Δικαστήριο του Μιλάνου έθεσε τη Loro Piana υπό δικαστική διαχείριση, κατηγορώντας τη για ανάθεση παραγωγής σε υπεργολάβους που φέρονται να εκμεταλλεύονταν τους εργαζόμενους.

Η εταιρεία των διάσημων προϊόντων από κασμίρ, που ανήκει στον όμιλο LVMH, είναι ο τελευταίος οίκος μόδας που εμπλέκεται σε μια σειρά ερευνών για παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία επικαλούνται οι Financial Times, η Loro Piana είχε αναθέσει την παραγωγή ενδυμάτων στην Evergreen Fashion Group, εταιρεία που ανήκει σε κινεζική μητρική.

«Η παραγωγή των συγκεκριμένων ενδυμάτων πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης», αναφέρεται στην απόφαση.

Η Loro Piana τίθεται υπό δικαστική διαχείριση για διάστημα ενός έτους, προκειμένου να διορθώσει τις ελλείψεις και παρατυπίες στην εφοδιαστική της αλυσίδα. Η ποινή αυτή σημαίνει ότι ένας διαχειριστής, ορισμένος από το δικαστήριο, θα εποπτεύει τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Πάντως, το ιταλικό brand δεν βρίσκεται υπό ποινική έρευνα και η εντολή εποπτείας θα αρθεί εάν συμμορφωθεί με τις νομικές απαιτήσεις πριν από την παρέλευση της 12μηνης προθεσμίας.

Η Loro Piana αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση.

Η Loro Piana εξαγοράστηκε από την LVMH, τον μεγαλύτερο όμιλο ειδών πολυτελείας, το 2013. Ο Φρεντερίκ Αρνό, γιος του ιδρυτή της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος του οίκου μόδας που εδρεύει στο Μιλάνο τον Μάρτιο.

Η Loro Piana είναι η πέμπτη εταιρεία μόδας που τίθεται υπό δικαστική διαχείριση λόγω εργασιακών παραβάσεων στην Ιταλία τους τελευταίους 18 μήνες, στο πλαίσιο ενός σκανδάλου που έχει πλήξει την εικόνα της πολυτελούς βιομηχανίας της χώρας.

Οι εισαγγελείς του Μιλάνου ερευνούν την εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας της μόδας εδώ και χρόνια, μετά από αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης που ανέδειξαν πολλές περιπτώσεις παρατυπιών σε εταιρείες με κινεζική ιδιοκτησία, κυρίως στη Λομβαρδία και την Τοσκάνη.

Οι πολυτελείς μάρκες κατέφυγαν σε υπεργολαβίες για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση (και μάλιστα με χαμηλότερο κόστος) κατά την περίοδο άνθησης της αγοράς στη διάρκεια της πανδημίας.

Η Dior επίσης του ομίλου LVMH, η ιταλική Armani και η Alviero Martini έχουν τεθεί υπό παρόμοιους περιορισμούς, οι οποίοι όμως ήρθησαν πριν από την παρέλευση του 12μήνου. Ανάλογη εντολή είχε δοθεί και στον οίκο Valentino, ο οποίος ανήκει εν μέρει στον έτερο γαλλικό πολυεθνικό κολοσσό ειδών πολυτελείας, την Kering, τον περασμένο Μάιο.

Διαβάστε ακόμη: