Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τη χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη χώρας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, μία απόφαση η οποία θα επικυρωθεί επισήμως από του αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της ερχόμενης Συνόδου Κορυφής (15/12), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η έγκριση της υποψηφιότητας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης είναι το πρώτο βήμα μίας μακρόχρονης διαδικασίας ένταξης, για τη βαλκανική χώρα των 3.5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το Κόσοβο ζητά να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Εντωμεταξύ, αυτή την εβδομάδα, η Πρίστινα αναμένεται να υποβάλλει αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με σημερινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, Αλμπίν Κούρτι, μία διαδικασία που αναμένεται να πάρει… χρόνια, αν όχι δεκαετίες και εξαρτάται από την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία.

Οι Αλβανοί, που αποτελούν την πλειοψηφία στο Κόσοβο, κήρυξαν την ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008, με την υποστήριξη της Δύσης, μετά τον πόλεμο του 1998 – 1999 κατά τον οποίο επενέβη το ΝΑΤΟ. Το Κόσοβο δεν είναι μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πέντε κράτη – μέλη της Ένωσης δεν αναγνωρίζουν την κρατική του υπόσταση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τόπο ειρήνης, ασφάλειας, ισότητας και ευημερίας και για αυτό, η θέση της Δημοκρατίας του Κοσόβου είναι σε αυτό το κοινό “σπίτι”, ως μία χώρα που αγαπά την ειρήνη», τόνισε ο κ. Κούρτι, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κυβέρνησης, στην Πρίστινα.

Πριν ενταχθεί, το Κόσοβο θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τη Σερβία για την εξομάλυνση των δεσμών τους. Η Ένωση εργάζεται ήδη για συμφωνία, την οποία ελπίζει ότι αμφότερα τα μέρη θα υιοθετήσουν, μέσα σε διάστημα ενός έτους. Τις τελευταίες ημέρες, Σέρβοι διαδηλωτές στο βόρειο Κόσοβο έχουν αποκλείσει κύριες οδούς, έπειτα από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, μετά τη σύλληψη ενός Σέρβου πρώην αστυνομικού, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στις αρχές και τη σερβική μειονότητα του Κοσόβου.

Διαβάστε ακόμη: