Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας προχώρησε στην υιοθέτηση νομοσχεδίου, το οποίο απαγορεύει τη μετάδοση ρωσικών ειδησεογραφικών εκπομπών στη χώρα, όπου εντείνονται οι διαφωνίες μεταξύ φιλοδυτικών και φιλορώσων, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

απαγορεύεται η «αναμετάδοση στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση ενημερωτικών, στρατιωτικών και πολιτικών εκπομπών, καθώς και αναλύσεων από κράτη που δεν έχουν κυρώσει την ευρωπαϊκή σύμβαση για τη διασυνοριακή τηλεόραση», σύμφωνα με τον νόμο για την «ασφάλεια της πληροφορίας».

Βασική προϋπόθεση, αποτελεί το γεγονός ότι το 50% των προβεβλημένων εκπομπών τηλεοπτικών δικτύων του εξωτερικού, θα πρέπει να προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ή τους υπόλοιπους υπογράφοντες της σύμβασης.

Όπερ σημαίνει πως τα μολδαβικά δίκτυα, πλέον, θα έχουν τη δυνατότητα μετάδοσης μονάχα ρωσικών ταινιών, σειρών, μουσικών και ψυχαγωγικών εκπομπών.

Η απαγόρευση της μετάδοσης ειδησεογραφικών εκπομπών, η οποία είχε ήδη εφαρμοσθεί το 2017 και ακυρώθηκε το 2020, είναι σε ισχύ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η Μολδαβία, χώρα της οποίας οι κάτοικοι μιλούν ως επί το πλείστον ρουμανικά, ωστόσο έχει ισχυρή ρωσόφωνη μειονότητα, δείχνει αποφασιστική υποστήριξη στο Κίεβο.

Δέχεται πρόσφυγες του πολέμου, στις 03/03 κατέθεσε επίσημη αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έλαβε την ευρωπαϊκή υπόσχεση για γενναία αύξηση της στρατιωτικής στήριξης.

Η Μολδαβία –μέρος της οποίας είναι η Υπερδνειστερία, φιλορωσικό αυτονομιστικό έδαφος στα σύνορα με την Ουκρανία– φοβάται ότι η Μόσχα ενδεχομένως να τη «μαρκάρει» ως μελλοντικό στόχο, κυρίως μετά τις εξελίξεις του περασμένου Απριλίου, όταν η περιοχή έγινε στόχος πυρών, προερχόμενων από την Ουκρανία. Οι ρωσικές αρχές έχουν εκφράσει σφοδρότατη κριτική στο Κισινάου.