Καλεσμένος στην εκπομπή «Ο Δρόμος προς την Κάλπη» του τηλεοπτικού σταθμού Mega με τη Νίκη Λυμπεράκη ήταν το βράδυ της Δευτέρας (19/06) ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.
Ως προς το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Ροδόπη που έχει πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο Δ. Μάντζος διαφώνησε, αρχικά, με τον Στέλιο Πέτσα από τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως «η μειονότητα της Θράκης δεν είναι εθνικό ζήτημα. Είναι εσωτερικό ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας μας η ισονομία και οι ίσες ευκαιρίες ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος.Προσοχή,λοιπόν, να μη βάζουμε από μόνοι μας θέματα στην ατζέντα του κ. Ερντογάν και της Τουρκίας».
Χαρακτήρισε «σωστό να συζητούνται όλα τα ζητήματα, όμως ο τρόπος είναι λάθος, καθώς η συζήτηση άνοιξε τυχοδιωκτικά και με απίστευτη ελαφρότητα», ξεκαθαρίζοντας: «Από θέση αρχής συμφωνούμε στο ότι καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε λόγο και παρέμβαση στη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Επομένως, δεν επιτρέπεται να υπάρχει και καμιά αμφισβήτηση από Έλληνες βουλευτές ανεξαρτήτως θρησκεύματος σε σχέση με την ισχύ διεθνών συνθηκών».
Εξέφρασε, παράλληλα, τις ενστάσεις του για την πολιτική αντιπαράθεση πάνω στο θέμα, καθώς «είδαμε, για παράδειγμα,την κ. Μπακογιάννη, τον κ. Σκέρτσο και αρκετά στελέχη της ΝΔ ουσιαστικά να εκφράζουν μία ιδιοκτησιακή αντίληψη για τη μειονότητα της Θράκης σχεδόν εκβιάζοντας τους ψηφοφόρους εκεί. Αναρωτιέμαι, η ΝΔ ποιους εκπροσωπεί; Μόνο εκείνους που την ψηφίζουν ή όλους τους πολίτες; Υπάρχει μία τέτοια στρεβλήνοοτροπία άλλης δεξιάς, άλλων δεκαετιών, που τη βλέπουμε να αναπαράγεται εν έτει 2023 σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή και σε ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα».
Ως προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν λόγο για «τούρκικη μειονότητα» ο Δημήτρης Μάντζος εκτίμησε ότι «πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι σέβονται όλοι το ίδιο τις διεθνείς συνθήκες της χώρας. Η Συνθήκη της Λωζάνης έχει υπογραφεί εδώ και 100 χρόνια, είναι ισχυρή και, σε κάθε περίπτωση, οφείλουν όλοι να επιβεβαιώνουν την πίστη τους σε αυτή με οποιονδήποτε δόκιμο τρόπο».
«Για κάθε σχέδιο που ενδεχομένως απεργάζεται μία τρίτη χώρα για τη Θράκη ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας μας, ένα αντίδοτο υπάρχει: πραγματική ισοπολιτεία, ισονομία, ίσες ευκαιρίες και πραγματική ανάπτυξη της περιοχής.
Έχω την τιμή να εκπροσωπώ έναν χώρο ο οποίος με χειροπιαστές μεταρρυθμίσεις έχει εγγυηθεί αυτές τις ίσες ευκαιρίες στους Έλληνες πολίτες της Θράκης ανεξαρτήτως θρησκεύματος, σηκώνοντας τις μπάρες στα μειονοτικά χωριά, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά της μειονότητας να σπουδάσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, και καταθέτοντας στην τελευταία διακομματική στέρεες αναπτυξιακές προτάσεις.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε τόσο ευαίσθητα ζητήματα να παραδίδεται η χώρα με ευθύνη κομμάτων σε ένα ρεσιτάλ τυχοδιωκτισμού και απίστευτης ελαφρότητας», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Επί της συζήτησης για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ο Δημήτρης Μάντζος υπενθύμισε ότι «το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα. Οι μεταναστευτικές ροές και η ανθρώπινη κινητικότητα είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που υπάρχει όσο υπάρχει η ανθρωπότητα και θα εντείνεται όσο προχωρούν οι οικονομικές και πολιτικές κρίσεις, οι πόλεμοι και η κλιματική κρίση. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ως Ευρώπη για αυτές τις ροές».
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, εκτίμησε ότι «θα πρέπει κάθε δημοκρατική δύναμη, όχι απλώς να αναμείνει, αλλά και να αξιώσει την ενδελεχή διερεύνηση της τραγωδίας και από την ελληνική δικαιοσύνη και από τις ευρωπαϊκές αρχές. Μία χώρα η οποία σέβεται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν φοβάται την αλήθεια. Υπάρχουν διεθνείς συνθήκες και κανόνες εμπλοκής που πρέπει να εφαρμόζονται».
Στάθηκε, όμως, και στην πολιτική διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, χαρακτηρίζοντάς το ως τη «μεγάλη εικόνα» και εξηγώντας: «Είμαστε υπέρ της χρυσής τομής και της ισορροπίας. Ναι στη φύλαξη των συνόρων σε ξηρά και θάλασσα. Ναι,όμως, και στον απαράβατο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των προσφύγων και μεταναστών.
Ο φράχτης δεν προστατεύει τη χώρα από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δεν είναιαυτοί ο κίνδυνος. Ο κίνδυνος είναι η εργαλειοποίησή τους και οι υβριδικές επιθέσεις που μπορεί να πυροδοτηθούν από την Τουρκία.
Το ζήτημα είναι πολύ μεγάλο και έγκειται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός “Δουβλίνο ΙΙΙ”, όχι όμως προς την κατεύθυνση της εξαγοράσιμες αλληλεγγύης με την οποία, αντί τιμήματος κατά κεφαλή, οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν εμπορεύματα και η χώρα μας γίνεται μια αποθήκη ψυχών».
Ως προς το διακύβευμα των εθνικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής, ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι «το μήνυμα της προηγούμενης κάλπης είναι να αποκτήσει η χώρα μία γνήσια προοδευτική, αξιόπιστη αντιπολίτευση, η οποία θα κάνει τεκμηριωμένη δουλειά και πολύ αυστηρή κριτική εκεί που πρέπει. Και η δουλειά αυτής της αντιπολίτευσης είναι να καταδεικνύει την αναξιοπιστία της κυβέρνησης και της ΝΔ», εξηγώντας:
«Όλην αυτήν την περίοδο, καταδείξαμε τη διγλωσσία και την υποκρισία της ΝΔ όσον αφορά στο πρόγραμμά της με την εξαγγελία για αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα στο 25% σε βάθος τετραετίας και τις αναληφθείσες δεσμεύσεις με το πρόγραμμα σταθερότητας.
Ο κ. Σκυλακάκης, ούτε λίγο-ούτε πολύ, παραδέχθηκε ότι οι δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι κάτω από 13% αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Την ώρα που στο προεκλογικό της φυλλάδιο, το γαλάζιο βιβλιαράκι που κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα, η ΝΔ μιλάει για 25%».
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στάθηκε, επομένως, σε τρία σημεία που καταδεικνύονται από την τοποθέτηση του Θεόδωρου Σκυλακάκη:
«Α) Αποδεικνύεται ότι πράγματι η Νέα Δημοκρατία άλλα λέει μέσα και άλλα έξω, όπως τεκμηριωμένα έχουμε καταγγείλει εδώ και πολλές ημέρες. Οι εξαγγελίες προς την ΕΕ δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση.
Β) Με τον δημοσιονομικό χώρο που έχει δηλώσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς η προηγούμενη Κυβέρνηση για τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι εφικτή και είναι αίολη η προεκλογική υπόσχεση ότι θα αυξηθούν κατά 25% οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέαόταν μάλιστα οι ρυθμοί ανάπτυξης που έχει προβλέψει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εαρινή της έκθεση και τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία έχει αναλάβει η ΝΔ οδηγούν προς το αντίθετο αποτέλεσμα.
Γ) Έχει ενδιαφέρον η απάντηση του κ. Σκυλακάκη σε σχέση με την κοστολόγηση. Δεν κοστολογήθηκε το πρόγραμμα της ΝΔ από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως επί τόσες εβδομάδες εμμονικά μας λένε. Ο κ. Σκυλακάκης μάλιστα είπε “εντάξει, η κοστολόγηση δεν είναι δα και μεγάλο θέμα”. Και εγώ αναρωτιέμαι, ο κ. Σκυλακάκης στη ΝΔ δεν ανήκει; Η ΝΔ δεν ήταν που μας ρωτούσε πώς κοστολογούμε τα προγράμματα μας και ότι το δικό τους το έχει κοστολογήσει η ΕΕ μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας;
Ας στρώσουμε λοιπόν βάγια στους δρόμους και ας περιμένουμε την αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα που δεν θα έρθει».