Η LVMH, η μεγαλύτερη εταιρεία της Ευρώπης από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, βρίσκεται τώρα στο παγκόσμιο τοπ τεν.
Οι καλύτερες του αναμενομένου πωλήσεις του πρώτου τριμήνου ώθησαν σε άνοδο 5% την τιμή της μετοχής του, με αποτέλεσμα το φετινό ράλι του κολοσσού στον χώρο πολυτελών ειδών να φθάνει το 29%. Αυτό, σε συνδυασμό με τα κέρδη του ευρώ έναντι του δολαρίου, ανέβασαν την κεφαλαιοποίηση της LVMH στα 486 δισ.δολάρια, καθιστώντας τον όμιλο πολυτελών ειδών τη 10η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο. Εάν φθάσει το φράγμα των 500 δισ.δολαρίων, τότε θα αναδειχθεί στην πρώτη εταιρεία της Ευρώπης που αγγίζει αυτό το ορόσημο.
Η LVMH αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή εταιρεία που μπαίνει στο τοπ τεν
Η κεφαλαιοποίησή της προσεγγίζει τα 500 δισ.δολαρίων
«Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εύπορων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κλάδος πολυτελών ειδών παρουσιάζει δυναμική αύξηση», αναφέρει ο Ζίλς Γκουμπού, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές μετοχές της AXA Investment Managers.
Για έναν αυξανόμενο αριθμό επενδυτών, η LVMH και οι γάλλοι ανταγωνιστές της στον χώρο των πολυτελών ειδών είναι για την ευρωπαϊκή αγορά ό,τι οι κορυφαίες τεχνολογικές για τις ΗΠΑ: οι κυρίαρχες επιχειρήσεις των οποίων η ανάπτυξη καλά κρατεί παρά τα σκαμπανεβάσματα της οικονομίας. Η μετοχή της LVMH και της Hermes International παρουσιάζουν άνοδο άνω του 20% ετησίως την τελευταία δεκαετία και η Κering σημειώνει κέρδη 16%. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υπολείπεται κατά πολύ με άνοδο 8,3% ετησίως.
Η δυναμική αύξηση των πωλήσεων σε τσάντες Louis Vuitton και σαμπάνια Moet Chandon έχουν ωθήσει στα ύψη τη μετοχή της LVMH και μαζί και τον πλούτο του ιδρυτή της, Μπερνάρ Αρνό. Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη με περιουσία 198 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με το Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Kαταλύτης για τα φετινά κέρδη του κλάδου πολυτελών ειδών, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, είναι η Κίνα. Μετά τα lockdowns, οι Κινέζοι καταναλωτές σπεύδουν να αγοράσουν πολυτελείς τσάντες και κοσμήματα.
Το ράλι των μετοχών του κλάδου πολυτελών ειδών έχει εδραιώσει την φήμη του Παρισιού ως της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς της Ευρώπης. Ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού καταγράφει κέρδη ρεκόρ, άνω του 15% φέτος, ξεπερνώντας σε επίδοση άλλες μεγάλες αγορές της Ευρώπης.
Τα σημερινά κέρδη έχουν ωθήσει την αποτίμηση της LVMH σε επίπεδα 26 φορές υψηλότερα από τα κέρδη, δύο φορές πάνω από την αξία του CAC 40. «Είναι μία μετοχή που πρέπει όλοι να έχουν», αναφέρει ο Νίκολας Ντόμοντ, διαχειριστής κεφαλαίου της Optigestion στο Παρίσι.