Σήμερα (20/12), ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «για εμάς, η πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μονόδρομος», μετά τη συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου, Ντονίκα Γκερβάλα Σβαρτς, στην Πρίστινα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι η πρόοδος στο διάλογο μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση των φιλοδοξιών της Ένωσης. Ένα μέλλον, στο οποίο κάποιες χώρες οραματίζονται αναθεωρητικές πολιτικές και νέο–ιμπεριαλιστικές ιδεολογίες, δεν είναι ανεκτό από εμάς. Αυτή είναι μία ατζέντα του 19ου αιώνα, όχι του 21ου αιώνα», σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι τούτη η επίσκεψη, σε συνδυασμό με εκείνες σε Βελιγράδι και Τίρανα, «αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην περιοχή και τη στενή συνεργασία με τα Δυτικά Βαλκάνια». Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, συζητήθηκε η προώθηση και περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε διμερές επίπεδο αλλά και η ενεργειακή, τομέας εξαιρετικά κρίσιμος, ιδίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Υπουργός υποστήριξε πως η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας, με στόχο την επίτευξη μίας συνολικής και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το κεκτημένο της Ένωσης.

«Μετά τη Συμφωνία που συνήφθη με τη βοήθεια της Ένωσης τον περασμένο Νοέμβριο, είναι υψίστης σημασίας οι δύο πλευρές να συνεργασθούν με καλή πίστη και θα πρέπει να απέχουν από ενέργειες και ρητορική που κινδυνεύουν να αναζωπυρώσουν τις εντάσεις και να θέσουν σε κίνδυνο όσα έχετε επιτύχει μέχρι τώρα.

Δεδομένων των σημερινών γεωπολιτικών προκλήσεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα προωθήσουν τις φιλοδοξίες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε τρίτους να επωφεληθούν από την αστάθεια και την ανασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια», συμπλήρωσε.

Νίκος Δένδιας.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει το έργο της EULEX, η οποία διαδραματίζει κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο, καθώς και το έργο τόσο του Ειδικού Αντιπροσώπου της Ένωσης όσο και του απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για τα Δυτικά Βαλκάνια», ολοκλήρωσε ο Νίκος Δένδιας.

Διαβάστε ακόμη: