Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Μολδαβίας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν δραστηριότητες «αποσταθεροποίησης», μετά τον ισχυρισμό του Προέδρου της Ουκρανίας, που διαβεβαίωνε ότι σταμάτησε ρωσικό σχέδιο αναφορικά με την πρώην σοβιετική δημοκρατία.

«Στη βάση των πληροφοριών που παρουσίασε ο Ουκρανός εταίρος και των εσωτερικών στοιχείων, επιβεβαιώνουμε ότι εντοπίσαμε δραστηριότητες που είχαν στόχο να αποδυναμώσουν και να αποσταθεροποιήσουν τη Μολδαβία», έγραψαν οι μυστικές υπηρεσίες (SIS), σε δελτίο Τύπου.

«Δε μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες επί του παρόντος, λόγω του κινδύνου να διακυβευθούν τα μέτρα που είναι σε εξέλιξη για να διαλευκανθεί τι συνέβη», προσέθεσαν. «Οι υπηρεσίες μας εργάζονται για να εγγυηθούν την ασφάλεια της χώρας και χρησιμοποιούν όλες τις πληροφορίες των εταίρων, ώστε να προλάβουν και να εμποδίσουν τέτοιες απόπειρες», αντέδρασε η φιλοευρωπαία Πρόεδρος, Μάια Σάντου.

Κατά την επίσκεψη στις Βρυξέλλες, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ανέφερε ότι «σταμάτησε ένα σχέδιο καταστροφής της Μολδαβίας, το οποίο βρισκόταν στα χέρια των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών». «Το σχέδιο αυτό δείχνει ποιος, πότε και πώς να επιτευχθεί ένα μοιραίο πλήγμα στη μολδαβική δημοκρατία. Λοιπόν, δε γνωρίζω εάν όντως η Μόσχα έδωσε την εντολή για να εκτελεσθεί αυτό το σχέδιο, όμως, σε κάθε περίπτωση, μοιάζει πολύ με αυτό που προσπάθησαν να εφαρμόσουν εναντίον της Ουκρανίας».

Η Μολδαβία, μία χώρα 2.6 εκατομμυρίων κατοίκων, γειτονική της Ουκρανίας και υποψήφια από τα τέλη Ιουνίου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλείται στρατιωτικά από τη Ρωσία με την παρουσία Ρώσων στρατιωτών στο έδαφός της, στη φιλορωσική αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας. Πρόσφατα, η Μάια Σάντου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από τη διακίνηση όπλων, αγαθών, την εμπορίας ανθρώπων και ότι χρηματοδοτεί αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Διαβάστε ακόμη: