Η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις αναδυόμενες στις ώριμες αγορές, η αινιγματική έκθεση της JP Morgan που βάζει «φρένο» στο upgrade, καθώς και ο νέος κανονισμός της Κύριας Αγοράς, βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων του CEO του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΧΑΕ), κ. Γιάννου Κοντόπουλου.

Στο πλαίσιο της χθεσινής (8/4) ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους και στον απόηχο του report της JP Morgan (σ.σ. θεωρεί πως η Ελλάδα είναι προτιμότερο να παραμείνει στις αναδυόμενες αγορές), ο κ. Κοντόπουλος παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η μετάταξη του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές, χαρακτηρίζοντάς την ως «ορόσημο». Όπως είπε, θα επιτευχθούν καλύτερες αποτιμήσεις για τις εισηγμένες εταιρείες, αυξημένη πρόσβαση της εγχώριας αγοράς στην επενδυτική κοινότητα, μείωση της μεταβλητότητας και αύξηση της ρευστότητας.

Η διαδικασία της μετάταξης θα έχει διάρκεια 1,5 με 2 χρόνια και δε θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα από όλους τους οίκους αξιολόγησης. Βασικός στόχος για τη διοίκηση της ΕΧΑΕ είναι η αποφυγή συχνών μεταπτώσεων μεταξύ των κατηγοριών, καθώς επίσης η διασφάλιση της ομαλότητας και του χαμηλού κόστους προσαρμογής για τους επενδυτές. Όσο για το «ταξίδι» μέχρι τη μετάταξη, το Χ.Α. θα θεωρείται ταυτόχρονα ως ανεπτυγμένη και αναδυόμενη αγορά από μερίδες επενδυτών, οι οποίοι δεν θα τοποθετούνται όλοι μαζί στην αρχή ή στο τέλος της διαδικασίας. Παράλληλα, η ΕΧΑΕ διευκρινίζει ότι οι εισροές κεφαλαίων σε «βάθος» χρόνου αναμένεται να είναι μεγαλύτερες από τις εκροές που ενεργοποιούνται κατά την μετάταξη.

Όσο για τη διαφορετική οπτική που υιοθετεί η JP Morgan, ο κ. Κοντόπουλος τόνισε πως «πρόκειται για την έννοια της αγοράς και πρέπει να υπάρχει», ότι ο καθένας έχει τη δική του άποψη και ότι τον ίδιο τον ενδιαφέρει να έχει «βάθος» η αγορά ανεξάρτητα από το πού τοποθετείται. «Δηλώνει αγνωστικιστής  πάνω σε αυτό», είπε χαρακτηριστικά. Αφήνοντας αιχμές, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ σημείωσε πως «αυτοί που υπογράφουν την έκθεση παρακολουθούν τις αναδυόμενες αγορές», αν και έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν θεωρεί ότι υπήρχε δόλος από την JP Morgan. «Είναι καλό που εκφράζουν την άποψή τους. Ο χρόνος θα δείξει αν είναι σωστοί ή όχι», επισήμανε και πρόσθεσε: «Τα θεμελιώδη μεγέθη έχουν σημασία, όχι σε ποια αγορά κατατασσόμαστε. Το θέμα είναι να γίνουμε καλύτερη αγορά για τα υφιστάμενα και τα εν δυνάμει μέλη μας».

JP Morgan: Περί τα 10 δισ. θα αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές το 2024

«Φαβορί» ο S&P και ο MSCI για το next step

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επιτελικός διευθυντής επιχειρησιακών λειτουργιών (COO) της ΕΧΑΕ, κ. Νίκος Πορφύρης, είπε για την έκθεση της JP Morgan πως είναι «καλό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις γιατί δημιουργούν συνθήκες τζίρου». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «τουλάχιστον ένας οίκος θα μας βάλει εντός του 2024 σε watch list», δηλαδή σε λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά. Πιο κοντά στο επόμενο «βήμα» είναι ο S&P Dow Jones Indices, ενώ εξίσου κοντά είναι και ο MSCI. Μεγαλύτερη είναι η απόσταση που έχει να διανύσει το Χ.Α. για να αναβαθμιστεί από τον FTSE Russell, σύμφωνα με τον κ. Πορφύρη.

Στο ζήτημα της εισόδου νέων εταιρειών, η διοίκηση της ΕΧΑΕ υπογράμμισε πως έχει pipeline στα ομολόγα, στην Κύρια και στην Εναλλακτική Αγορά, ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες, άλλες το σκέφτονται, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να είναι… βαρετό το υπόλοιπο του έτους, μετά το IPO-ορόσημο του αεροδρομίου Αθηνών. Μάλιστα, στοχεύει σε κομβικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η ναυτιλία, όπου το Χρηματιστήριο δεν έχει αντιπροσώπευση.

Σχετικά με τα επενδυτικά roadshows του 2024 για τις εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η διοίκηση της ΕΧΑΕ διεξήγαγε στις 25 Ιανουαρίου το JP Morgan & Athens Stock Exchange Investor Roadshow (σε συνεργασία με την προαναφερθείσα αμερικανική τράπεζα) στη Νέα Υόρκη. Ακολουθεί στις 3 Οκτωβρίου το Greece Investor Day στο Παρίσι, σε συνεργασία με την Societe Generale, και στις 2-3 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το Morgan Stanley & Athens Stock Exchange Investor Roadshow. Για την προώθηση των εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ευρωπαίους θεσμικούς επενδυτές, έχουν προγραμματιστεί τρία MidCap roadshows: στην Φρανκφούρτη (22 Μαΐου), στο Παρίσι (6 Ιουνίου) και στη Γενεύη (5 Δεκεμβρίου).

Χρηματιστήριο: Τραπεζικές πιέσεις - Απέτυχε να ανακτήσει τις 900 μονάδες

Η «ακτινογραφία» του νέου κανονισμού

Σε ένα «φρεσκάρισμα» όσων είχε προαναγγείλει τον Οκτώβριο του 2023, στην προηγούμενη ενημέρωση των δημοσιογράφων, προέβη ο κ. Κοντόπουλος αναφορικά με τους βασικούς άξονες για νέο κανονισμό της Κύριας Αγοράς του Χ.Α. Υπενθύμισε ότι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο κατατέθηκε η πρόταση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ ακολούθησε ένα εξάμηνο έντονων διαβουλεύσεων. Πλέον, εκκρεμεί μόνο η τυπική έγκριση του τελικού κειμένου από τα διοικητικά όργανα της Επιτροπής.

Ο CEO της ΕΧΑΕ έκανε λόγο για έναν σύγχρονο και συνοπτικότερο κανονισμό, αλλά και για πολύ ώριμη συνεννόηση των δύο πλευρών. Στόχοι των αλλαγών είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση του κύρους της Κύριας Αγοράς, η προσέλκυση νέων εταιρειών για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, η ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, καθώς και η δημιουργία ενός πιο ελκυστικού επενδυτικού προφίλ για τις εισηγμένες εταιρείες. «Στο νέο κανονισμό υπάρχει δέσμευση να τηρούνται οι κανόνες και όχι να ακολουθούνται με διακριτική ευχέρεια. Η μη εφαρμογή τους θα έχει συνέπειες», εξήγησε.

Στις προϋποθέσεις εισαγωγής και σε ό,τι αφορά την αρχική διασπορά, προσδιορίζεται σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση που πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο μια εταιρεία για να δικαιούται να εισαχθεί, με μικρότερο ποσοστό διασποράς από το 25%, το οποίο όμως δεν θα μπορεί να υπολείπεται του 15%. Ως νέο κριτήριο εισαγωγής, τίθεται ελάχιστη κεφαλαιοποίηση, ύψους 40 εκατ. ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η εισαγωγή εταιρειών με ικανό μέγεθος στην Κύρια Αγορά. Επιπλέον, καταργείται το ποσοτικό κριτήριο της κερδοφορίας, αλλά και το μέχρι πρότινος απαιτούμενο φορολογικό πιστοποιητικό.

Σε συνεχή βάση θα γίνεται το check για την επαρκή διασπορά (free float) των εισηγμένων, η οποία θα ελέγχεται δύο φορές το χρόνο, δηλαδή κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο. Σε περίπτωση μη επαρκούς διασποράς, θα παρέχεται προθεσμία 6 μηνών για αποκατάσταση, με δυνατότητα παράτασης για άλλους 6 μήνες. Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, το free float θεωρείται επαρκές όταν α) είναι τουλάχιστον 25% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 200 εκατ. ευρώ και β) είναι τουλάχιστον 15% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκατ. ευρώ. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται αν η μετοχή της εκάστοτε εταιρείας διαπραγματεύεται στην κατηγορία της Υψηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας.

Η μη τήρηση επαρκούς διασποράς σε συνεχή βάση από τις εισηγμένες εταιρείες προστίθεται ως νέο κριτήριο υπαγωγής στην κατηγορία επιτήρησης, όπου ο χρόνος παραμονής περιορίζεται στα δύο έτη. Περιορίζεται, επίσης, ο χρόνος παραμονής μιας μετοχής σε καθεστώς αναστολής σε ένα έτος. Το Χρηματιστήριο θα μπορεί να αναστέλλει τη διαπραγμάτευση μιας μετοχής, και στις εξής περιπτώσεις: α) όταν οι μετοχές παραμένουν στην Κατηγορία Επιτήρησης για περισσότερα από δύο έτη, β) όταν η διασπορά μιας μετοχής παραμείνει πάνω από 10% μετά την παρέλευση των προθεσμιών που θέτει ο κανονισμός (6+6 μήνες) για την αποκατάσταση της διασποράς της και γ) όταν η εταιρεία δεν ανταποκριθεί σε ερώτημα του Χ.Α. εντός της ορισθείσας προθεσμίας ή όταν το Χρηματιστήριο κρίνει ότι η σχετική απάντηση δεν είναι πλήρης, επαρκής ή τεκμηριωμένη.

Υπάρχει, ακόμη, η δυνατότητα διαγραφής μετά το πέρας των 6 μηνών σε αναστολή, εν αντιθέσει με τους 18 μήνες που προβλέπει ο υφιστάμενος κανονισμός. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας των 6 μηνών για ένα ακόμα εξάμηνο, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του εκδότη. Παράλληλα, θα διαγράφονται εταιρείες που οι μετοχές τους έχουν τεθεί σε αναστολή, επειδή η διασπορά είναι μικρότερη του 10%. Τέλος, θα υπάρχει η δυνατότητα από το Χ.Α. να μεταφέρει τις μετοχές μιας εταιρείας από την Κύρια Αγορά σε Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης.

Χρηματιστήριο: Εισαγόμενη άνοδος προς τις 1.430 μονάδες

Πώς κινήθηκε η αγορά το α’ τρίμηνο του 2024

Με «προίκα» το σχεδόν +40% του 2023, το Χρηματιστήριο πρόσθεσε ακόμη ένα +10% στην απόδοσή του το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, όντας στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης. Σημειώνεται ότι στις αρχές του περασμένου Μαρτίου ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως και τις 1.434 μονάδες, που αποτελεί το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 13 ετών.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανήλθε στα 98,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, σε μία αύξηση της τάξεως του 12% ή των 10,5 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Αντίστοιχα, η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ ή 12,5% το α’ τρίμηνο του 2024, με το «βάρος» του τραπεζικού κλάδου στη συνολική κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στο 23,8%.

Σε επίπεδο τζίρου, ο Μάρτιος του 2024 αποτέλεσε ορόσημο για το Χρηματιστήριο, καθώς ήταν ο καλύτερος της τελευταίας 10ετίας συναλλακτικά. Με «όχημα» το placement για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Τρ. Πειραιώς, η μέση αξία συναλλαγών «εκτοξεύθηκε» στα 226 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, ανεβάζοντας τον μέσο όρο για το έτος στα 147,5 εκατ. ευρώ, έναντι 111 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2023. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Κοντόπουλος έθεσε το ζήτημα της εποχικότητας, καθώς παραδοσιακά το πρώτο εξάμηνο παρατηρείται εντονότερη δραστηριότητα σε σύγκριση με το δεύτερο.

Ρεκόρ χρηματικών διανομών σημειώθηκε το 2023, καθώς τα μερίσματα ανήλθαν στα 2,9 δισ. ευρώ. Στο 3,3% διαμορφώθηκε η απόδοση των χρηματικών διανομών για το σύνολο της αγοράς το 2023, ενώ το 5,2% «άγγιξε» η απόδοση των εταιρειών με χρηματικές διανομές το ίδιο διάστημα.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η παρουσία των ξένων επενδυτών στο Χ.Α. το 2024, καθώς είχαν συμμετοχή 65,6% στην κεφαλαιοποίηση και 55,7% στην συναλλακτική δραστηριότητα κατά το α’ τρίμηνο του έτους. Στα 685 εκατ. ευρώ οι εισροές κεφαλαίων, ενώ και ο μέσος όρος των ενεργών μερίδων αυξήθηκε κατά 5,3% σε σχέση με το 2023, στις 26.409 το α’ τρίμηνο.

Διαβάστε ακόμη: