Σήμερα (16/12), ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απέστειλε νέο, αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα από το βήμα της Βουλής, καλώντας την Τουρκία να σταματήσει την επιδίωξη όξυνσης, προσπαθώντας να αιτιολογήσει με έωλα επιχειρήματα τον αναθεωρητισμό και επεκτατισμό της.

«Δεν θα σταματήσουμε να απαντάμε σε κάθε ανυπόστατη συμφωνία, συντονισμένα με εταίρους, φίλους και συμμάχους», τόνισε στην ομιλία επί του προϋπολογισμού του επόμενου έτους και κατέθεσε στα πρακτικά, χάρτες με το ιστορικό διεκδικήσεων της Τουρκίας από το 1974 και ύστερα, που αποτυπώνουν τη «διεύρυνση του τουρκικού αναθεωρητισμού», όπως υπογράμμισε.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση της Ελλάδας για το διάταγμα Σίσι που αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων Αιγύπτου – Λιβύης και σημείωσε ότι η στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο λειτουργεί προς όφελος ασφάλειας στην περιοχή.

«Υπάρχουν χώρες που επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της Ελλάδας και απορρίπτουν τις τουρκικές φαντασιώσεις που θα συνεχίσουμε να αποδομούμε ψύχραιμα και νηφάλια. Δεν θα διολισθήσουμε σε παραλογισμό και επιθετικότητα, τα δόγματα του 19ου αιώνα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί», υποστήριξε και συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα αναζητά σχέση καλής γειτονίας και σταθερότητας με όλους στην ευρύτερη περιοχή».

Σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F–16, o κ. Υπουργός γνωστοποίησε ότι οι πληροφορίες περί συμφωνίας σε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού αλλά και του έντυπου Τύπου δεν είναι ακριβείς, ωστόσο, προσέθεσε ότι «δεν είναι ορθό και δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας να προκαθορίζει τη στάση νομοθετικών σωμάτων της υπερδύναμης».

«Μπορεί για τη Νέα Δημοκρατία εκλογικά να είναι επωφελέστατο. Όμως, για τη χώρα είναι λάθος. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα βαθύτατα ηθικό και λαϊκό κόμμα. Συγκρουστήκαμε με οικονομικές ελίτ στην ιστορία της παράταξης και πολλές φορές, ηττηθήκαμε. Αυτές οι ήττες είναι ηθική παρακαταθήκη της παράταξής μας. Είμαι περήφανος για αυτές», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη: