στη Γκάνα, με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα έως 1,5 εκατ. τόνων.
Διαβάστε ακόμη:
- Γιάννης Ζουγανέλης: Η ζημιά από τη φωτιά στο σπίτι μου είναι πάνω από 1 εκατ. ευρώ
- Υπερσυνταγογράφηση: Πόσοι γιατροί έχουν πιαστεί – Ποια φάρμακα γράφουν
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Οι δύο βασικές αλλαγές για τους ιδιοκτήτες οχημάτων
- Hilton: Σκληρή μάχη με την Marriott για την πρώτη θέση – Τα μεγάλα brands και η Ελλάδα σε αριθμούς