Ο Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά 90.1», τόνισε ότι «είναι απολύτως θετική μια πρώτη πρωτοβουλία και μια πρώτη αντίδραση που λέει ότι θα πρέπει να έχουμε κοινοβουλευτική επαφή και συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, κι αυτό το πράγμα μπορεί να προχωρήσει».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Ζαχαριάδης είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι τουλάχιστον από τη δική μας μεριά παίρνουμε το μήνυμα των εκλογών και κάνουμε ένα μικρό πρώτο βήμα».

«Χρειάζεται μια συζήτηση σε βάθος και για την ανάλυση του αποτελέσματος, αλλά χρειάζεται και μια συζήτηση προοπτικής γιατί αυτό το αποτέλεσμα δείχνει ότι με έναν τρόπο, από διαφορετική θέση ο καθένας, το κοντέρ μηδενίζει. Πολύς κόσμος είναι στην αποχή. Η ΝΔ είχε μια τεράστια εκλογική πτώση, εμείς διατηρηθήκαμε δεύτεροι αλλά δεν καταφέραμε να πιάσουμε τον εκλογικό μας στόχο. Το ΠΑΣΟΚ απέτυχε που είχε κάνει αυτοσκοπό τη δεύτερη θέση και η Νέα Αριστερά εκλογικά αποδοκιμάστηκε. Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο που πρέπει να αναζητήσουμε πολιτικά και προγραμματικά συμπτώσεις και συνθέσεις για να φτιάξουμε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία για να πάρουμε την πλειοψηφία. Μπορούμε πια, δεν είναι το 41% αυτό το τεράστιο, το ισοπεδωτικό που έλεγες “πώς είναι δυνατόν”», συμπλήρωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς αν θα ήθελε και τη Νέα Αριστερά στον διάλογο, απάντησε: «Οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος δεν μπορεί να είναι και διαχωριστικές γραμμές του μέλλοντος. Είμαι σαφής όταν λέω ότι αποδοκιμάστηκαν, κι αυτό πρέπει να το πάρουν πολύ σοβαρά υπόψη, και κυρίως να λάβουν ότι αυτός ο πολύ κερματισμός του χώρου βοηθάει τον κ. Μητσοτάκη. Αλλιώς θα ήταν ένα κόμμα που θα μπορούσε να έχει πάρει 20 με 28% και αλλιώς η δυσμενής σημερινή κατάσταση. Νομίζω ότι ο καθένας με τη μικρότερη ή τη μεγαλύτερη δόση αυτοκριτικής – κατά τη γνώμη μου στη Νέα Αριστερά θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη- πρέπει να αναζητήσουμε κοινές συμπτώσεις σε προγραμματικές θέσεις του μέλλοντος».

Επιπλέον, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε: «Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι ήταν λάθος (η κατοχή των εδρών) και αποδείχτηκε με την λαϊκή ετυμηγορία. Εγώ είχα πει ότι κακώς το κάνουν, ότι έχουν υπογράψει, ότι είναι λάθος κλπ, τις έδρες είχα πει τις δίνει ο λαός. Μίλησε ο λαός και τους αποδοκίμασε».

«Δεν θα πρέπει να ασχολούμαστε με το 2,5% της Νέας Αριστεράς ή με το 12% ή ακόμα και με το δικό μας ποσοστό, πρέπει να ασχοληθούμε με τον κόσμο ο οποίος δεν πήγε να ψηφίσει, να τον ακούσουμε», πρόσθεσε.

Για την Κεντροαριστερά

«Είχα κάνει μια δήλωση κοινή με τον κ. Ραγκούση και τον κ. Θεοχαρόπουλο και είχαμε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τοποθετηθεί στην Κεντροαριστερά, στην σοσιαλιστική ομάδα, ότι η καρδιά μας είναι στην Αριστερά το μυαλό μας πρέπει να είναι στην Κεντροαριστερά. Δεν ακολουθήθηκε αυτή η στρατηγική από το κόμμα μας αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Εμείς θα τα επαναφέρουμε αυτά τα ζητήματα και στο προσεχώς συνέδριο και επειδή είμαστε σε μια φάση δύσκολη ότι θα πρέπει να τοποθετούνται με τρόπο θετικό, με τρόπο καλοπροαίρετο. Καλό θα ήταν να μην προσωποποιήσει η συζήτηση, να συζητήσουμε το πρόγραμμα, τις θέσεις, τις ιδέες να δούμε το αποτέλεσμα και να πούμε ότι αυτός ο οποίος θα κάνει τα βήματα της συμμαχίας και της συνεργασίας είναι αυτός που μπορεί να πάρει την προτεραιότητα σε μια κούρσα που είναι μεγάλη και δεν θα κερδηθεί αν δεν μπορεί μπροστά ο λαϊκός παράγοντας, η συμμετοχή», ανάφερε.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση αν πιστεύει ότι θα μπει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Ζαχαριάδης σχολίασε: «Εγώ προσωπικά δεν βάζω τέτοιο θέμα, εγώ νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει μια σοβαρή εσωτερική συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας του, για τα ζητήματα φυσιογνωμίας του, το πρόγραμμα του, τις θέσεις του και βεβαίως για την στρατηγική των συμμαχιών του. Θεωρώ ότι θα ήταν λάθος στην παρούσα φάση να ανοίξουμε μια συζήτηση για τον πρόεδρο ή για το πρόσωπο και να μην συζητήσουμε όλα αυτά τα οποία είναι πολύ κρίσιμα».

Στη συνέχεια, στην ερώτηση με ποιον θα μπορούσε να συνεργαστεί καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Ανδρουλάκη ή με τον κ. Δούκα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Δεν μπορώ να ανακατευτώ στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Εγώ αυτό το οποίο μπορώ να σας πω ότι έχω μια πολύ καλή αυτοδιοικητική συνεργασία με τον κ. Δούκα, θεωρώ όμως ότι αν τεθεί ζήτημα ηγεσίας ή όποιο ζήτημα τεθεί η στόχευση η δική μας ως ΣΥΡΙΖΑ θα είναι με οποιαδήποτε εκδοχή αποτελέσματος να έχουμε συνομιλία και συνεργασία».

Διαβάστε ακόμη