Σήμερα (22/12), χιλιάδες Σέρβοι πολίτες του Κοσόβου βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας από την κυβέρνηση της Πρίστινας να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από τον βορρά, όπου η σερβική κοινότητα αποτελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Από τη 10η Δεκεμβρίου, οι Σέρβοι έχουν στήσει εννέα οδοφράγματα και αντάλλαξαν πυρά με αστυνομικούς, μετά τη σύλληψη ενός Σέρβου πρώην αστυνομικού, ο οποίος φέρεται να επιτέθηκε σε εν ενεργεία αστυνομικούς κατά τη διάρκεια προηγούμενης κινητοποίησης διαμαρτυρίας.

Η απογευματινή συγκέντρωση οργανώθηκε στο χωριό Ρούνταρε, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την εθνικά διαιρεμένη πόλη, Μιτρόβιτσα. Ο κεντρικός δρόμος του χωριού παραμένει μπλοκαρισμένος από φορτηγά, φορτωμένα με χαλίκι και βαριά μηχανήματα.

Οι Σέρβοι Δήμαρχοι των βόρειων πόλεων του Κοσόβου, μαζί με τους τοπικούς δικαστές και περίπου 600 αστυνομικούς παραιτήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τις σερβικές πινακίδες των αυτοκινήτων με άλλες, οι οποίες θα εκδοθούν από την Πρίστινα.

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι, σκοπεύει να αντικαταστήσει τους αστυνομικούς στον βορρά, όμως, αντιμετωπίζει τις έντονες αντιδράσεις των Σέρβων, που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, δεκατέσσερα χρόνια μετά τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της Πρίστινας, από το Βελιγράδι.

«Η κακομεταχείριση του σερβικού λαού από τις ειδικές δυνάμεις του Κούρτι είναι ο λόγος που συγκεντρωθήκαμε σήμερα, ώστε να στείλουμε μήνυμα στην Πρίστινα και τους υπόλοιπους συμβουλάτορες ότι είμαστε εδώ, θέλουμε ειρήνη αλλά και ελευθερία και πως δε θα παραδοθούμε», τόνισε ο ηγέτης του κόμματος «Σερβική Λίστα», Γκόραν Ράκιτς, μιλώντας στους συγκεντρωμένους.

Ιταλοί στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο παρακολουθούσαν τη διαδήλωση, από απόσταση. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έχει επισημάνει ότι στηρίζει πλήρως τους περίπου 50.000 Σέρβους που ζουν στο βόρειο Κόσοβο και τις νόμιμες διεκδικήσεις τους.

Χθες (21/12), η Πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο Κόσοβο βρίσκεται «στα πρόθυρα της ένοπλης σύρραξης» λόγω των μονομερών μέτρων που λαμβάνει η Πρίστινα. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, όλοι μαζί, για να διαφυλάξουμε την ειρήνη», υποστήριξε, μιλώντας σε συνέδριο σερβικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Σερβία – Κόσοβο: Το Κρεμλίνο απευθύνει έκκληση για διάλογο

Διαβάστε ακόμη: