Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας για να ζητήσουν την παραίτηση της φιλοδυτικής κυβέρνησης της χώρας, εν μέσω αυξανόμενης οργής για το σπιράλ ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και τον πληθωρισμό.

Το μικρό κράτος της Ανατολικής Ευρώπης, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία, βιώνει μια κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων τους τελευταίους μήνες, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters είδε χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν έξω από την επίσημη κατοικία της προέδρου της Μολδαβίας στο κέντρο του Κισινάου, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω η (πρόεδρος) Μάγια Σάντου» και «κάτω η κυβέρνηση».

Η Σάντου έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία και πιέζει για ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι επικριτές της την κατηγορούν ότι θα έπρεπε να είχε διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία φυσικού αερίου με τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή της Μολδαβίας.

Την Παρασκευή, η ρυθμιστική αρχή φυσικού αερίου της Μολδαβίας αύξησε τις τιμές κατά 27% για τα νοικοκυριά.

Περίπου 10 σκηνές είχαν στηθεί από διαδηλωτές έξω από την κατοικία μέχρι το απόγευμα, μετά από μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας καταυλισμός διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας την περασμένη εβδομάδα.