Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανάμεσα στον εμβολιασμό των εγκύων κατά του πανδημικού ιού και σε υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, λιποβαρές μωρό ή θνησιγένεια, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα Πανεπιστημίου του Καναδά.

Η λοίμωξη κατά τη διάρκεια της κύησης, σε αντίθεση με τον εμβολιασμό, έχει συσχετισθεί με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, νοσηλείας και θανάτου της εγκύου, καθώς επίσης για πρόωρη γέννηση ή ακόμη και θάνατο του μωρού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια, Ντεσέιν Φελ, της Σχολής Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Οτάβα και του Νοσοκομείου Παίδων του Ανατολικού Οντάριο, που δημοσίευσαν το πόρισμα στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό, “British Medical Journal” (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 85.162 τοκετούς το 2021, από τους οποίους οι 43.099 αφορούσαν εμβολιασμένες γυναίκες με μία ή περισσότερες δόσεις (σχεδόν όλες, είχαν κάνει το εμβόλιο είτε της Pfizer/BioNTech, είτε της Moderna).

Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα πρόωρου τοκετού ήταν 6.5% στις εμβολιασμένες έναντι 6.9% στις ανεμβολίαστες, ενώ του πολύ πρόωρου τοκετού 0.59% έναντι 0.89%, αντίστοιχα. Ο κίνδυνος γέννησης λιποβαρούς μωρού ήταν 9.1% για τις εμβολιασμένες έναντι 9.2% τις ανεμβολίαστες, ενώ της θνησιγένειας 0.25% έναντι 0.44%, αντίστοιχα.

Τα ευρήματα ήταν παρόμοια, ανεξαρτήτως του σταδίου (τριμήνου) της εγκυμοσύνης, του αριθμού των δόσεων των εμβολίων ή του επιλεγμένου mRNA.