search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση κατανάλωσης σε ρεύμα, βενζίνη και φυσικό αέριο

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατέβασαν τους διακόπτες ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου το 2022

Μείωση κατανάλωσης σε ρεύμα, βενζίνη και φυσικό αέριο

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατέβασαν τους διακόπτες ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου το 2022 για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές.

Τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και του Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) αντίστοιχα για το 11μηνο του έτους (Ιανουάριος – Νοέμβριος) δείχνουν «βουτιά» στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 25,07% και φυσικού αερίου κατά 17,8%, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Πετρέλαιο

Οι Έλληνες φαίνεται να περιόρισαν και τη χρήση του αυτοκινήτου, κυρίως το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ αντίθετα και παρά τις υψηλές θερμοκρασίες του τελευταίου διμήνου, έσπευσαν να αποθηκεύσουν πετρέλαιο θέρμανσης αξιοποιώντας τις κρατικές επιδοτήσεις και τις εκπτώσεις των διυλιστηρίων.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει το «ψαλίδισμα» της επιδότησης κατά 0,10 λεπτά ανά λίτρο από την 1η Ιανουαρίου, ενώ οι εταιρείες διύλισης δεν είχαν εξαγγείλει παράταση εκπτώσεων για τη νέα χρονιά.

Αυξημένες είναι στο 11μηνο και οι πωλήσεις του πετρελαίου κίνησης σε ποσοστό 7%, αποτέλεσμα αφενός της αυξημένης τουριστικής κίνησης τη θερινή περίοδο και αφετέρου της χρήσης του για την υποκατάσταση του ακριβού φυσικού αερίου από βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας. Πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης κράτησαν όρθια την αγορά καυσίμων, αφού οι βενζίνες εμφανίζουν οριακή άνοδο (2%) στο 11μηνο και αρνητικό πρόσημο (-2%) στο σύνολο του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Ρεύμα

Στην ηλεκτρική ενέργεια η κατανάλωση από 4.881 GWH τον Ιανουάριο του 2022 διαμορφώθηκε σε 3.657 GWH τον Νοέμβριο, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 25,07%.

Η μείωση της κατανάλωσης ξεκίνησε από τον Ιούλιο (-11,78%) και συνεχίστηκε τον Αύγουστο (-13,17%), τον Σεπτέμβριο με μικρότερο ρυθμό (-3,27%), για να επανέλθει με μεγαλύτερη ένταση τον Οκτώβριο (-9,25%) και με ακόμη μεγαλύτερη τον Νοέμβριο (-11,9%), αποτέλεσμα και της περιορισμένης χρήσης για θέρμανση λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί θετικό έδαφος για την επίτευξη τόσο του υποχρεωτικού όσο και του εθελοντικού στόχου μείωσης της κατανάλωσης (5%) τις ώρες αιχμής που πρέπει να πετύχει η χώρα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κανονισμού. Η σημαντική μείωση της κατανάλωσης περιορίζει τη συμμετοχή της ενεργοβόρου βιομηχανίας στη μείωση της ζήτησης για την επίτευξη του στόχου το τρίωρο 18.00-21.00 για το διάστημα έως και τον Μάρτιο του 2023.

Αέριο

Ευνοϊκές προϋποθέσεις και για την επίτευξη του στόχου μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% το διάστημα Aυγούστου 2022 – Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ίδιας περιόδου των πέντε προηγούμενων διαδοχικών ετών, δημιουργεί και η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στο 11μηνο του 2022 κατά 17,8%.

Το εν λόγω διάστημα η κατανάλωση φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μειώθηκε πάνω από τον στόχο του 15% στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με τα μεγαλύτερα ποσοστά στη Φινλανδία (-52,7%), στη Λετονία (-43,2%) και τη Λιθουανία (-41,6%). H Ελλάδα με μείωση κατανάλωσης στο 17,8% κατατάσσεται στη 17η θέση, ενώ το ποσοστό της είναι πιο χαμηλό από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (-20,1%).

Τον Νοέμβριο σημειώθηκε η τέταρτη μεγαλύτερη μείωση φυσικού αερίου στη χώρα μας σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021 (-31,2%) μετά τον Οκτώβριο (-50,1%), τον Απρίλιο (-46,1%) και τον Σεπτέμβριο (-38,3%). Η μείωση είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης της ζήτησης στη βιομηχανία κατά 63,9%, στα δίκτυα διανομής κατά 29,6% και της ασυνήθιστα υψηλής μείωσης κατά 30,1% στην ηλεκτροπαραγωγή.

Οι εισαγωγές ρωσικού αερίου που καλύπτουν την εγχώρια κατανάλωση μειώθηκαν κατά 68,4% το 11μηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, καλύπτοντας μόλις 8,12 TWH. Αντίθετα, οι εισαγωγές LNG από τον σταθμό της Ρεβυθούσας με σημείο εισόδου την Αγ. Τριάδα, πέρασαν στην πρώτη θέση φθάνοντας τις 34,14 TWH και μερίδιο 60,5%, αύξηση 56,5% σε σχέση με το 2021.

Ρεκόρ ΑΠΕ

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΝ για το μείγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή το 11μηνο του 2022. Το έτος χαρακτηρίζεται ως χρονιά ρεκόρ για τις ΑΠΕ, με την ισχύ των νέων έργων που συνδέθηκαν στο σύστημα να φθάνει το 1,6 GW, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ της χώρας σε πάνω από 10 GW.

Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τοποθέτησε την Ελλάδα στην έκτη θέση με τη μεγαλύτερη πρόοδο στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ παγκοσμίως και στη δεύτερη θέση στον δείκτη ελκυστικότητας επενδύσεων σε έργα ανανεώσιμων πηγών, σε σχέση με το ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα τελευταία μηνιαία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το διασυνδεδεμένο δίκτυο, οι ΑΠΕ συνεχίζουν να είναι η πρώτη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα αθροιστικά και τους 11 μήνες του 2022 με 18.296 GWH, διευρύνοντας τη διαφορά τους από το ορυκτό αέριο (16.394 GWH). Aθροιστικά οι ΑΠΕ μαζί με τα υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 47,3% της ζήτησης στο 11μηνο του 2022, αυξάνοντας το μερίδιό τους κατά 5%.

Το μερίδιο του φυσικού αερίου υποχώρησε κατά 5% και κάλυψε το 35,2% της ζήτησης, ενώ το μερίδιο του λιγνίτη, παρά τις κυβερνητικές κατευθύνσεις για διπλασιασμό της παραγωγής του, αυξήθηκε μόλις κατά 2,2%.

Διαβάστε ακόμη: