Το χθεσινό αιματοκύλισμα στα κρυπτονομίσματα προκαλεί φόβους. Μέσα σε 24 ώρες, αποσύρθηκαν από το οικοσύστημα περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια, με την “αιμορραγία” στο κύριο crypto, το Bitcoin, να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο.
Με την αγορά να αναρωτιέται τι… φταίει για το άγριο sell off το οποίο θυμίζει έντονα την εποχή έναρξης του κρυπτοχειμώνα, επανέρχονται οι φόβοι ότι ξεκίνησε η πορεία σε νέα χαμηλά. O δείκτης φόβου του CoinmarketCap, βρίσκεται στο 37 (με το 0 να είναι ο απόλυτος πανικός για το sell off και το 100 της απόλυτης προθυμίας για επενδύσεις).
Το Bitcoin, το οποίο έκλεισε στις 26.000 δολάρια, έχοντας επανέλθει από χαμηλότερα, δεν δέχθηκε το μεγαλύτερο χτύπημα (από τα σχεδόν 29.000 δολάρια στα 25.314 που ήταν το χαμηλό ημέρας σηματοδοτώντας απώλειες περίπου 10%).
Μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε το Litecoin με 13,6% στο 24ωρο και το XRP που έχασε 13% σε μία ημέρα, ενώ συνολικά, η αγορά κρυπτονομισμάτων έπεσε 6,6%, στο ψυχολογικό όριο κεφαλαιοποίησης του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Και η αγορά δεν μπορεί παρά να αναρωτιέται: Τι φταίει και τα cryptos έχασαν υπέρδιπλα σε σχέση με Nasdaq (-2,5%) και S&P500 (1,6%);
Ο πρώτος… ύποπτος ήταν η SpaceX του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, η οποία προχώρησε σε ρευστοποιήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις τοποθετήσεις της σε Bitcoin. Με τον Μασκ να αποτελεί μια από τις “φάλαινες” της αγοράς κρυπτονομισμάτων, αρχικά θεωρήθηκε πως οι μεγάλοι όγκοι που απέσυρε από το οικοσύστημα, προκάλεσαν “κυματισμό” στην υπόλοιπη αγορά. Στην πραγματικότητα, αυτή η αίσθηση προκλήθηκε από δημοσίευμα το οποίο αναφερόταν στην απομείωση, κατά 373 εκατ. δολ. της αξίας των τοποθετήσεων της SpaceX σε bitcoin.
Η λεπτομέρεια είναι ότι η ευρεία πώληση έγινε το 2021 και το 2022, γεγονός που σημαίνει ότι θα ήταν αδύνατο να επηρεάσει τώρα την αγορά. Πάντως ο αναλυτής της Keyrock, Τζάστιν ντ’ Άνεθαν, λέει ότι “αυτό μπορεί να αποτελεί ένα γεγονός που έγινε στο παρελθόν, όμως παραμένει είδηση και οι επενδυτές δικαιολογημένα το είδαν ως έναν bearish καταλύτη μαζί με τις μακρο-κινήσεις”.
Πρόκειται, άλλωστε, για ένα από τα πιο άγρια -εάν όχι το πιο άγριο- sell off στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Coinbase, μέσα σε ένα 24ωρο μόνο, εξαϋλώθηκαν περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αναλυτές αναφέρουν ότι κύριο ρόλο στο γύρισμα της κρυπτο-αγοράς σε bear market παίζει το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον και δη τα νέα από την Κίνα, με την υποβολή αιτήματος πτώχευσης της Evergrande.
Αυτό, όπως και η αβεβαιότητα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις των ρυθμιστικών αρχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη (καθώς στην αμερικανική ήπειρο μαίνεται η δικαστική μάχη της SEC να θέσει υπό έλεγχο τα κρυπτονομίσματα) παίζουν το ρόλο τους.
Αυτό που συνέβη λοιπόν στην πραγματικότητα, είναι ότι το Bitcoin υποχώρησε στη χαμηλότερη τιμή του εδώ και δύο μήνες, στα 25.409 δολάρια την Παρασκευή, αφότου έγιναν γνωστά τα νέα ότι η Evergrande, κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων με υποχρεώσεις άνω των 340 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα, στο πλαίσιο της παρατεταμένης συμφωνίας αναδιάρθρωσης με τους διεθνείς πιστωτές της. Η Evergrande αθέτησε τα χρέη της σε δολάρια το 2021.
Ότι η πτώχευση της Evergrande συνέβαλε στην πτώση της τιμής του Bitcoin, μαζί με τη συνήθη “καλοκαιρινή ύφεση των συναλλαγών” είναι σίγουρος ο ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης της 21.co, μητρικής εταιρείας της 21Shares, εκδότριας χρηματιστηριακών προϊόντων κρυπτογράφησης, Άντριαν Φριτζ. Με τη διαφορά, ωστόσο, ότι οι όγκοι συναλλαγών σε cryptos και EFT είναι σε πολύ χαμηλά, ακόμα και για την εποχή επίπεδα.
Και τώρα; «Το πρώτο βασικό επίπεδο στήριξης του Bitcoin ήταν ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών στα 27.200 δολάρια ΗΠΑ, το οποίο δεν μπόρεσε να κρατήσει. Το επόμενο σημαντικό επίπεδο στήριξης που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε θα ήταν γύρω στα 25.000 δολάρια ΗΠΑ», εξηγεί ο Φρίτζ. Αν χάσει και αυτό, τότε ενδέχεται να αρχίσει να “βλέπει” νέα χαμηλά, κάτω των 20.000 δολαρίων.
Σε ό,τι αφορά τον κύριο καταλύτη της βύθισης των κρυπτονομισμάτων, την Κίνα, πέρα από τον προβληματικό κλάδο των ακινήτων, οι κινεζικές αρχές φέρονται να έχουν δώσει εντολή στις κρατικές τράπεζες να αυξήσουν τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος αυτή την εβδομάδα.
Αυτό ακολούθησε τη διολίσθηση της αξίας του κινεζικού γιουάν κάτω από τα 7,30 ανά δολάριο ΗΠΑ την Τετάρτη – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022.
«Έχουμε μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την κινεζική οικονομία», εξήγησε στο Bloomberg ο Hebe Chen, αναλυτής στον πάροχο διαδικτυακών συναλλαγών IG Markets με έδρα το Λονδίνο.
«Η αγορά στέκεται τώρα σε ένα σταυροδρόμι σχετικά με το αν μπορούμε να συνεχίσουμε να μιλάμε για την ιστορία της κινεζικής ανάκαμψης ή θα πρέπει να αλλάξουμε το αφήγημα για την επιβράδυνση της Κίνας ή ακόμη και την είσοδο σε ύφεση».