Με τον Οκτώβριο και το πρώτο 10μηνο να έχουν ολοκληρωθεί, το ελληνικό χρηματιστήριο μπαίνει από σήμερα για τα καλά στο μήνα Νοέμβριο και στο τελευταίο δίμηνο, που είθισται να είναι θετικό για την αγορά.

Μετά τις μεγάλες απώλειες του Οκτωβρίου που «ψαλίδισαν» τα κέρδη από την αρχή του χρόνου, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι ο Νοέμβριος μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες αντίδρασης, ανοδικής διόρθωσης και μερικής αποκατάστασης.

Η παράδοση του Νοεμβρίου είναι θετική, ενώ τελευταία χρονιά που ο μήνας ήταν αρνητικός ήταν το 2021.

«Κλειδί» αυτή την εβδομάδα θα είναι ασφαλώς ο τραπεζικός κλάδος, καθώς την Πέμπτη δημοσιεύουν αποτελέσματα οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ την Παρασκευή ανακοινώνει επιδόσεις 9μήνου η Alpha Bank.

H Πειραιώς έκανε την αρχή την περασμένη Παρασκευή, δημοσιεύοντας πολύ καλά μεγέθη, κάτι που έδωσε το έναυσμα για αντίδραση, τόσο στη συγκεκριμένη μετοχή, όσο και σε όλο τον κλάδο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται λοιπόν οι ανακοινώσεις και των τριών υπολοίπων συστημικών τραπεζών, καθώς και αυτά που θα επισημάνουν οι διοικήσεις τους στα conference calls με τους αναλυτές μετά τις δημοσιεύσεις.

Οι τράπεζες φαίνεται πως περνούν στην αντεπίθεση το επόμενο διάστημα βγαίνοντας μπροστά με στόχο την αντιστροφή του κλίματος και τη μερική αποκατάσταση των πτωτικών στρεβλώσεων στις μετοχές, καθώς την περασμένη Πέμπτη ο κλαδικός δείκτης έπεσε ακόμη και σε χαμηλά 9μήνου, πριν αντιδράσει σε ποσοστό +2,08% στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Πολλά θα κριθούν επίσης για το παγκόσμιο momentum των αγορών και όλη τη διεθνή επενδυτική κοινότητα από τις αυριανές εκλογές στις ΗΠΑ, στη χώρα με την πιο επιδραστική οικονομία στον πλανήτη και αυτή που οριοθετεί τις εξελίξεις διεθνώς.

Πλέον η αγορά μπαίνει σε μια νέα περίοδο και μένει να δούμε αν θα γίνει προσπάθεια αντίδρασης και επαναπροσέγγισης – κατ’ αρχήν – των 1.420 και κατόπιν των 1.450 μονάδων.

Η αγορά μπορεί να κινηθεί καλύτερα το τελευταίο δίμηνο του έτους, καθώς δεν θα έχει τα placements, τα ομόλογα και τις αυξήσεις κεφαλαίου των προηγούμενων εβδομάδων, που έφεραν τριγμούς και αρρυθμίες σε όλο το σύστημα.

Οι τραπεζικές μετοχές έδωσαν τον παλμό στην αντίδραση της Παρασκευής, καθώς ήταν και αυτές που είχαν πιεστεί περισσότερο τον Οκτώβριο.

Η Πειραιώς (που έχασε τον Οκτώβριο 10,10%) αντέδρασε με άνοδο 2,68%, η Εθνική (-6,50% τον Οκτώβριο) ενισχύθηκε κατά 2,73%, η Eurobank (-8,20%) κατέγραψε άνοδο +1,53% και η Alpha Bank (βρέθηκε στην κορυφή των τραπεζικών απωλειών το μήνα που έφυγε με -11,50%) ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά +1,52%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η εβδομάδα κύλησε με το βλέμμα στις κάλπες (και όχι μόνο)

Τι λένε οι αναλυτές

Σε ανάλυσή του για τη νέα εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης επισημαίνει πως στην παρούσα φάση η διακράτηση των 1.380 μονάδων θα μας δείξει αν το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ικανό για κάτι καλύτερο άμεσα.

Ο Νοέμβριος στατιστικά είναι μήνας που δίνει αποδόσεις με τα περισσότερα funds να σπεύδουν να κάνουν windows dressing στα χαρτοφυλάκια τους.

O χρηματιστής σημειώνει πως «ο τζίρος στην αντίδραση είναι χαμηλότερος του μέσου όρου του τελευταίου διαστήματος αν και αυτό είναι λογικό αν θεωρήσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των funds να τελείωσαν τις πωλήσεις τέλος του Οκτωβρίου. Από την άλλη και όπως κινηθήκαμε, οι αντιστάσεις είναι αρκετές και κοντινές και είναι δεδομένο ότι θα βγάλουν πωλήσεις. Μένει αν δούμε αν τα χέρια που μάζεψαν την προσφορά έχουν την διάθεση να σπρώξουν σε πρώτο χρόνο τις τιμές και πάλι ανοδικά, αν φυσικά θεωρήσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος τους βλέπει την αγορά μεσομακροπρόθεσμα. Το λογικό σε ένα τέτοιο γράφημα είναι αυτό μιας και ουσιαστικά δεν δίνουν τον χρόνο στους υποψήφιους αγοραστές να τοποθετηθούν στην αγορά σε τιμές χαμηλές. Η Πειραιώς ξεκίνησε τον χορό των αποτελεσμάτων στον κλάδο με την τράπεζα να αναπροσαρμόζει ανοδικά την πρόβλεψη για κέρδη 0,90 για το τρέχον έτος. Προς το τέλος της εβδομάδας αν και τα αποτελέσματα των υπολοίπων είναι εξίσου θετικά, τότε θα βοηθήσουν την αγορά. Πλέον φαίνεται πως η αφορμή την πτώσης του τελευταίου διαστήματος στον κλάδο έχει να κάνει και με το άνοιγμα της συζήτησης για γρηγορότερη απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου, κάτι που θέλει ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό του».

Αναφερόμενος στα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης επισημαίνει πως «εκτός εκτός από το θετικό της διάσωσης των 1.380 μονάδων, θα χρειαστούμε ακόμα κάποιες συνεδριάσεις για να δούμε την διάθεση της αγοράς. Αν κατοχυρωθεί η πρώτη τεχνική αντίσταση που είναι στις 1.402 μονάδες, τότε το Χ.Α. μπορεί να κάνει κίνηση ελέγχου των 1.410 μονάδων και κατόπιν κίνηση προς τη ζώνη των 1.430 μονάδων».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης επισημαίνει πως «η προεκλογική περίοδος των ΗΠΑ φτάνει στο τέλος της και αναμενόμενα όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στο αποτέλεσμα που θα προκύψει το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης. Οι διαφορές στα οικονομικά προγράμματα των δύο υποψηφίων και οι προσέγγιση τους σε τομείς όπως η διπλωματία και οι εμπορικές σχέσεις έχουν αυξήσει το βαθμό ενδιαφέροντος σε όλα τα πεδία σε μια μάχη που οι δημοσκοπήσεις μέχρι και σήμερα δεν δίνουν κάποιο ισχυρό προβάδισμα αυξάνοντας το βαθμό αβεβαιότητας. Αμέσως μετά τις εκλογές και την αποτύπωση των νέων συσχετισμών στην Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία, ακολουθεί η τακτική συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της FED (Πέμπτη 7/11) με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς να αναμένουν μείωση 25 μονάδων βάσης για το βασικό επιτόκιο του δολαρίου. Εν αναμονή τόσο σημαντικών γεγονότων, σε μια περιφερειακή Αγορά όπως η ελληνική, ο βαθμός ενδιαφέροντος από τον διεθνή παράγοντα περιορίστηκε με αποτέλεσμα η κατοχύρωση κερδών ενόψει του κλεισίματος της χρονιάς από θεσμικά χαρτοφυλάκια να καταστήσουν ιδιαίτερα ευάλωτο το Χ.Α. Μέχρι σήμερα οι εισηγμένες έχουν δώσει μια ικανοποιητική εικόνα οικονομικών επιδόσεων για τα 3⁄4 της χρήσης, ενώ οι τράπεζες έχουν πλέον βάλει “on the record” την τελευταία εκκρεμότητα του αναβαλλόμενου φόρου σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα μηδενισμού. Η ρευστότητα του συστήματος παραμένει ένα ζητούμενο ωστόσο από πλευράς νέων η αγορά δεν έχει δώσει αφορμές που να συνάδουν με την αρνητική εικόνα των χρηματιστηριακών αποδόσεων».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης παρατηρεί πως «ο Γενικός Δείκτης δεν απομακρύνθηκε από τα πρόσφατα χαμηλά και ως εκ τούτου ο χαρακτήρας της ανόδου από τα χαμηλά των 1.377 μονάδων παραμένει διορθωτικός. Παρόλα αυτά, η δυναμική της πτώσης παρουσιάζει επιβράδυνση και σε αυτό έχει συμβάλει ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος διαγραμματικά βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού βάσης. Η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση θα χρειαστεί για να ανακτηθεί το αγοραστικό σήμα η διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών στις 1.398 μονάδες. Δεν είναι εκτός των δυνατοτήτων του Γενικού Δείκτη μια γρήγορη κίνηση προς το εν λόγω επίπεδο, ωστόσο το κύριο σημείο αντίστασης είναι στις 1.420 μονάδες. Μόνο σε υπέρβαση του εν λόγω επιπέδου μπορούμε να αναμένουμε κάποια θετικότερη διαφοροποίηση στην πορεία της αγοράς».

Διαβάστε ακόμη: