Σήμερα (17/03), η Μάγια Σάντου τόνισε ότι δε «βλέπει» κίνδυνο πολέμου στη Μολδαβία, όσο η Ρωσία πολεμά στην Ουκρανία, παρά τις ρωσικές απόπειρες αποσταθεροποίησης.

Η Πρόεδρος της χώρας χαιρέτισε την Ουκρανία για την αντίσταση εναντίον της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου και προέτρεψε τους Μολδαβούς να ενωθούν πίσω από την προσπάθεια της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πολέμου στη Μολδαβία, όσο η Ουκρανία πολεμά.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες μας, ότι τώρα, η Μολδαβία δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο πολέμου. Ο ρωσικός στρατός δε μπορεί να φθάσει εδώ, όσο η Ουκρανία αντέχει και (συνεπώς), προστατεύει τη χώρα μας. Αισθανόμαστε ευγνώμονες στους Ουκρανούς, για τη γενναιότητα και την αγάπη τους, για την ελευθερία», ανέφερε από το βήμα της Βουλής.

Η Μολδαβία, μία μικρή χώρα 2.6 εκατομμυρίων κατοίκων, «σφηνωμένη» μεταξύ των Ουκρανίας και Ρουμανίας, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα –συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής κρίσης, της αυξανόμενης φτώχειας και των κοινωνικών εντάσεων– που έχουν επιδεινωθεί από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κ. Σάντου επανέλαβε τις κατηγορίες, τις οποίες αρνείται η Μόσχα, ότι επιθυμεί να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία, ενώ, υποστήριξε ότι η Ρωσία, η οποία έχει στρατεύματα που εδρεύουν στην Υπερδνειστερία, θα συνεχίσει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας «εκ των έσω» και επαίνεσε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, οι οποίες εμποδίζουν τις απόπειρες να «σπείρουν» το χάος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρχές της Μολδαβίας συνέλαβαν πολυάριθμους, φερόμενους ως φιλορώσους, ακτιβιστές, που «προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα», όπως ανέφεραν. Υπήρξαν, επίσης, αρκετές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από ένα φιλορωσικό κόμμα στην πρωτεύουσα πόλη, το Κισινάου.

«Όσο είμαι Πρόεδρος, η Μολδαβία θα αντέξει», υπογράμμισε η κ. Σάντου, η οποία ανέλαβε καθήκοντα, το 2020. «Το 2030, η Μολδαβία θα πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι «προτρέπω όλες τις πολιτικές δυνάμεις να θέσουν την ένταξη στην Ένωση πάνω από κάθε συμφέρον και να στηρίξουν αυτό το κίνημα, άνευ όρων».

Διαβάστε ακόμη: